Binnenkort

Opera in de media: week 3

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (5 – 11 januari 2013) onder meer aandacht voor twee parallele Verdi’s, liederen van Schubert en een hele dag Benjamin Britten.

Verdi op alle radio’s
Het NTR-programma Opera Live heeft een recente opname op de planning van de opera Macbeth van Verdi, op een libretto van Francesco Maria Piave naar William Shakespeare. Eind oktober vorig jaar werd het werk uitgevoerd in de Opéra de Lyon door het eigen koor en orkest onder leiding van Kazushi Ono. In de belangrijkste rollen stonden als Macbeth bariton Evez Abdulla, als Lady Macbeth de sopraan Iano Tamar en de bas Riccardo Zanellato als Banco.
Radio 4: zaterdag 12 januari om 19.00 u.

Stephanie Blythe (foto: Kobe van Rensburg).

Trovatore in New York
Ook de BBC biedt in hetzelfde timeslot Verdi, maar dan in een live-schakeling met de Metropolitan Opera in New York. Il Trovatore vormt daar het programma van de matinee. Op het podium staan zangers als Patricia Racette, Marco Berti, Alexey Markov en Stephanie Blythe. Daniele Callegari dirigeert het orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 12 januari om 19.00 u.

Brusselse Zauberflöte
De Nederlandse bas-bariton Harry Peeters zong naast bijvoorbeeld een rol als Wotan in Wagners Ring ook enkele malen in Die Zauberflöte van Mozart. Hij werkte daarin zowel met orkestleider John Eliot Gardiner als met René Jacobs, beiden befaamd om hun werk in dit repertoire.

Harry Peeters.

In 2005 regisseerde de Zuid-Afrikaanse regisseur William Kentridge de Mozart-opera voor de Munt in Brussel. Bij die productie dirigeerde Jacobs het koor en orkest van de Munt. Solisten waren naast Peeters als Sarastro onder andere Topi Lehtipuu (Tamino), Stephan Loges (Papageno), Ana Camelia Stefanescu (Koningin van de Nacht), Sophie Karthäuser (Pamina) en Yves Saelens (Monostatos).
Canvas: zondag 13 januari om 11.20 u.

Wagner-fans in Nederland
De Wagnervereniging, opgericht in 1883, het jaar dat Richard Wagner overleed, bracht voorstellingen in Nederland die dankzij de financiële steun van graanhandelaar Julius Carl Bunge van hoog niveau waren. In de documentaire In de ban van de meester: de Wagnervereniging wordt de geschiedenis van de vereniging gereconstrueerd.
Cultura24: maandag 14 januari om 20.30 u.

Fry in Bayreuth
De documentaire over het eerste en langverwachte bezoek dat de Britse schrijver en acteur Stephen Fry aan Bayreuth bracht, toont de bekende beelden van het stadje in het zuiden van Duitsland, het Festspielhaus en Villa Wahnfried. Interessant is de manier waarop Fry zich uiteen zet met de antisemitische opvattingen van Richard Wagner en heel persoonlijk de confrontatie aangaat met die aspecten van het leven en werken van de componist.
Cultura24: maandag 14 januari om 22.23 u.

Benjamin Hulett.

Britten in Mestreech
Als u dit bericht nog op tijd leest, zou u er zelfs nog heen kunnen gaan, naar de Britten-dag in het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof. Op zaterdag 12 januari klinkt er de hele dag muziek van Britten, omdat de componist dit jaar honderd zou zijn geworden. De opnamen van de dag worden een paar dagen later uitgezonden in het Avondconcert van omroep Max op Radio 4. Het vocale deel van het programma bestaat onder andere uit de liederencyclus Seven Sonnets of Michelangelo en een selectie folk songs door tenor Benjamin Hulett, begeleid door Joseph Middleton aan de piano. Centraal staat het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Paul Goodwin.
Radio 4: dinsdag 15 januari om 20.00 u.

Finley en Drake
De tournee die bariton Gerald Finley en pianist Julius Drake maken met een programma met liederen van Schubert en Mahler, brengt het duo na Amsterdam nu ook in Londen. Hun keuze bestaat uit onder meer het lied ‘Erlkönig’. De versie door Finley, met alle passende stemmetjes, werd door de recensent van Place de l’Opera het hoogtepunt van de avond genoemd. Na de liederen van Schubert volgt na de pauze een selectie uit Mahlers Des Knaben Wunderhorn. Het optreden in Wigmore Hall in Londen wordt rechtstreeks uitgezonden.
BBC Radio 3: dinsdag 15 januari om 20.30 u.

Olga Pasichnyk (foto: B. Wielgosz).

Lutoslawski en Szymanowski
Oh ja, het is óók nog Lutoslawski-jaar. De Poolse componist zou eind januari honderd geworden zijn. Zijn muziek klinkt bij de BBC in een concert door het Scottish Symphony Orchestra. Ook werk van een andere grote Pool, Szymanowsky, wordt uitgevoerd tijdens het concert in Glasgow. De uitvoering maakt deel uit van het Muzyka Polska-seizoen van het Schotse orkest. Dirigent is Ilan Volkov. Sopraan Olga Pasichnyk werkt mee aan deze uitvoering, in de liederencyclus door Szymanowski.
BBC Radio 3: donderdag 17 januari om 20.30 u.

Weektip

De omstreden Traviata
De uitvoering van La Traviata in de Munt in Brussel, die daar op 4 december in première ging, riep naast lovende reacties ook veel boosheid en agressie op. De regie door Andrea Breth leidde tot beledigingen, ‘krasse’ uitspraken en kwaadwillige geruchten, zo zegt de Munt. In een poging daarop te reageren hief het operahuis niet een dikke middelvinger, maar zette men een enorme lap tekst op zijn website en krijgen vier vooraanstaande opera-regisseurs het woord om de productie te verdedigen.

U kunt uw eigen mening vormen nu de voorstelling als stream op de website van de Munt te zien is. Het is een afgemonteerde versie van de opvoering van 15 december, voorzien van ondertitels in Nederlands en Frans.
Website van de Munt in Brussel

Vorig artikel

Place de l'Opera bestaat vier jaar

Volgend artikel

Trionfo opent Britten-jaar met Wingrave

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.