Home » Binnenkort, Featured, Headline

Opera in de media: week 2

6 januari 2012 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 (7 – 13 januari 2012) onder meer aandacht voor Hansel, Gretel, Don Giovanni en andere sprookjesfiguren.

Barbara Frittoli

Neven in Londen
Bariton Henk Neven maakte afgelopen jaar zijn debuut in de prestigieuze Wigmore Hall in Londen. Liederen van onder andere Carl Loewe, die later ook op zijn cd ‘Auf einer Burg’ terecht zouden komen, stonden op het programma. Zijn het zijn looks of is het zijn stem? Wie zal het zeggen, maar zijn solo-cd werd door de site Barihunks uitgeroepen tot beste studio-cd van het jaar 2011. Neven wordt begeleid door Hans Eijsackers op piano.
BBC Radio 3, zaterdag 7 januari om 15.00 u.

Hansel and Gretel uit New York
De BBC noemt hem ‘one of Britain’s hottest musical exports’, en dan hebben ze het over dirigent Robin Ticciati. Hij dirigeert het orkest van de Metropolitan Opera in New York tijdens de zaterdagmiddagmatinee met ditmaal Hansel and Gretel. Geen ‘und’ maar ‘and’, de productie is in het Engels. De mezzo Alice Coote zingt de rol van Hansel, sopraan Aleksandra Kurzak is Gretel. De matinee is op zaterdagavond te horen bij de BBC.
BBC Radio 3, zaterdag 7 januari om 19.00 u.

Don Giovanni in La Scala
De Scala in Milaan opende zijn seizoen op 7 december 2011 met een uitvoering van Don Giovanni. Er was een sterrencast ingevlogen, met Peter Mattei als Don Giovanni. Zijn heldendaad in het afgelopen najaar was de vervanging op het laatste moment van de geblesseerde Mariusz Kwiecien in de Don Giovanni-productie in de Met in New York. Hij moest er optreden zonder een podiumrepetitie met het orkest te kunnen hebben.

In Milaan was het allemaal gepland en voorbereid. Anna Netrebko zong de rol van Donna Anna, de andere dame, Donna Elvira, werd net als in New York gezongen door Barbara Frittoli. Bryn Terfel was Leporello, de bas Kwangchul Youn zong de rol van de Commendatore. De radio-opname vanuit Milaan, met Daniel Barenboim voor het orkest is vanavond te horen.
Radio 4: zaterdag 7 januari om 19.00 u.

Elisir live uit München
Vanuit München kunt u via internet kijken naar L’elisir d’amore van Donizetti. Onder muzikaal leider Dan Ettinger spelen koor en orkest van de Bayerische Staatsoper. Solisten in L’elisir d’amore zijn Adriana Kučerová als Adina, Pavol Breslik als Nemorino en Ambrogio Maestri als Dulcamara. De regie is van David Bosch.
Bayerische Staatsoper: www.staatsoper.de: zaterdag 7 januari om 19.00 u.

Gareth in Glyndebourne
De nieuwe serie over het produceren van een echte Glyndebourne-opera door jongeren die nooit eerder met die kunstvorm in aanraking kwamen start zondagmiddag. Op Place de l’Opera heeft u al kunnen lezen over de driedelige documentaire.
Nederland 2: zondag 8 januari om 13.05 u.

Rameau bij DNO
Op BravaNL is de versie van Rameau’s Castor en Pollux te zien uit 2008. Pierre Audi regisseerde de opera in tragédie lyrique stijl. Muzikaal was de leiding in handen van Christophe Rousset. Hij dirigeerde zijn ensemble Les Talens Lyriques en het koor van De Nederlandse Opera. Veel Nederlands talent in deze productie met onder andere Henk Neven, Judith van Wanroij en Thomas Oliemans. Veronique Gens en Nicolas Testé, afgelopen najaar beiden te zien in Iphigénie en Aulide bij DNO, zongen Phébé en Le Grand-Prêtre.
BravaNL: dinsdag 10 januari om 20.00 u.

Tristan und Isolde
Michelle Breedt was in mei vorig jaar Octavian in de Rosenkavalier van De Nederlandse Opera. Tijdens de kerstdagen werd de opera op Nederland 2 uitgezonden. Van een ander kaliber is de rol van Bragäne in Wagners Tristan und Isolde. Die zong ze tijdens het Bayreuth Festival in de zomer van 2009.

Robert Dean Smith als Tristan - foto Wiener Staatsoper Axel Zeininger

Regisseur was Christoph Marthaler, onder de artistieke leiding van het festival, Katarina Wagner en Eva Wagner-Pasquier. Peter Schneider dirigeerde deze Tristan, met in de andere rollen Robert Dean Smith (Tristan), Robert Holl (Koning Marke), Iréne Theorin (Isolde), Jukka Rasilainen (Kurwenal) en Ralf Lukas (Melot).
BravaNL: vrijdag 13 januari om 19.35 u.

Weektip


Dido in Caen
Het is op de klassieke internet-tv-zender Medici.tv niet altijd even duidelijk wat voor iedereen zichtbaar is en welke programma’s alleen voor abonnees op te vragen zijn. Onder voorbehoud daarom deze weektip: de opera La Didone van Cavalli. Het werk ging in 1641 in première in Venetië. Regisseur Clément Hervieu-Léger is afkomstig van de Comédie Francaise, leerde het vak van Patrice Chereau en maakte met deze Didone zijn eerste eigen regie.

Muzikaal ligt de leiding in handen van William Christie, die zijn Arts Florissants dirigeert en de solisten, waaronder de mezzo Anna Bonitatibus (Dido) en tenor Kresimir Spicer (Aeneas). Andere solisten: Claire Debono, Nini Goldstein, Katherine Watson en Mariana Rewerski. De opera, die werd opgenomen in het Théâtre de Caen in oktober 2011 is Engels ondertiteld.
Medici.tv: Klik op deze link.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.