Binnenkort

Opera in de media: week 31 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 31 van 2021 (31 juli – 6 augustus) is de livestream van Tristan und Isolde door de Bayerische Staatsoper. Jonas Kaufmann en Anja Harteros zingen de hoofdrollen.

Metropolitan Opera

Aan de onafzienbare rij producties die vanaf het begin van de coronacrisis werden gestreamd door het New Yorkse operahuis is een einde gekomen. Vanaf 27 september gaat de Met volgens planning weer open voor reguliere voorstellingen, waarvan een deel komend seizoen in de bioscopen te zien is. Hieronder de trailer van het Live in HD-seizoen 2021/2022:

Op het programma van de Pathé-bioscopen staan deze zomer enkele ‘Summer Encores’. Op zondag 1 augustus wordt Carmen van Bizet vertoond, met Elīna Garanča in de titelrol en Roberto Alagna als Don José. Op 12 en 15 augustus vertoont Pathé Puccini’s Tosca, met Sonya Yoncheva en Vittorio Grigolo. Zie voor meer informatie de website van Pathé.

NPO Radio 4

Op zaterdag 31 juli presenteert de Vlaamse muziekwetenschapper Ignace Bossuyt Een goedemorgen met. Het is een herhaling van vorig jaar. Bossuyt promoveerde op de Nederlandse renaissancepolyfonie en publiceerde over met name de Vlaamse polyfonisten.

In het Zomeravondconcert hoort u zaterdag het vierde deel van Der Ring des Nibelungen onder leiding van Edo de Waart voor het Radio Filharmonisch Orkest. Om 17.00 uur begint de uitzending van de archiefopname van Götterdämmerung uit het Amsterdamse Concertgebouw met Jeanine Altmeyer als Brünnhilde en William Johns als Siegfried. Het Groot Omroepkoor en het Koor van De Nederlandse Opera werkten mee aan de uitvoering.

Laetitia Gerards. (© Emma Peijnenburg)

Ook op zondag is er om 20.00 uur vocale muziek in het Zomeravondconcert. Beitske de Jong presenteert live vanaf het Delft Chamber Music Festival het optreden van sopraan Laetitia Gerards naast onder anderen Nino Gvetadze, het Storioni Trio en Harriet Krijgh. Er wordt muziek uitgevoerd van Schubert, Beethoven, Schumann en anderen.

Het Zomeravondconcert van woensdag wordt gegeven door Il Pomo d’Oro onder leiding van Zefira Valova met countertenor Jakub Josef Orlinsky. Er klinkt muziek van onder anderen Tolar, Vivaldi en Brescianello. De opname werd gemaakt op 27 juli in de Opéra Berlioz, Le Corum, in het Franse Montpellier.

Bayerische Staatsoper

Het operahuis in München biedt de komende maand een opname van Idomeneo gratis als video-on-demand aan op de eigen website. Mozarts opera werd op 24 juli uitgevoerd onder leiding van dirigent Constantinos Carydis in een regie van Antú Romero Nunes. Matthew Polenzani zong de titelrol, Olga Kulchynska was Ilia. U hebt de keuze uit Duitse of Engelse ondertiteling.

Dit weekend is er opnieuw een videoproductie van de Bayerische Staatsoper. Tristan und Isolde van Wagner is op zaterdag vanaf 17.00 uur live te volgen als stream in een uitvoering onder leiding van Kirill Petrenko. De nieuwe productie van regisseur Krzysztof Warlikowski wordt sinds juni gespeeld in München en keert over een jaar terug in het theater. De livestream, met Jonas Kaufmann en Anja Harteros, is van maandag 2 augustus 19.00 uur tot precies een dag later gratis terug te kijken.

Nieuw op YouTube

De video die sopraan Elise Caluwaerts samen met modemerk SCAPA en visueel kunstenaar Jan Mast maakte is nu op YouTube te vinden. De muzikale basis voor de film wordt gevormd door de aria ‘Deh per questo istante solo’ uit Mozarts La clemenza di Tito.

BBC

De zaterdagavondprogrammering van BBC Radio 3 doet het zonder opera, maar bezoekt Broadway. Onder de titel The Golden Age of Broadway presenteert de BBC Proms2021 een concert vol klassieke musicalhits door het BBC Concert Orchestra onder Richard Balcombe met zangers als Louise Dearman, Katie Hall en Jamie Parker. Ze zingen muziek van Gershwin, Rodgers & Hart en Kern.

Muti dirigeert Verdi

De net 80 jaar geworden dirigent Riccardo Muti dirigeerde in 2019 een uitvoering van het requiem van Verdi bij de Berliner Philharmoniker. Hij had bij zich op het podium solisten als Elīna Garanča, Francesco Meli en Ildar Abdrazakov. Arte TV zendt de opname op zondagmiddag om 17.05 uur uit.

Vorig artikel

Orkest Achttiende Eeuw viert jubileum

Volgend artikel

Salzburger Elektra op dvd en blu-ray uitgebracht

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.