BinnenkortNieuws

Peertje van Animoso: waarheid en leugen

Nuttige kwesties om over na te denken voor iedereen vanaf zes jaar: ‘Je moet altijd de waarheid spreken’ en ‘Is de waarheid eigenlijk wel voor iedereen hetzelfde?’ Ze vormen het thema van de nieuwe productie Peertje door Animoso. De voorstelling is coronaproof geschikt voor scholen en er is al een video om de smaak te pakken te krijgen.

Het team van Peertje. (© Diederik Rooker)

Animoso bestaat uit drie zangeressen: Yvonne Kok, Bauwien van der Meer en Klarijn Verkaart. Alle drie ruim ervaren in de wereld van theater en muziek stappen ze graag buiten de gebaande paden, om klassieke muziek op die manier toegankelijk te maken voor kinderen – en hun families. CARNAVAL!, de vorige productie van Animoso was te zien tijdens onder meer het Grachtenfestival en de Zeister Muziekdagen.

Voor de nieuwe voorstelling Peertje gingen de zangeressen van Animoso de samenwerking aan met accordeoniste Ellen Zijm. Ze vonden een regisseur, Janneke Franke en een arrangeur, Wijnand van Klaveren. Die maakte het arrangement van de muziek van Peer Gynt van Grieg, waarop de voorstelling is gebaseerd. Net als in Ibsens Peer Gynt, waarbij Grieg de muziek componeerde, draait het in Peertje om de vraag wat het verschil is tussen waarheid en leugen.

Wat nou

‘Maar wat nou als je moeder een hele dikke kont heeft en je weet dat zij daar eigenlijk een beetje verdrietig over is…is het dan een goed idee om altijd de waarheid te spreken?’ Dat dilemma levert in de voorstelling een heel geestig lied op. ‘En wat nou als je de waarheid een ietsiepietsie overdrijft om je verhaal net een beetje mooier of grappiger te maken…ben je dan meteen een leugenaar? Of een opschepper? En is de waarheid eigenlijk wel voor iedereen hetzelfde?’ Dat zijn vragen die de makers van Peertje stellen in hun voorstelling.

Hieronder de trailer van Peertje:

Peertje is inmiddels aangepast aan de RIVM veiligheidsrichtlijnen en dus coronaproof. Animoso komt ook naar scholen toe en speelt de voorstelling in de gymzaal, de aula of buiten (bij droog weer). In overleg is veel mogelijk.

De voorstelling ging eind juni in première tijdens een besloten voorstelling in Utrecht, en is sindsdien te zien in heel Nederland. In de agenda staan al speeldata- en locaties tot aan juni 2021.

Thuismarkt

De traditionele opening van het culturele seizoen in Amsterdam, de Uitmarkt, krijgt dit jaar vanwege de coronamaatregelen een aangepaste opzet. Het evenement is dit jaar digitaal en in de zaal. Sinds 1 juli is er een nieuw initiatief, de Thuismarkt. Op dat online platform kunnen artiesten, makers en instellingen hun werk tegen betaling aanbieden aan heel Nederland, in een tijd dat live optredens slechts beperkt mogelijk zijn. Per optreden doneert u 2 euro, dat bedrag komt geheel ten goede aan de artiesten. Zo kunnen zijn via het Thuismarkt-platform inkomsten krijgen. Ook een deel van de voorstelling Peertje is op die manier thuis te bekijken.

Alle informatie over Peertje vindt u op de website van Animoso.

Vorig artikel

Thomas de Bruijn in We Want More

Volgend artikel

Maarten Engeltjes is tedere Händel-held

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.