Binnenkort

Opera in de media: week 29 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 29 van 2021 (17 – 23 juli) is de tv-uitzending op zondag van The Seven Deadly Sins in de productie van De Nationale Opera met Eva-Maria Westbroek in de cast.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Renée Fleming, Cecilia Bartoli en Bryn Terfel in Le nozze di Figaro. (© Met Opera Archives)

De Met vervolgt zijn aan Puccini gewijde week op zaterdag met La fanciulla del West. Niet de productie met Deborah Voigt, maar een opname uit 1992 wordt gestreamd. In de hoofdrol van Minnie zong toen Barbara Daniels, naast Plácido Domingo en Sherrill Milnes. Dirigent was Leonard Slatkin.

Zondag staat de minder bekende Puccini-opera La Rondine op de planning. In 2009 leidde Marco Armiliato het orkest bij een enscenering van Nicolas Joël. De belangrijkste rollen werden gezongen door Angela Gheorghiu, Lisette Oropesa en Roberto Alagna. De Puccini-week eindigt op maandag met Turandot. De klassieke Franco Zeffirelli-productie werd in 2016 hernomen met in de vrouwelijke hoofdrollen Nina Stemme en Anita Hartig.

Na 71 weken met dagelijkse streams komt er een eind aan de serie opnamen die wereldwijd gratis te bekijken waren. Meer dan 20 miljoen keer werd een Met-opera online opgevraagd. De laatste week is geprogrammeerd op basis van een poll onder de kijkers. Tot de populairste producties behoort onder meer Mozarts Le nozze di Figaro, die dinsdag te zien is. Renée Fleming, Cecilia Bartoli en Bryn Terfel waren de bekendste namen in de cast van 1998. James Levine dirigeerde.

Op woensdag is er de double bill met Mascagni’s Cavalleria rusticana and Leoncavallo’s Pagliacci in een door Franco Zeffirelli geregisseerde productie uit 1978. In de twee opera’s ziet u onder meer Tatiana Troyanos, Plácido Domingo, Teresa Stratas en Sherrill Milnes. Veel recenter is de opname van Bizets Les pêcheurs de perles, met Diana Damrau, Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecień. In 2016 werd die gemaakt met Gianandrea Noseda voor het orkest. Op vrijdag eindigt de voorlaatste week in dit overzicht met Offenbachs Les contes d’Hoffmann uit 2015. Toen zongen Kate Lindsey, Vittorio Grigolo en Thomas Hampson onder leiding van Yves Abel in een Bartlett Sher-productie.

De Nationale Opera

Eva-Maria Westbroek in The Seven Deadly Sinds. (© Sanne Peper)

De Opera Forward Festival-productie van Kurt Weills The Seven Deadly Sins / Die sieben Todsünden werd in maart zonder publiek gespeeld. Er was een livestream en zondag zendt NPO 2 om 19.30 uur die opname uit voor een groot publiek. Over de twee Anna’s zei Eva-Maria Westbroek in een interview met Place de l’Opera: ‘In de tekst zeg ik: ‘Wir sind eigentlich nicht zwei Personen.’ Je kunt ons zien als twee zussen of als twee delen van dezelfde persoon.’ In de door Ola Mafaalani geregisseerde voorstelling figureren ook vier familieleden van Anna. Die rollen werden gezongen door Michael Wilmering, Erik Slik, Marcel Reijans en Peter Arink.

Vanaf vrijdag 16 juli kunt u de operafilm Upload van Michel van der Aa bekijken bij De Nationale Opera. Tot eind augustus staat de film online. In oktober volgt de liveversie van het stuk in Nationale Opera & Ballet. Michel van der Aa was verantwoordelijk voor compositie, regie en libretto. Otto Tausk had de muzikale leiding. De hoofdrollen worden gezongen door Roderick Williams en Julia Bullock. In een interview met Place de l’Opera vertelde Roderick Williams over zijn jarenlange samenwerking met Michel van der Aa.

NPO Radio 4

De NTR ZaterdagMatinee (17 juli, 14.00 uur) gaat verder met zijn uitzending van de volledige Ring des Nibelungen. Te horen is deze week Die Walküre. In de uitvoering van zaterdag 23 februari 1991, geleid door Edo de Waart voor het Radio Filharmonisch Orkest, zong Klaus König de rol van Siegmund en Alessandra Marc die van Sieglinde. In de andere rollen hoort u onder anderen Jeannine Altmeyer (Brünnhilde) en Jard van Nes (Fricka). Bij de Walküren zongen bekende namen als Deborah Voigt en Soile Isokoski.

Het Zomeravondconcert biedt zaterdagavond een aan Frankrijk en de liefde gewijd programma. Hein van Eekert ontvangt bariton Hans Pieter Herman en pianist Bas Verheijden, die onder de titel L’heure exquise muziek brengen van Massenet, Debussy en Duparc. U hoort ook de Symphonie fantastique van Berlioz door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht.

Arte

Scène uit Innocence. (© Jean-Louis Fernandez)

De opera Innocence, die recent in wereldpremière ging op het Festival d’Aix-en-Provence, is nog als stream te zien op Arte Concert. In de komende jaren zal de productie op verschillende plaatsen te zien zijn, waaronder Amsterdam.

Wie was groter, Maria Callas of Renate Tebaldi? Op die vraag geeft een documentaire van Arte een antwoord. Op zondag om 17.55 uur ziet u hoe het antwoord gezocht wordt in Milaan, Parijs en New York. In de documentaire is veel materiaal van beide zangeressen te zien.

Opéra national de Paris

De Opéra national de Paris heeft een betaalde stream in de aanbieding van Mozarts Die Zauberflöte. De Robert Carsen-enscenering is volgens het operahuis een ‘elegante productie van onbedorven eenvoud’. U ziet Cyrille Dubois als Tamino, Alex Esposito als Papageno en Mélissa Petit als Papagena. Sarastro wordt gezongen door Nicolas Testé en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke is Monostatos. Sabine Devieilhe zingt de Königin der Nacht.

Nieuw op YouTube

Een heel bijzondere uitvoering van de opera Cavalleria rusticana werd gemaakt door OperaBend. Dat is een klein, regionaal operagezelschap uit de Amerikaanse staat Oregon. Geen grote stemmen, maar een zeer creatief gebruik van beeld en techniek, waardoor het verhaal van de opera visueel verteld wordt. Nu te zien op YouTube.

BBC

De zaterdagavondprogrammering van BBC Radio 3 is gewijd aan de opera Der Rosenkavalier van Richard Strauss. De opname werd een maand geleden gemaakt bij Garsington Opera in Engeland. De uitvoering werd gebaseerd op een door Eberhard Kloke gemaakte transcriptie voor middelgroot orkest. Miah Persson zong haar roldebuut als de Marschallin. Bijzonder is dat ze in het verleden de andere vrouwelijke hoofdrol in deze opera zong, die van Sophie. Jordan de Souza leidde het Garsington Opera Chorus en het Philharmonia Orchestra. De uitzending begint om 19.00 uur.

Royal Opera House

Het Londense Royal Opera House biedt zijn productie van Puccini’s La bohème aan als betaalde stream. Voor iets meer dan 15 euro kunt u nog tot 25 juli kijken naar de opname met onder anderen Anna Princeva en Joshua Guerrero als Mimì en Rodolfo. Voormalig Nationale Opera Studio-lid Cody Quattlebaum zingt de rol van Schaunard. Dirigent is Renato Balsadonna.

 

Vorig artikel

Marjolein Niels slaat een andere weg in

Volgend artikel

Regisseur Graham Vick overleden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.