BinnenkortNieuws

Retoriek centraal tijdens Festival Oude Muziek

Repertoire waarin muziek en woord nieuwe verbindingen aangaan. Dat staat centraal tijdens het aanstaande Festival Oude Muziek (27 augustus t/m 5 september) in Utrecht. Op het programma onder meer optredens van Philippe Jaroussky en Dietrich Henschel.

Philippe Jaroussky is één van de sterren in het programma van het Festival Oude Muziek 2021. (© Simon Fowler / Erato Warner Classics)

Veel muziek uit de renaissance en barok grijpt terug op de retorica uit de klassieke oudheid. Het Festival Oude Muziek gaat dit jaar dieper in op retoriek in de kunsten. Onder de titel Muziek spreekt… Let’s talk! wijdt het festival zijn programma aan ‘retorische gebaren van welke soort dan ook: vocaal, instrumentaal, fysiek, muzikaal, gesproken en gezongen’.

Voor liefhebbers van opera en vocale muziek zijn er onder meer uitvoeringen van een proto-opera en concerten gewijd aan de geschiedenis van het lied. Hieronder een greep uit de programmering.

Rebecca Stewart, specialist in de muziek van Josquin Desprez, leidt op 27 augustus in de Pieterskerk een hommage aan Desprez, met de zangers van Cantus Modalis en Seconda Prat!ca. Behalve repertoire van Desprez is ook muziek van Brumel te horen, evenals gregoriaanse werken. Meer Desprez is op 1 september te horen tijdens een optreden van bariton Romain Bockler en luitist Bor Zuljan, eveneens in de Pieterskerk.

De vocale ensembles Dialogos en Kantaduri uit Kroatië brengen op 28 augustus in de Pieterskerk een semiscenische voorstelling over het Dalmatische liturgische repertoire van Kerstmis tot Pasen. Katarina Livljanić en Sanda Hržic delen de muzikale leiding.

De beroemde countertenor Philippe Jaroussky is op 29 augustus te gast in TivoliVredenburg. Begeleid door het gerenommeerde barokensemble L’Arpeggiata onder Christina Pluhar zingt Jaroussky ‘hoofse liederen waarin tekstuele expressie de boventoon voert’.

Anne Azéma en Shira Kammen laten het werk van troubadours uit de middeleeuwen horen, met als leidende thema’s macht, wellust en krankzinnigheid. Azéma zingt en bespeelt de draailier. Kammen zingt eveneens en bespeelt verder de vedel en de harp. Het concert vindt plaats op 29 augustus in TivoliVredenburg.

Vocaal ensemble Tenebrae zingt op 29 augustus in de Domkerk muziek van onder anderen Thomas Tallis. Te horen zijn onder meer diens Klaagliederen van Jeremia. Bariton Niger Short heeft de muzikale leiding.

De bekende bariton Dietrich Henschel stapt op 30 augustus in TivoliVredenburg even uit de wereld van oude muziek en zingt liederen van Beethoven en Schubert, waaronder de cyclus An die ferne Geliebte. Hij wordt begeleid door Piet Kuijken op de fortepiano.

Later die dag (30 augustus) brengen Capriccio Stravagante, Voces Suaves en Cappella Amsterdam in TivoliVredenburg een grootse uitvoering van La Pellegrina, een muziektheaterwerk dat vooruitwijst naar de barokopera. Onder leiding van Skip Sempé zijn sopraan Zsuzsi Tóth en tenor Valerio Contaldo de solisten.

Duo Serenissima: sopraan Elisabeth Hetherington en luitist David Mackor. (© Luca Concas)

Het Ensemble Correspondances geeft op 31 augustus in de Stadsschouwburg een scenische uitvoering van meerdere miniatuur-opera’s van Marc-Antoine Charpentier, de zogenoemde Histoires sacrées, gewijd aan de verhalen van vrouwen uit de Bijbel. Vincent Huguet regisseert de voorstelling, Sébastien Daucé heeft de muzikale leiding.

Het Duo Serenissima, bestaande uit sopraan Elisabeth Hetherington en luitist David Mackor, brengt op 1 september in Gasthuis Leeuwenbergh een programma rondom liefdespoëzie uit de zeventiende eeuw. Hetherington is bekend van operarollen bij onder meer Holland Opera.

Op 2 september is Rappresentatione di Anima e di Corpo van Emilio de’ Cavalieri te horen, het vroegste nog bewaarde theaterstuk volledig voorzien van muziek. Onder muzikale leiding van Lionel Meunier verzorgen Vox Luminis en solisten als sopraan Stefanie True de uitvoering.

Bij zijn eigen ensemble a nocte temporis en vergezeld door het Choeur de Chambre de Namur zingt Reinoud Van Mechelen op 3 september in TivoliVredenburg muziek van Louis-Nicolas Clérambault. Van Mechelen heeft tevens de muzikale leiding.

Het Duo Zeffiretti geeft op de slotdag 5 september een concert in DUMS. Sopraan Mayaan Licht en klavecinist Guy Maori wonnen als duo het Grachtenfestival Conservatorium Concours in 2020. In Utrecht geven ze stem aan ‘wat bloeit, groeit, kruipt en kwettert’ in muziek over de natuur.

Bovenstaande is slechts een greep uit het aanbod. Zie voor de volledige programmering de website van het Festival Oude Muziek.

Vorig artikel

Grachtenfestival brengt documentaire-concert

Volgend artikel

Luister naar Opera Magazine, aflevering 1

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.