BinnenkortNieuws

Va Pensiero: nieuwe voorstelling over de Eufraat

World Opera Lab en Museum Van Loon brengen in het kader van het Grachtenfestival een nieuwe operavoorstelling over de rivier de Eufraat en de archeologie van het Midden-Oosten. Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen is vanaf 14 augustus te zien en bevat muziek uit Verdi’s Nabucco en traditionele muziek uit Syrië, Irak en Turkije.

Sopraan Sabra El Bahri Khatri als de Eufraat. (© Ellis Biemans & IJzeren Gordijn)

Museum Van Loon heeft een directe link met de Eufraat. Oprichter Maurits van Loon speelde als archeoloog een belangrijke rol in het bewaren van de eerste culturen uit het Eufraatgebied. Aan de oevers van de Eufraat ontstonden de eerste beschavingen en het eerste schrift. Rondom de voorstelling Va Pensiero brengt het museum een presentatie over de archeologie van het Eufraatgebied en het werk van Maurits van Loon. De presentatie werd eind juli geopend.

In Va Pensiero is de rivier de Eufraat de hoofdpersoon. ‘Als moeder der beschaving kijkt zij naar haar oevers en ziet de geschiedenis aan zich voorbijtrekken, van archeologische tijden tot de actualiteit van 2021’, beschrijven de makers. Bijzondere aandacht krijgen de stuwdammen die vanaf de jaren zeventig in de Eufraat gebouwd worden. De rivier droogt daardoor op en de rijke archeologische geschiedenis dreigt verloren te gaan. Een aantal Nederlandse en Syrische archeologen krijgt een stem in de voorstelling.

De makers omschrijven de voorstelling als ‘een ontmoeting tussen heden en verleden, oost en west, archeologie en opera’. Uiteraard wordt uit Verdi’s beroemde opera Nabucco geput, maar er klinkt ook traditionele muziek uit Syrië, Irak en Turkije. Daaronder de ‘Hurritische hymne’, de allereerste muziek die ooit genoteerd is. Het stuk zal voor het eerst live in Nederland te horen zijn, bewerkt voor ud, piano, saz en klarinet.

Shwan Sulaiman bespeelt de saz en heeft ook een rol als makam-zanger. Haztham Safia speelt op de ud, Vincent Martig op de klarinet en Wim Dijkstra op de piano. In het middelpunt van de voorstelling staat de jonge sopraan Sabra El Bahri Khatri.

De regie is in handen van Miranda Lakerveld van World Opera Lab. Met haar gezelschap werkt ze momenteel aan een serie opera’s over natuurlijke grondstoffen. Ine Aya’ was de eerste titel, Va Pensiero is de tweede. De voorstelling is van 14 tot en met 20 augustus zeven keer te zien in de tuin van Museum Van Loon. Daaromheen zijn er lezingen en nagesprekken.

Zie voor meer informatie de websites van Museum Van Loon en het Grachtenfestival.

Vorig artikel

One-woman-opera Non muore mai in première

Volgend artikel

Opera in de media: week 32 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.