Nieuws

Theaters mogen vanaf 5 juni open

De theaters mogen vanaf 1 juni maximaal 50 bezoekers op anderhalve meter afstand ontvangen. Grote zalen met een capaciteit van 1.000 zitplaatsen of meer mogen maximaal 250 bezoekers ontvangen. Dat maakte de regering vrijdagavond bekend.

Dat is lang geleden: vanaf volgende week worden er weer bezoekers toegelaten in onder meer Nationale Opera & Ballet. (© Luuk Kramer)

Met voorwaarden mag bijna alles weer open. Dat was de boodschap van het kabinet op vrijdagavond. Voor culturele instellingen als theaters zijn die voorwaarden onder meer reserveren, een gezondheidscheck, vaste zitplaatsen en uiteraard anderhalve meter afstand in de zaal.

Voor de meeste zalen geldt een maximaal aantal bezoekers van 50. Zalen met een grote capaciteit, zoals het Concertgebouw en Nationale Opera & Ballet, mogen tot 250 mensen verwelkomen, zolang de afstandsregel gehandhaafd kan worden.

De Nationale Opera presenteert op 3 juni een nieuwe productie van Die ersten Menschen. De première zal nog als testevenement plaatsvinden, waarbij een beperkt publiek met negatieve coronatest toegelaten wordt. De overige vijf voorstellingen (vanaf 6 juni) kunnen door de versoepelingen door telkens maximaal 250 bezoekers bezocht worden. De kaartverkoop start op 1 juni.

Voor een groot deel van het Holland Festival bieden de versoepelingen ook mogelijkheden, evenals voor concerten en producties in de zomer, zoals de BankGiro Loterij ZomerConcerten van het Concertgebouw, de jaarlijkse productie van Opera Spanga en Peter Grimes op het Wad.

De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters toonde zich in een reactie op vrijdagavond teleurgesteld over de versoepelingen. ‘Omdat slechts 1 op de 6 openluchttheaters een capaciteit heeft van meer dan 1.000 zitplaatsen zullen de meeste openluchttheaters de deuren gesloten houden’, aldus de vereniging. ‘We pleiten ervoor niet te rekenen met absolute cijfers, maar met de individuele capaciteit van de theaters. De openluchttheaters zijn volledig ingericht op een veilige ontvangst van bezoekers gebaseerd op de geldende maatregelen als de anderhalve meter afstand, routings, etc. Het verbaast ons dan ook dat openluchttheaters gelijkgetrokken worden met reguliere theaters en horeca.’

Vorig artikel

Opera in de media: week 22 van 2021

Volgend artikel

Lied Festival Zeist organiseert online festivaldag

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.