BinnenkortNieuws

Eisler Trio geeft online concert

Het Eisler Trio presenteert op zaterdag 13 maart een concert in de Bergkerk in Deventer. Er is geen publiek, maar wel een livestream. Op het programma muziek van onder anderen Hanns Eisler, Kurt Weill en Astor Piazzolla. Het optreden begint om 15.00 uur.

Het Eisler Trio. (© Marianne van der Spek)

De samenstelling van het Eisler Trio is opmerkelijk: sopraan, gitaar en cello. Voor hun repertoire kiezen de zangeres en de musici uit de muziek van het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen. Het repertoire komt meestal van Europese of Zuid-Amerikaanse componisten, zoals Hanns Eisler, Kurt Weill en Heitor Villa-Lobos. Komende zaterdag is er ook muziek van Astor Piazzolla, wiens honderdste geboortedag deze week herdacht wordt.

Net als de tijd waarin de muziekstukken geschreven zijn – de onstuimige jaren dertig – belooft het een programma vol contrasten te zijn, zeggen sopraan Bauwien van der Meer, gitarist Annedee Jager en cellist Joris van Haaften. ‘Terwijl Europa in de jaren dertig afstevende op een crisis van ongekende grimmigheid, was er in dezelfde periode in Zuid-Amerika ruimte voor ‘saudade’, een onvertaalbaar bitterzoet verlangen. Het Eisler Trio zoekt tegelijkertijd naar parallellen met politieke spanningen in onze tijd. Tijdens het concert tonen zij aan hoe actueel oudere composities nog altijd zijn’, aldus de toelichting op het concert.

Sopraan Bauwien van der Meer zong operarollen als die van Mrs. Coyle in Owen Wingrave van Opera Trionfo en concertrollen als die in Ein deutsches Requiem van Brahms onder Ed Spanjaard bij de philharmonie zuidnederland. Ze deed een postmaster bij VocaalLAB (nu Silbersee) en trad met het Nederlands Blazers Ensemble op in de Royal Albert Hall in Londen, met De Staat van Andriessen. Ze maakte met pianist Caecilia Boschman het programma Fantastic Women en is lid van het vocaal ensemble Quatre Bouches.

Annedee Jaeger studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en had les van onder anderen Eric Vaarzon Morel. Ze ging voor de flamenco zelfs naar Cordoba voor een cursus onder leiding van Paco Peña. Ze speelt muziek uit de barok en van eigentijdse componisten en geeft naast haar concertpraktijk gitaarles.

Cellist Joris van Haaften Joris van Haaften studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg. Als cellist treedt hij op in verschillende kleinere ensembles en bespeelt zowel de moderne cello als de barokcello, evenals de violoncello piccolo. Hij speelt traditionele klassieke muziek en houdt van hedendaags repertoire van onder anderen Henriette Bosmans, Lex van Delden en Theo Loevendie.

Het programma voor het livestreamconcert van zaterdag vermeldt werk van de naamgever van het trio, Hanns Eisler. Bauwien van der Meer zingt onder meer ‘Über den Selbstmord’, de ‘Ballade von der Judenhure’ en de ‘Ballade von den Säckeschmeissern’. Van Astor Piazzolla wordt ‘Café 130’ uit zijn Histoire du Tango gespeeld. Kurt Weills Youkali sluit het concert af.

Het optreden van het Eisler Trio is zaterdag als livestream te zien vanuit de Bergkerk in Deventer. Wie kijkt, kan een vrijwillige donatie doen aan de Stichting Zaterdagmiddagconcerten.

Vorig artikel

Beeldschone Müllerin van Schuen en Heide

Volgend artikel

Vroege Verdi’s: Un giorno di regno uit Parma

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.