Binnenkort

Opera in de media: week 28 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 28 van 2021 (10 – 16 juli) is de livestream van de nieuwe opera Innocence van Kaija Saariaho vanuit Aix-en-Provence met onder anderen sopraan Lilian Farahani.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Karita Mattila als Salome bij de Metropolitan Opera. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

De Strauss-week, gewijd aan de opera’s van Richard Strauss, vervolgt op zaterdag met Salome. In de hoofdrollen zongen in 2008 Karita Mattila, Ildikó Komlós en Joseph Kaiser. De regie was van Jürgen Flimm. Op zondag staat Arabella op de planning. In 1994 zong Kiri Te Kanawa de hoofdrol, naast onder anderen Helga Dernesch en Natalie Dessay. De opvoering, in een enscenering van Otto Schenk, werd gedirigeerd door Christian Thielemann. Maandag is één van de krakers van het Met-repertoire weer eens te zien. Der Rosenkavalier in 2017 betekende Renée Flemings afscheid van de rol van Die Marschallin. In de enscenering van Robert Carsen zongen ook Elīna Garanča, Erin Morley en Matthew Polenzani.

Op dinsdag begint de zeventigste streamweek in de programmering van de Met sinds het begin van de coronapandemie. Centraal staat Puccini. Zijn werk is vanaf dinsdag te zien, beginnend met Manon Lescaut. In 2008 zongen Karita Mattila, Marcello Giordani en Dwayne Croft de hoofdrollen. Woensdag is er La bohème in een enscenering van Fabrizio Melano. De belangrijkste rollen werden in 1977 gezongen door Renata Scotto, Maralin Niska en Luciano Pavarotti. James Levine dirigeerde het orkest.

Ook Puccini’s Tosca staat op de planning. In 1978 zongen Shirley Verrett, Luciano Pavarotti en Cornell MacNeil de hoofdrollen. James Conlon dirigeerde. Vrijdag sluit de week van dit overzicht af met Madama Butterfly in een recente opname. Op het Met-podium stonden in november 2019 Hui He, Elizabeth DeShong en Bruce Sledge in een regie van Anthony Minghella.

NPO Radio 4

In de zomer maakt de NTR ZaterdagMatinee een duik in de archieven. Daar kwam voor deze week een concertante uitvoering van Das Rheingold van Wagner naar boven, opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw op 12 maart 1988. Het is de ‘Vorabend’ van een complete Ring die op vier zaterdagen in de matinee te horen is. Edo de Waart is viermaal de dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. In deze Rheingold hoort u een grote cast zangers, met onder anderen Roger Roloff als Wotan, Hein Meens als Donner, Jard van Nes als Fricka en Henk Smit als Alberich.

Op zaterdagavond klinkt er onder het label Zomeravondconcert opera op Radio 4. Kinderen mogen hopelijk wat langer opblijven, want de avond is (ook) voor hen. Op het programma staat eerst Mathilde Wantenaars Een lied voor de maan, met onder anderen Vera Fiselier, Jan-Willem Schaafsma en Berend Eijkhout. Daarna is er een oudere opname van verteller Lex Goudsmit met het verhaal van de opera Joseph van Étienne-Nicolas Méhul, gezongen door onder anderen John Mark Ainsley. Derde ‘kinderopera’ op zaterdag is L’enfant et les sortilèges van Ravel door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink met Anne-Marie Blanzat, Mady Mesplé en Jocelyne Taillon.

In het Zomeravondconcert van maandag is een opname te horen van een avond eerder. Toen werd tijdens het Festival Middelburg muziek van onder anderen Telemann, Mozart, Rossini en Wieniavski uitgevoerd door bariton Raoul Steffani en door Lisa Jacobs bij The String Soloists.

Een recital van bariton Christian Gerhaher, begeleid door Gerold Huber, staat geprogrammeerd in het Zomeravondconcert van donderdag. Het optreden was op 27 juni in het Alhambra in Granada.

Saariaho in Aix

Op zaterdag 10 juli om 20.00 uur is de uitvoering van de opera Innocence op het Festival d’Aix-en-Provence als stream te zien op Arte Concert. De nieuwe opera van Kaija Saariaho heeft als thema een schietpartij in een school. De Nederlandse sopraan Lilian Farahani zingt de rol van de bruid. Ze repeteerde vorig jaar al voor de rol. In Aix werd vorig jaar besloten om de uitvoeringen die al in de agenda stonden, maar door corona niet konden doorgaan, te benutten voor repetities. Farahani vertelde er een jaar geleden over in een interview met Place de l’Opera.

Nieuw op YouTube

Nog een dag of tien is een opname van La clemenza di Tito uit 2017 te zien. De opera van Mozart werd toen opgevoerd tijdens het Glyndebourne Festival onder muzikale leiding van Robin Ticciati en in een regie van Claus Guth. Het Orchestra of the Age of Enlightenment begeleidde de solisten, onder wie Richard Croft als Tito, Anna Stéphany als Sesto en Alice Coote als Vitellia.

BBC

De zaterdagavondprogrammering van BBC Radio 3 is gewijd aan de opera Billy Budd van Benjamin Britten. De uitvoering uit 1997 in New York werd gedirigeerd door Steuart Bedford voor het orkest en koor van de Metropolitan Opera. Captain Vere wordt vertolkt door Philip Langridge, Dwayne Croft zingt de titelrol en Claggart wordt gezongen door James Morris.

Hannigan in residentie

Sopraan Barbara Hannigan is dit jaar artist in residence tijdens de Ludwigsburger Schlossfestspiele. Het concert dat ze afgelopen week gaf is terug te kijken op Arte Concert. Samen met onder anderen Aphrodite Patoulidou en Coline Dutilleul zong en dirigeerde ze werk van componisten als Ives, Duvivier en Gershwin.

Vorig artikel

Arte toont nieuwe producties uit Aix

Volgend artikel

Wereldpremière op Delft Chamber Music Festival

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.