BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 29

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 (12 – 18 juli 2014) onder meer aandacht voor Händels Ariodante rechtstreeks uit Aix-en-Provence en de opening van het Peter de Grote Festival.

Video

Sarah Connolly (foto: Peter Warren).
Sarah Connolly (foto: Peter Warren).

Ariodante vanuit Aix
Ariodante van Händel wordt rechtstreeks uitgezonden vanaf het festival van Aix-en-Provence, maar of de tv-uitzending helemaal ongestoord zal verlopen is afwachten. Tijdens het festival roeren boze ‘intermittents’ zich: de tijdelijke krachten in de theaterwereld die strijden voor de regeling van hun inkomen. Dat is door hun contracten voor bepaalde tijd voortdurend onzeker.

Mezzosopraan Sarah Connolly, die de titelrol zingt, beschreef de eerste opvoering vorige week als een ‘nachtmerrie’. Op allerlei manieren werd haar en haar collega’s het werken moeilijk gemaakt. De zangeres, zo valt te lezen in haar persoonlijke verslag van de gebeurtenissen op 3 juli, was teleurgesteld en geschokt.

Maar het festival gaat door, zodat zaterdagavond de uitzending verzekerd lijkt. Regisseur Richard Jones creëerde deze productie speciaal voor het Théâtre de l’Archevêché in de Zuid-Franse stad. In de andere rollen zingen onder anderen Patricia Petibon, Sandrine Piau en David Portillo. Het Freiburger Barockorchester en de English Voices staan onder leiding van Andrea Marcon.
Mezzo: zaterdag 12 juli om 21.00 u.

Stuarda met beeld
Later in de week zendt de BBC-radio een opname uit van de Maria Stuarda die deze weken in Londen op de planken wordt gebracht. Wie het verhaal van de koningin, zoals verteld door Donizetti, liever ziet, kan op zaterdagvond bij BravaNL terecht. Een opname uit de Scala van Milaan toont Mariella Devia en Anna Caterina Antonacci in de vrouwelijke hoofdrollen. Antonio Fogliani leidt het koor en orkest van het Teatro alla Scala di Milano.
BravaNL: zondag 13 juli om 00.01 u.

Alastair Miles (foto: Nic Marchant).
Alastair Miles (foto: Nic Marchant).

Veith Pogner in Glyndebourne
De bas Alistair Miles kwam dit voorjaar, toen hij in Nederland was voor Lucia di Lammermoor, uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera. Hij sprak onder meer over zijn rollen als Veith Pogner, in Amsterdam vorig jaar en eerder in Glyndebourne. De eerste Meistersinger von Nürnberg op dat festival is vanavond te zien op Mezzo. David McVicar regisseerde de opera van Wagner, Vladimir Jurowski leidde de London Philharmonic. In de hoofdrollen zongen Marco Jentzsch (Walther von Stolzing), Anna Gabler (Eva), Johannes Martin Kränzle (Sixtus Beckmesser en Gerald Finley (Hans Sachs). De opname is van juli 2011.
Mezzo: dinsdag 15 juli om 20.30 u.

Audio

Tosca vol invallers
De Tosca die op 19 mei 2012 in het Concertgebouw in Amsterdam werd uitgevoerd, zal met name de organisatie van de NTR ZaterdagMatinee nog lang heugen. Niet minder dan vier van de solisten voor deze concertante uitvoering moesten kort voor hun optreden worden vervangen. Toch waren de kritieken gunstig en het respect voor de snelheid waarmee de op het laatste moment ingevlogen zangers hun rol zongen was groot.

Het Radio Filharmonisch Orkest werd in deze matinee gedirigeerd door Pinchas Steinberg, en naast het Groot Omroepkoor zongen onder anderen Cellia Costea, Giorgio Berrugi en Carlos Almaguer. De opname wordt herhaald tijdens de uitzending van de ZaterdagMatinee op Radio 4.
Radio 4: zaterdag 12 juli om 14.00 u.

Padmore op Schubertiade
Tenor Mark Padmore trad eind juni op tijdens de Schubertiade in Schwarzenberg, Oostenrijk, begeleid door Kristian Bezuidenhout op de pianoforte. Op het programma stonden Schumanns Dichterliebe en liederen van Haydn, Mozart en Beethoven.
Radio 4: maandag 14 juli om 20.00 u.

Carmen Giannattasio en Joyce DiDonato in Maria Stuarda (foto: Bill Cooper / ROH 2014).
Carmen Giannattasio en Joyce DiDonato in Maria Stuarda (foto: Bill Cooper / ROH 2014).

Joyce als Maria
Het was nog mooier dan in New York, schreef een recensent over Joyce DiDonato’s optreden in Maria Stuarda in Londen. En in New York zong de mezzo al op een manier die model kon staan voor elke andere zanger, schreef een andere criticus destijds. Kortom: Joyce maakt alweer indruk. Deze keer onder regie van Patrice Caurier en Moshe Leiser in een productie bij het Royal Opera House. Naast DiDonato hoort u onder anderen Ismael Jordi, Matthew Rose en Carmen Giannattasio. Dirigent is Bertrand de Billy.
BBC Radio 3: maandag 14 juli om 20.15 u.

Opera van Birtwistle
Recent werk, uit de jaren ’90 van de vorige eeuw, is te horen als de BBC-radio de opera Gawain van Sir Harrison Birtwistle uitzendt. De uitvoering in de Barbican in Londen door het BBC Symphony Orchestra en de BBC Singers wordt geleid door Martyn Brabbins. Solisten zijn onder anderen Leigh Melrose, John Tomlinson en Laura Aikin.
BBC Radio 3: dinsdag 15 juli om 19.30 u.

Peter de Grote Festival
Het Zomeravondconcert komt op woensdag rechtstreeks uit Groningen, waar het Peter de Grote Festival wordt gehouden. Het openingsconcert geeft een overzicht van wat later in het festivalprogramma terugkomt. In muziek van onder anderen Beethoven, Nystroem en Rangström treden bekende solisten op zoals Judith van Wanroij, Marion van den Akker, Marcel Reijans en Pierre Mak.
Radio 4: woensdag 16 juli om 20.00 u.

Weektip

Berlioz in de Munt
De manier waarop regisseur Romeo Castellucci de opera Orphée et Eurydice van Hector Berlioz vormgaf maakte op veel bezoekers grote indruk. Bij het verlaten van de Munt in Brussel leek het erop dat sprakeloosheid het won van lange volzinnen. Al was er ook commentaar op de vrijheid die de regie zich in de partituur en het libretto veroorloofde.

Spraakmakend of sprakeloos makend: u kunt het zelf beoordelen, want tot eind juli is de opname van de opera, met Hervé Niquet voor het orkest van de Munt en met Stéphanie d’Oustrac en Sabine Devieilhe als solisten, te zien als stream.
Website van de Munt: tot eind juli.

Vorig artikel

St. Moritz helpt La Gazzetta herintreden

Volgend artikel

De volmaakte wereld van Franz Schreker

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. a.dekker
  12 juli 2014 at 22:57

  LS,
  in de “Opera in de media” staat dinsdag 15 juli om 20.30 u de Mezzo aangeschreven. Maar die zit niet op mijn TV (Telfort.nl). Wat doet u om hem wel te krijgen. Met vriendelijke groet,
  A. Dekker.

 2. François
  13 juli 2014 at 09:44

  Helaas, zowel bij de KNP-dochters Telfort en XS4ALL (‘er was te weinig belangstelling voor, we hebben hem uit het pakket gehaald’) als bij het moederbedrijf zit Mezzo in geen enkel pakket. UPC en Ziggo bieden Mezzo wel aan, maar de zender zit daar in de uitgebreide zenderpaketten.
  In Nederland is er (nog) geen vrije keuze van kabelaanbieders, u zit vast aan welke aanbieder uw regio bedient. Een schotel installeren is het alternatief, maar dat verbieden verhuurders en VVE’s vaak weer.