BinnenkortNieuws

Operadagen Rotterdam presenteert driedaags festival

‘Compact, maar met de impact van een tiendaagse editie.’ Zo labelt Operadagen Rotterdam zijn alternatieve, driedaagse programma. Van 25 tot en met 27 september brengt het festival 22 opera- en muziektheatersproducties in theaters en de openlucht.

Opera Lab Berlin maakt het mogelijk om te speeddaten met musici. (© Martin Miotk)

Operadagen Rotterdam moest zijn reguliere editie in mei annuleren. Het alternatief in september wordt kleinschaliger, ‘maar even bijzonder’, stelt artistiek directeur Guy Coolen. ‘Het is een staalkaart waar wij voor staan: jong talent, internationale toppers en de stad Rotterdam als podium. Met dit coronaproof festival willen we ook laten zien dat de culturele wereld veerkrachtig is. We komen op voor onze makers door hen alsnog een podium te bieden.’

Alle voorstellingen van Operadagen Rotterdam worden volgens het RIVM-protocol georganiseerd en op Rotterdamse maatregelen afgestemd. De kaartverkoop is inmiddels begonnen.

De programmering bevat ‘grote voorstellingen op kleine schaal en kleine voorstellingen in een grote zaal’. Hieronder een handgreep uit het programma:

Club Gewalt brengt onder de titel Club Club Gewalt Reboot een ‘hallucinant helende performanceavond als herstart voor mind and body’. De voorstelling bestaat uit loepzuivere koorstukken, detoxing drinks en een massage voor brein en ziel, aldus de makers. Te zien op alle festivaldagen in Time Window.

Signaal aan de Rotte is een landschapsopera van Strijbos & Van Rijswijk, die in het Prinsenmolenpark aan de oever van de Rotte uitgevoerd wordt. De zangeressen Mijke Sekhuis, Els Mondelaers, Linde Schinkel en Bauwien van der Meer soleren in de voorstelling. Te zien op alle festivaldagen.

Het traditionele meezingconcert Van Smartlap tot Opera gaat door. De dertiende editie vindt plaats op het Brinkplein in Hoek van Holland. Te bezoeken op 25 september.

Onder de naam Festivals for Compassion begonnen meer dan vijftig Europese festivals in juni een initiatief om ieder een eigen versie van de gelegenheidscompositie Thin Air van Calliope Tsoupaki uit te voeren. De estafette begon op het Holland Festival en arriveert nu bij de Operadagen. Gekozen is voor een uitvoering door Els Mondelaers, Andreas Suntrop en Tarang Poddar. Te zien op 26 september (gratis) op het Schouwburgplein.

De Sirenen is een ‘community opera met BMX-bikes, orkest, koor en hiphopmoves’. De opera grijpt terug op de mythe van de Sirenen, die met hun hypnotiserende gezang talloze schipbreuken veroorzaakten, en de list van Odysseus om dat noodlot te omzeilen. Te zien op 26 september (drie keer) op het Schouwburgplein.

De voorstelling Arïanna combineert vele culturen en muzikale tradities. (© Soul2Soul Photography)

Op zaterdagavond 27 september worden vijf ‘Date Night‘-routes door het Theater Rotterdam uitgezet. Op de route beleeft het publiek meerdere ‘spannende opera performances’.

Opera Lab Berlin brengt Love & Diversity van componist Manos Tsangaris en regisseur Michael Höppner. De voorstelling is vormgegeven als speeddates met wisselende groepjes van acht muzikanten. Te zien op 26 september in de Rotterdamse Schouwburg.

Het was één van de hoogtepunten uit het geannuleerde festival in mei en wordt nu tijdens het alternatieve festival alsnog uitgevoerd: DEDAPONTETRILOGIE van regisseur Tom Goossens. Hij brengt nieuwe versies van de drie beroemde Mozart/Da Ponte-opera’s Don Giovanni, Così fan tutte en Le nozze di Figaro, omgedoopt tot Don Juan, Così en Le nozze. De werken worden op één dag (zondag 27 september) alle drie uitgevoerd in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg, met spelers en dansers van DESCHONECOMPAGNIE en pianist Wouter Deltour.

Sopraan en theatermaker Nienke Nasserian brengt Mtoto, de derde productie in een drieluik over haar roots. De voorstelling combineert storytelling, klassieke zang en elektronische en akoestische muziek. Te zien op 27 september in de schouwburg.

World Opera Lab van regisseur Miranda Lakerveld brengt vier mini-opera’s, gebaseerd op de productie Arïanna. Liefde zonder grenzen, die eerder in september in Podium Mozaïek te zien zal zijn. De mini-opera’s putten uit de ‘grenzeloze opera met Arabische klaagzang en Koerdische liefdesliederen’. Op het affiche onder anderen sopraan Aylin Sezer en bariton Sinan Vural.

De volledige programmering is te vinden op de website van Operadagen Rotterdam.

Vorig artikel

Hannigan zingt Berg en Mahler in Muziekgebouw

Volgend artikel

De operahuizen gaan weer open: Essen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.