Binnenkort

Opera in de media: week 20 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 20 van 2021 (15 – 21 mei) is de stream van Donizetti Queens in Concert, waarin De Nationale Opera een vooruitblik geeft op de serie Tudor-opera’s die vanaf komend seizoen te zien zal zijn.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Scène uit The Audition. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Tot en met maandag ziet u oudere producties in het kader van National Council Auditions Alumni Week. Op zaterdag is er geen opera, maar de documentaire The Audition, die een blik gunt achter de schermen van de jaarlijkse audities voor de Met. Cineast Susan Froemke maakte de film in 2008. ‘In Froemke’s film, the world of opera is neither stuffy nor old-fashioned, it is full of life’, schreef een recensent indertijd. Auditiekandidaten bij de opnamen waren de inmiddels zeer succesvolle tenor Michael Fabiano en mezzo Jamie Barton.

Op zondag is er weer opera, met Rossini’s Il barbiere di Siviglia. Isabel Leonard, Lawrence Brownlee en Christopher Maltman zingen de belangrijkste rollen in de Bartlett Sher-productie uit 2014. Samenvallend met het Donizetti-programma van De Nationale Opera is op maandag de derde Tudor-opera van Donizetti, Roberto Devereux, te zien met Sondra Radvanovsky, Elīna Garanča en Matthew Polenzani. Ze werden gedirigeerd door Maurizio Benini.

Dinsdag begint een zevendaags streamprogramma vol waanzin, onder het motto ‘Unhinged mad scenes’. Anna Netrebko en Eric Cutler zingen de hoofdrollen in Bellini’s I puritani, de opname dateert van januari 2007. Van Mozart is er woensdag de opera Idomeneo, die vier jaar geleden werd opgevoerd door onder anderen Elza van den Heever, Nadine Sierra en Matthew Polenzani.

Donderdag wordt er Russische opera gestreamd. Moessorgsky’s Boris Godoenov kreeg in 2010 een grotendeels Russische cast en dirigent. Aleksandrs Antonenko, Oleg Balashov en Evgeny Nikitin zongen, Valery Gergiev dirigeerde. Voor dit overzicht eindigt de week met Bellini’s La Sonnambula, met onder anderen Natalie Dessay, Juan Diego Flórez en Michele Pertusi.

Wiener Staatsoper

Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)

De Wiener Staatsoper hoopt op 19 mei te heropenen voor een laatste deel van het seizoen. Tot die tijd blijven er streams van opera’s uit het huis in Wenen, die altijd om 19.00 uur beginnen. Op zaterdag ziet u La traviata van Verdi, ruim een maand geleden opgenomen onder muzikale leiding van Giacomo Sagripanti. In de hoofdrollen zongen Pretty Yende en Juan Diego Flórez. Zondag 16 mei ziet u Henze’s Das verratene Meer. Dirigent Simone Young en regisseurs Jossi Wieler en Sergio Morabito werkten met een cast met onder anderen Vera-Lotte Boecker, Josh Lovell en Bo Skovhus.

Maandag is de twee weken geleden vastgelegde uitvoering van Faust van Gounod te zien, gedirigeerd door Bertrand de Billy en geënsceneerd door Frank Castorf. Solisten waren onder anderen Juan Diego Flórez, Nicole Car en Kate Lindsey.

NPO Radio 4

De NTR ZaterdagMatinee komt weer live vanuit het Concertgebouw, met deze week Händels Israel in Egypt. Dirigent Thomas Hengelbrock leidt het Balthasar-Neumann-Chor en Ensemble. Het koor levert ook de solisten, onder wie Bobbie Blommesteijn, Matthias Lucht en Jakob Pilgram. De uitgebreide programmatoelichting vindt u op de website van Radio 4.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) haalde een opname van een opera van Riccardo Zandonai uit het archief. Zijn op het Shakespeare-verhaal gebaseerde Giulietta e Romeo werd uitgevoerd door het Groot Omroepkoor en het Omroeporkest onder leiding van Fulvio Vernizzi. De titelrollen werden gezongen door tenor Ferrando Ferrari als Romeo en sopraan Edy Amedeo als Giulietta. Ook enkele bekende Nederlandse namen werkten mee aan deze opname, zoals Sophia van Sante en Jenny Veeninga.

Sopraan Channa Malkin maakt een glorieuze tocht langs alle belangrijke radio- en tv-programma’s met klassieke muziek. Zondagochtend zingt ze bij Hans van den Boom in het programma Spiegelzaal. Met Artem Belogurov brengt ze stukken van de cd This is not a lullaby.

Podium Witteman

In Podium Witteman is de Belgische sopraan Elise Caluwaerts te gast. Zij zingt liederen van Alma Mahler, de vrouw van componist Gustav Maher. Ze wordt begeleid door pianist Anthony Romaniuk.

Nieuw op YouTube

Gezellige wijffies
Het Rotterdamse JaJa-Opera is een operaklas voor jongeren tot 40 jaar, opgericht in 2017. Het initiatief is bedoeld voor zangers die de basistechniek beheersen en naast het zingen willen werken aan hun voordracht en presentatie. Hun uitvoeringen van de bewerking van Die lustige Weiber von Windsor van Nicolai konden vorig jaar, en ook na uitstel dit jaar, niet doorgaan. Het stuk werd vertaald naar het Nederlandse en noodgedwongen op video gezet in plaats van live gezongen en gespeeld. Het werd een film, een Zoomopera, waarin alles zich afspeelt via Zoom. De gezellige wijffies van Rotterdam is nu te zien op YouTube.

Arte

Dido and Aeneas van Henry Purcell kreeg een radicale enscenering bij het Grand Théâtre de Genève. Onder muzikale leiding van Emmanuelle Haïm speelde het Ensemble Concert d’Astrée. Franck Chartier maakte met het stuk zijn eerste operaregie. Dido werd gezongen door Marie-Claude Chappuis, Aeaneas door Jarrett Ott. Niet geschikt voor jeugdige en gevoelige kijkers, waarschuwt Arte Concert op de website.

Donizetti in concert

Als vooruitblik op de Tudor-trilogie die De Nationale Opera vanaf 2022 presenteert kunt u zondag om 19.00 uur kijken naar Donizetti Queens in Concert, een concertante compilatie van muziek uit de drie opera’s. Regisseur Jetske Mijnssen en dirigent Enrique Mazzola kwamen recent aan het woord op Place de l’Opera. Het Nederlands Kamerorkest begeleidt solisten als Marina Rebeka, J’Nai Bridges en Roberto Tagliavini. De stream is 48 uur beschikbaar voor wie op de website van DNO een ticket boekt.

BBC opera

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is opgenomen in 2013 bij de Met in New York. Toen zongen onder leiding van Vladimir Jurowski solisten als Anne Schwanewilms, Christine Goerke en Johan Reuter in Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss.

Op donderdag is er om 15.00 uur Agostino Steffani’s opera Niobe, opgenomen bij het Royal Opera House in London. Thomas Hengelbrock leidde zijn eigen Balthasar Neumann Ensemble en de solisten, onder wie Veronique Gens, Delphine Galou, Tim Mead en Alastair Miles.

Bauwien online

Sopraan Bauwien van der Meer heeft een eigen YouTube-kanaal vol liedrepertoire van vrouwelijke componisten. Begeleid door pianist Caecilia Boschman zingt ze in de video’s werk van onder anderen Amy Beach, Lili Boulanger, Pauline Viardot en Alma Mahler. Ze wil graag de gelijkheid tussen componerende vrouwen en mannen bevorderen, want daar is nog wel wat werk aan. U kunt zich abonneren en dan op de hoogte blijven van nieuwe uploads op het YouTube-kanaal.

Met-audities

De jaarlijkse Metropolitan Opera National Council Auditions zijn afgelopen week gehouden, zondag is de finale. Het grote operahuis in New York belooft 20.000 dollar aan prijzen en ‘invaluable exposure in the opera world’. De livestream van de finale is op zondag 16 mei te zien vanaf 21.00 uur.

Thomas Oliemans

Op uitnodiging van TivoliVredenburg ontmoeten bariton Thomas Oliemans en Holland Baroque elkaar op woensdag 19 mei. Muzikaal staan ‘Ich habe genug’ van Bach en liederen van Hanns Eisler centraal. Het concert wordt gratis gestreamd via de website van TivoliVredenburg, YouTube en Facebook. U kunt op de webpagina ook doneren voor de musici.

Vorig artikel

Festival O. presenteert programma

Volgend artikel

Balthasar-Neumann pakt uit met Israel in Egypt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.