Binnenkort

Opera in de media: week 32 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 32 van 2021 (7 – 13 augustus) is de uitzending van Don Giovanni op Arte tv, in een regie van Romeo Castellucci voor de Salzburger Festspiele.

Glyndebourne Festival

De Russische sopraan Venera Gimadieva zingt de hoofdrol in La traviata, naast de Amerikaanse tenor Michael Fabiano, in een regie van Tom Cairns en onder muzikale leiding van Sir Mark Elder. De opname uit 2014 is de komende weken te zien op YouTube.

NPO Radio 4

Julia Lezhneva. (© Simon Fowler)

In de NTR ZaterdagMatinee wordt veel gezongen. Uit de archieven kwam een opname van september 2020 van het koor Vox Luminis en het orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Lionel Meunier. Henry Purcells toneelmuziek voor King Arthur werd gezongen door solisten als Stefanie True, Daniel Elgersma en Jan Kullmann. In het tweede deel van de Matinee hoort u archiefopnamen van Concerto Köln met sopraan Julia Lezhneva uit de ZaterdagMatinee van 11 november 2017.

In het Zomeravondconcert is er, net als in de rest van het jaar, op zaterdagavond opera. Geen archiefmateriaal, maar zeer recent opgenomen in Aix-en-Provence is Innocence van Kaija Saariaho. De wereldpremière van de productie was op 10 juli, in de toekomst zal de voorstelling ook in Amsterdam te zien zijn. Bij het Estonian Philharmonic Chamber Choir en het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle zongen onder anderen Magdalena Kožená, Sandrine Piau en Lilian Farahani in het Grand Théâtre de Provence.

In de zomereditie van het Zondagochtend Concert klinkt deze week onder meer de vierde symfonie van Mahler. Karel Deseure leidde in december 2019 het Radio Filharmonisch Orkest in een arrangement van Klaus Simon. Het vocale aandeel was van sopraan Ilse Eerens.

Arte

Arte tv zendt op zaterdag om 22.10 uur een opname uit van de opera Don Giovanni, uitgevoerd op de Salzburger Festspiele. De productie werd geënsceneerd door Romeo Castellucci en gedirigeerd door Teodor Currentzis voor het ensemble musicAeterna. Solisten zijn onder anderen Davide Luciano (Don Giovanni), Mika Kares (II Commendatore) en Vito Priante (Leporello).

Op zondag is er weer opera op Arte, met een documentaire over de roemruchte productie van Verdi’s La traviata tijdens de Salzburger Festspiele van 2005. In de hoofdrollen zongen Anna Netrebko en Rolando Villazón, geregisseerd door Willy Decker. Ook hij komt, naast het ‘operadroompaar’ van toen, aan het woord in een terugblik op de repetities en de uitvoeringen.

Nieuw op YouTube

Er komt niet vaak videomateriaal van de Opéra National de Montpellier voorbij, maar dankzij de opname van Il barbiere di Siviglia is te zien wat het huis zoal produceert. Deze opname uit 2020 werd gemaakt onder muzikale leiding van Magnus Fryklund. Regisseur Rafael R. Villalobos had een cast van onder anderen Philippe Talbot (Almaviva), Paolo Bordogna (Figaro) en Adèle Charvet (Rosina) tot zijn beschikking. Die laatste was enkele jaren geleden winnares van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.

Wagner in San Francisco

Opera vanuit de VS via een stream is, nu de Met is gestopt met streamen, nog wel mogelijk dankzij een operahuis aan de westkust. De San Francisco Opera streamt van zaterdag 19.00 uur tot maandagochtend vroeg een opname van Wagners Die Meistersinger von Nürnberg. De productie van David McVicar werd muzikaal geleid door Sir Mark Elder. Op het podium stonden onder anderen Brandon Jovanovich, Ain Anger en Rachel Willis-Sorensen.

OperaVision

Op vrijdag de dertiende presenteert OperaVision de opera Rusalka van Dvořák. Regisseur Dirk Schmeding maakte de enscenering voor het Staatstheater Braunschweig. ‘Stuck in the horror vision of a decaying no man’s land, US soprano Julie Adams embodies the title character lost between two worlds’, zegt OperaVision over deze productie. De stream is vanaf 19.00 uur te zien.

Vorig artikel

Va Pensiero: nieuwe voorstelling over de Eufraat

Volgend artikel

Treur Nederland: een rampzalig album

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.