CD-recensies

De vloek van Irrelohe

De Oper Bonn brengt de laatste jaren opera’s van Franz Schreker op de bühne. Zijn werk begint terecht repertoire te houden, zo constateert Basia Jaworski in haar recensie van Irrelohe, die vorig jaar werd uitgevoerd in Bonn.

Het verhaal lijkt nog het meest op een heuse horrorfilm. De heren van het kasteel Irrelohe zijn vervloekt. Op hun huwelijksdag worden ze gek en verkrachten een maagd – een vloek die ze aan hun eerstgeborene zoon doorgeven. Alleen de vlammen kunnen de vloek ontkrachten. En die vlammen komen er ook, aan het eind, als de mooie Eva de graaf Heinrich boven de bastaard Peter verkiest.

U snapt hem natuurlijk meteen: Peter is de eerstgeborene zoon van de verkrachter; Heinrich (die dus zijn halfbroer is) kwam 30 dagen later ter wereld. Eind goed al goed, maar eerst gaan we huiveren, sidderen en…. genieten. Althans ik, want je moet wel van de muziek houden. Typisch jaren twintig van de vorige eeuw – lange, uitgesponnen lijnen en onverbloemde erotiek.

Schreker wordt steeds vaker uitgevoerd, ook zijn opera’s beginnen echt repertoire te houden en daar ben ik maar al te blij om.

Het operahuis Bonn is aan een heuse Schreker-revival begonnen. Vorig jaar werd Irrelohe live opgenomen en dit jaar doen zij er Der Ferne Klang. En als die uitvoering net zo goed is (wat een fantastische orkest hebben ze daar!) dan kan ik alleen maar van harte hopen dat de mensen van platenmaatschappij MDG het voor ons gaan opnemen. Hulde!

Irrelohe – Franz Schreker

Uitgevoerd door Chor der THEATER BONN en het Beethoven Orchester Bonn onder leiding van Stefan Blunier met als solisten: Roman Sadnik, Ingeborg Greiner, Daniela Denschlag, Mark Morouse, Mark Rosenthal e.a.

Uitgever MDG 9371687-6

Vorig artikel

Bayerischen Staatsoper in ‘Echtzeit’

Volgend artikel

Opera in de media: week 2

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

  1. JULIA WASOWICZ
    5 januari 2012 at 15:28

    alweer een nieuwe naam voor mij! ik heb wat in te halen.Jula

  2. Henrie
    7 januari 2012 at 08:51

    Bedankt voor de top review ! Ga deze zeker aan mijn verzameling toevoegen…