BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen Brittens Gloriana

Diverse bioscopen vertonen op 24 juni de opera Gloriana van Benjamin Britten, in een productie van het Royal Opera House. De productie markeert het 60-jarige jubileum van de kroning van koningin Elizabeth II, de gelegenheid waar Britten destijds zijn opera voor schreef. Susan Bullock zingt de hoofdrol.

Susan Bullock (foto: Anne-Marie Le Blé).
Susan Bullock (foto: Anne-Marie Le Blé).

De kroning van koningin Elizabeth II van Engeland in 1953 was aanleiding voor het Royal Opera House om componist Benjamin Britten te vragen een opera te componeren. Het werd Gloriana, over het leven van Koningin Elizabeth I, die leefde van 1533 tot 1603. Het libretto is gebaseerd op Lytton Stracheys Elizabeth and Essex.

Historici noemen Elizabeth I de beste monarch die Engeland ooit heeft gehad. Ze schijnt zowel slim als zeer humeurig geweest te zijn. Tijdens haar regeerperiode heerste een klimaat waarin kunst, cultuur en wetenschap konden gedijen. William Shakespeare en Christopher Marlowe waren tijdgenoten, net als de componist John Dowland.

Susan Bullock, die de rol van de koningin zingt, zei over haar rol: “Ik vind de twee kanten van de rol fascinerend. Enerzijds een Elizabeth die gewoon verliefd wil zijn zoals iedereen en anderzijds de echte koningin die vindt dat ze zich moet gedragen als een kerel om serieus genomen te worden. Ik zal de stem van dat karakter moeten vinden.”

Gloriana wordt voor het eerst sinds 60 jaar weer opgevoerd in het Royal Opera House. De regie wordt verzorgd door Richard Jones, met Mimi Jordan Sherin voor het licht en Lucy Burge voor de choreografie. De laatsten werkten mee aan de Ring-cyclus van de Nationale Reisopera.

Paul Daniel staat voor het koor en orkest van het Royal Opera House. Naast mezzosopraan Susan Bullock staan onder anderen Toby Spence, Kate Royal en Patricia Bardon op het podium.

De opvoering in Londen is op maandag 24 juni live te zien in een aantal bioscopen in Nederland. De vertoning begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van het Royal Opera House.

Vorig artikel

Rheingold op de Rijn raakt op stoom

Volgend artikel

Reiss zingt perfect samengesteld recital

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.