Binnenkort

Opera in de media: week 26 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 26 van 2021 (26 juni – 2 juli) is de uitzending van NTR Opera Live op NPO Radio 4. U hoort Don Carlo uit 1966 met legendarische Nederlandse namen.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Teresa Stratas in The Ghosts of Versailles. (© Met Opera Archives)

De Pride Week van de Met-streams gaat verder met op zaterdag Puccini’s Turandot, gedirigeerd door Yannick Nézet-Séguin. Solisten in 2019 waren onder anderen Christine Goerke, Eleonora Buratto en Yusif Eyvazov. Werk van Benjamin Britten kan niet ontbreken in een week met als thema Pride. Op zondag ziet u zijn opera Billy Budd in een opname uit 1997. Philip Langridge, Dwayne Croft en James Morris zongen de belangrijkste rollen. De themaweek eindigt op maandag met de Willy Decker-productie van La traviata. In de voorstelling in maart 2017 zongen Sonya Yoncheva en Michael Fabiano de hoofdrollen. Thomas Hampson was vader Germont in deze productie onder muzikale leiding van Nicola Luisotti.

De nieuwe weekprogrammering van de Met-streams heeft als motto ‘Celebrating American Composers’. Eerste in de rij is op dinsdag de recente opera Marnie van Nico Muhly. Voor de productie werd in 2018 een sterrencast samengebracht met onder anderen Isabel Leonard, Iestyn Davies en Christopher Maltman. John Adams’ Doctor Atomic volgt op woensdag. U ziet Sasha Cooke, Thomas Glenn en Gerald Finley onder dirigent Alan Gilbert.

Op donderdag is een opname uit 1992 te zien. John Corigliano’s The Ghosts of Versailles werd toen opgevoerd met onder anderen Teresa Stratas, Marilyn Horne en Renée Fleming. Dirigent was James Levine. Het schema in dit overzicht eindigt op vrijdag met een opera van New Yorker Philip Glass. Zijn Satyagraha werd in 2011 geënsceneerd door Phelim McDermott en gedirigeerd door Dante Anzolini. Rahelle Durkin, Richard Croft en Kim Josephson zongen de hoofdrollen.

Belvedere-finale

De finale van de International Hans Gabor Belvedere Singing Competition vanuit het Theater Erfurt is op zondag 28 juni om 18.00 via een gratis livestream te volgen. Sopraan Verity Wingate, lid van De Nationale Opera Studio, heeft de finale van de competitie gehaald. Ze treedt aan met negen andere finalisten.

Die ersten Menschen

De stream van de huidige productie van De Nationale Opera in samenwerking met het Holland Festival, Die ersten Menschen, werd op vrijdag 25 juni voor het eerst vertoond en blijft vermoedelijk daarna nog beschikbaar. De vier rollen zijn voor Kyle Ketelsen, Leigh Melrose, Annette Dasch en John Osborn. ‘De diepste indruk maakte sopraan Annette Dasch als Chawa. Zij is de spil in het spel, voortdurend vol lustige driften aanwezig’, aldus de recensie van Place de l’Opera over deze productie. Meer informatie vindt u op de website van De Nationale Opera. De stream is te zien op Arte Concert.

NPO Radio 4

In NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) hoort u een uitvoering van Verdi’s Don Carlos zoals die werd gegeven tijdens het Holland Festival van 1966. Toen werd de rol van Philips II gezongen door bas Nicola Ghiuselev en Don carlo door tenor Arturo Sergi. Bekende Nederlandse namen werkten mee aan de productie, zoals Gré Brouwenstijn als Elisabeth, Mimi Aarden als Eboli, Marrco Bakker in twee kleinere rollen en Cristina Deutekom als ‘Hemelse stem’. Het operakoor van Bologna en het Concertgebouworkest werden geleid door Bernard Haitink.

Nieuw op YouTube

Een uit 2010 daterende documentaire, A Motley Pair, laat zien hoe het werk van het duo Gilbert en Sullivan het theater veroverde. Hun werk is, zo zegt musicalster Michael Ball in de video, nog altijd ‘funny, relevant and hip’.

BBC

De zaterdagavondprogrammering van BBC Radio 3 is gewijd aan de opera Roberto Devereux van Donizetti. In april 2016 zongen Sondra Radvanovsky, Matthew Polenzani, Elina Garanca en Mariusz Kwiecien de vier belangrijkste rollen. Dirigent was Maurizio Benini. Aanvang is 19.30 uur.

#OurHouseToYourHouse

Het aanbod streams wordt, nu veel theaters heropenen, steeds kleiner. Het Royal Opera House heeft nog een Bohème in de aanbieding, die tot 25 juli on demand te bekijken is. Onder dirigent Renato Balsadonna zingen Anna Princeva als Mimì en Joshua Guerrero als Rodolfo de hoofdrollen. Danielle de Niese is Musetta, ex-De Nationale Opera Studio-zanger Cody Quattlebaum zingt Schaunard. Kaarten voor de stream kosten 15,33 euro.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Rusalka aan de Maas

Volgend artikel

Joshua Lovell wint Belvedere-concours

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.