Binnenkort

Opera in de media: week 27 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 27 van 2021 (3 – 9 juli) is de documentaire Wij, Andriessen uit 1992 over de familie van de deze week overleden componist Louis Andriessen.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief ) vindt u op de website van de Met.

Scène uit Nixon in China. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Het vervolg van het zevendaagse streamprogramma ‘Celebrating American Composers’ begint op zaterdag met John Adams’ Nixon in China. Onder directie van de componist en in een regie van Peter Sellars ziet u onder anderen Kathleen Kim, Janis Kelly en Robert Brubaker. De bekendste naam in Kurt Weills Rise and Fall of the City of Mahagonny op zondag is Teresa Stratas. Ze stond in 1979 op het podium van de Met naast Astrid Varnay, Richard Cassilly en Cornell MacNeil. Ook toen al leidde James Levine het orkest. Maandag staat opnieuw Philip Glass’ Akhnaten op de planning. In de cast ziet u onder anderen J’Nai Bridges en Anthony Roth Costanzo.

Op dinsdag begint een Strauss-week, met bekende Strauss-titels die de afgelopen jaren bij de Met zijn opgevoerd. Een oudere Rosenkavalier heeft in de belangrijkste rollen Kiri Te Kanawa, Tatiana Troyanos en Luciano Pavarotti. De video is uit 1982. Een dag later is opnieuw Elektra te zien, met bekende zangeressen als Nina Stemme, Adrianne Pieczonka en Waltraud Meier. Door regisseur Patrice Chéreau persoonlijk werd Roberta Alexander gekozen voor de rol van vijfde maagd. Op donderdag volgt Ariadne auf Naxos met Deborah Voigt en Natalie Dessay. De week van dit overzicht eindigt op vrijdag met Capriccio. In 2011 zongen Renée Fleming, Sarah Connolly en Joseph Kaiser de hoofdrollen in de productie van John Cox.

Die ersten Menschen

De stream van de huidige productie van De Nationale Opera in samenwerking met het Holland Festival, Die ersten Menschen, is nog te zien op Arte Concert. De vier rollen zijn voor Kyle Ketelsen, Leigh Melrose, Annette Dasch en John Osborn. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera. Lees ook onze recensie over deze productie.

NPO Radio 4

In het Zomeravondconcert van zondagavond hoort u live vanuit het Amsterdamse Concertgebouw sopraan Ilse Eerens en bariton Roderick Williams met violist Daniel Rowland bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Benjamin Goodson. Er klinkt werk van Roxanna Panufnik (de wereldpremière van Songs of Love and Friendship) en van Gabriel Fauré (diens requiem).

Sopraan Marion Dumeige. (© Marco Borggreve)

Op maandag zendt het Zomeravondconcert een opname uit die afgelopen vrijdag werd gemaakt tijdens het Februari Festival, dat een paar maanden na de geplande datum toch doorgaat. Vocale solist is DNOA-alumna Marion Dumeige. Met onder anderen pianist Peter Nilsson en violist Simone Lamsma werd er Franse muziek gemaakt van onder anderen Franck en Fauré.

Het koor en orkest van de Opera Parijs onder leiding van Philippe Jordan brachten op 2 juli in de Opéra Bastille in Parijs de Faust-symfonie van Liszt en de derde akte van Wagners Parsifal. De opname is donderdag te horen.

De muziek van Camille Saint-Saëns, die honderd jaar geleden overleed, staat centraal in het Zomeravondconcert van vrijdag. Vocale solist is bariton Raoul Steffani. Hij staat op de bühne met onder anderen Lisa Jacobs en Ksenia Kouzmenko.

Nieuw op YouTube

Niet nieuw op YouTube, maar wel actueel is een documentaire uit 1992 over de familie Andriessen, met onder anderen de deze week overleden Louis Andriessen. De film Wij, Andriessen werd indertijd voor de KRO gemaakt door Ireen van Ditshuyzen. Louis Andriessen vertelt onder meer over zijn eigen muzikale ontwikkeling en de keuze voor zijn teksten. Ze gingen van uitgesproken politiek naar meer filosofisch in zijn latere werken, zo constateert de componist.

BBC

De zaterdagavondprogrammering van BBC Radio 3 is gewijd aan de opera Otello van Verdi. De voorstelling bij de Met in New York werd gezongen door Aleksandrs Antonenko als generaal Otello en Sonya Yoncheva als zijn vrouw Desdemona. Željko Lučić zong de rol van Iago.

Ariadne op Arte

Op de late zondagavond op de tv-zender Arte en nog meer dan een jaar te zien op het online Arte Concert: Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. De zondagavonduitzending begint om 00.40 uur. Onder regie van Corentin Leconte zongen in 2018 in Aix-en-Provence onder anderen Lise Davidsen, Eric Cutler en Sabine Devieilhe.

OperaVision

Op vrijdag 9 juli presenteert OperaVision het ‘juweel van de negentiende-eeuwse Poolse opera’ The Haunted Manor van Stanislaw Moniuszko. Voor Poznań Opera werd een moderne productie gemaakt door regisseur Ilaria Lanzino. Om 19 uur is de voorstelling live te zien, met het koor en orkest van het operahuis onder leiding van Marco Guidarini.

Vorig artikel

Essen neemt de draad op met Mozarts La finta

Volgend artikel

Trionfo-oprichter Jeanne Companjen overleden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.