AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Essen

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: het Aalto-Musiktheater in Essen.

Het Aalto-Musiktheater. (© Bernadette Grimmenstein)

Het Aalto-Musiktheater van intendant Hein Mulders heeft ervoor gekozen om de eerste maanden van seizoen 2020/2021 aan te passen. Het traditionele ‘Theaterfest’, waarmee het Aalto zijn seizoenen opent, valt uit. In plaats daarvan brengt het huis een ‘zangersfeest’ onder de titel O du, mein holder Abendstern.

De geplande premières van Tannhäuser en Lucrezia Borgia zijn opgeschoven naar volgende seizoenen. Ze worden vervangen door nieuwe, coronaproof ensceneringen van Orfeo ed Euridice van Gluck en Dido and Aeneas van Purcell.

De reprise van Le nozze di Figaro valt uit. De Nederlandse regisseur Floris Visser zou afgelopen juni een nieuwe productie van Mozarts klassieker maken, maar door de coronacrisis viel die première uit, wat een herneming in het nieuwe seizoen onmogelijk maakt. Het Aalto wil de productie in één van de volgende seizoenen inhalen.

In het Aalto gelden vergelijkbare hygiëneregels als in andere Duitse theater. Bezoekers moeten een mondkapje dragen tot het moment dat al het publiek heeft plaatsgenomen en de voorstelling begint. Er zijn looproutes bij binnenkomen en weggaan. De gastronomische voorzieningen blijven vooralsnog gesloten.

Het programma

O du, mein holder Abendstern heet de opera-avond waarmee het Aalto zijn alternatieve seizoen lanceert (5, 12 en 18 september). Een groot aantal zangers, vast en als gast aan het theater verbonden, soleren onder leiding van Christian Schröder in repertoire van Mozart, Donizetti, Verdi, Wagner, Mascagni en Puccini. Onder hen Deirdre Angenent, Jessica Muirhead, Christina Clark en Almas Svilpa.

Orfeo ed Euridice is de eerste volledige operaproductie van het seizoen (26 en 30 september). Chef-dirigent Tomáš Netopil leidt de twee voorstellingen. De regie is van Paul-Georg Dittrich en Vincent Stefan verzorgt videobeelden, waarin Larissa Machado en Dale Rhodes de rollen van Euridice en Orfeo vertolken. Op de bühne zingen Bettina Ranch en Tamara Banješević het liefdesduo. Christina Clark is Amor.

Onder de titel Tristan XS worden concertante scènes uit Tristan und Isolde opgevoerd (première 2 oktober, andere data volgen). De voorstelling focust geheel op het liefdespaar uit Wagners opera. Alle ander personages zijn geschrapt. Tomáš Netopil dirigeert Daniel Johansson en Daniela Köhler als Tristan en Isolde.

De laatste première in het voorlopige programma is Dido and Aeneas van Purcell (première 21 november, andere data volgen). Ben Baur regisseert, Andrea Sanguineti dirigeert. Jessica Muirhead zingt Dido en Tobias Greenhalgh is Aeneas.

Het Aalto brengt verder drie reprises in ingekorte versies: Die Fledermaus (vanaf 2 oktober), Yesterdate (vanaf 3 december) en La traviata (vanaf 18 december). De bezettingen van de producties zijn op dit moment nog niet volledig bekend.

Zie voor meer informatie over het nieuwe seizoen de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Operadagen Rotterdam presenteert driedaags festival

Volgend artikel

Matinee: 'Alles is maatwerk geworden'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.