BinnenkortNieuws

Lied Festival Zeist organiseert online festivaldag

Het Internationaal Lied Festival Zeist organiseert op 6 juni een online festivaldag. Van 13.00 tot 21.45 uur worden drie recitals en een lezing gestreamd. De muziek van Alphons Diepenbrock speelt een hoofdrol.

Maurice Lammerts van Bueren en Ellen Valkenburg brengen hun programma Les Apaches, dat eerder op cd verscheen. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Het Lied Festival Zeist hoopt in oktober zijn vijfde editie te beleven. Omdat het festival, dat normaliter in het voorjaar plaatsvindt, niet langer kan wachten om ‘mensen weer te laten genieten van het klassieke lied’, is er een online festivaldag. De concerten worden gegeven in de kerk van de Evangelische Broedergemeente in Zeist, de vaste concertlocatie van het festival, en zijn als livestream te volgen.

Het programma van de dag is een voorproefje van het festivalthema in oktober: ‘Van fin de siècle naar nieuwe stromingen’. De dag opent met een optreden van sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Het duo brengt hun recital Les Apaches, gewijd aan de artistieke vriendengroep van onder anderen Ravel, Stravinsky en De Falla. Ze brachten de muziek, met onder meer Shéhérazade en Siete canciones populares españoles, eerder uit op cd.

Om 16.00 uur treden bariton Hans Pieter Herman en pianist Bas Verheijden aan. Onder de titel L’heure exquise brengen ze een geheel Frans programma met muziek van Massenet, Debussy, Duparc, Fauré, Chaminade, Hahn en Tosti. Het festival belooft ‘een uur vol vocale hartstocht’.

Om 19.30 uur geeft Dinant Krouwel een lezing over Alphons Diepenbrock. Dit jaar wordt de honderdste sterfdag van de componist herdacht, wat voor het ILFZ aanleiding is om Diepenbrocks muziek te belichten. Krouwel gaat in op de relatie tussen Diepenbrock en de Tachtigers, een groep auteurs die eind negentiende eeuw een frisse wind door de Nederlandse literatuur lieten waaien.

De festivaldag eindigt om 20.15 uur met een recital van sopraan Ellen Valkenburg, mezzosopraan Rosina Fabius, tenor Peter Gijsbertsen en bariton Florian Just. Begeleid door pianist Maurice Lammerts van Bueren brengen zij vocaal repertoire van Diepenbrock, aangevuld met werken van tijdgenoten Mahler, Debussy en Brahms. Er zijn één- en meerstemmige liederen.

Kaarten voor de recitals kosten 10 tot 12 euro. Het is ook mogelijk om voor 20 euro een dagpas te kopen, waarmee de drie recitals en de lezing bekeken kunnen worden. De streams blijven voor kaartkopers twee weken lang beschikbaar. Met een dagpas plus (35 euro) zijn de streams vier weken lang te bekijken.

Zie voor meer informatie de website van het Internationaal Lied Festival Zeist.

Vorig artikel

Theaters mogen vanaf 5 juni open

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jonas, Nikkie en Nina

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.