BinnenkortFeaturedRedactioneel

In de zalen: Bruid in de wind en Britten

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week ondermeer een verhalend concert Bruid van de wind. Verder de laatste twee voorstellingen van Anna Bolena en vier maal Benjamin Brittens A midsummer night’s dream bij Opera Zuid. Ook een bijzondere versie van Richard Strauss’ Vier Letzte Lieder en, in het nabije buitenland, diens opera Arabella in Essen. En Festival O. gaat nog door tot en met 29 mei.

Op 26, 27 en 29 mei 2022 presenteert Domestica Rotterdam, samen met bariton Raoul Steffani, een nieuw verhalend concert: Bruid van de wind. Een portret van de liefdesgeschiedenis tussen Alma Mahler met schilder Oskar Kokoschka. Muzikaal staat een nieuw arrangement van Jan Willem Nelleke van Gustav Mahlers ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’ centraal.

Op donderdag 26 mei 20.30 uur in de Laurenskerk in  Rotterdam, op vrijdag 27 mei 20.00 uur in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg en op zondag 29 mei 16.00 uur De Waalse kerk in Amsterdam.

 

Domestica Rotterdam Foto: © Hélène van Domburg

Deze week nog twee laatste kansen om Anna Bolena te zien op  26 en 29 mei in De Nationale Opera&Ballet in Amsterdam. Voor de opera op 26 mei zijn nog kaarten beschikbaar. De voorstelling op zondag de 29ste begint om 14.00 uur, maar is volgens de website uitverkocht. Altijd proberen, zou ik zeggen.

Twee van de hoofdrol zangeressen spraken met Place de l’Opera.

Marina Rebeka, links, als Anna Bolena en Raffaella Lupinacci als Giovanna Seymour © De Nationale Opera, Ben van Duin

A midsummer night’s dream van Opera Zuid is op 26 mei te zien in het Internationaal Theater Amsterdam, op 28 mei in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, op dinsdag 31 mei in Schouwburg Concertzaal, Tilburg en formeel niet meer ‘deze’ week maar toch op 2 juni in het Chassé theater in Breda.

Opera Zuid maakte een leuke introductie video

Recensent Peter Franken schreef een feestelijke aanbeveling

Kristina Bitenc als Titania, zittend, Marc Pantus als Bottom met elfen. Foto: ©  Operza Zuid/Kurt van der Elst

 

Het Nederlands Blazers Ensemble brengt een programma rondom de ‘Vier letzte Lieder ‘van Richard Strauss. Artistiek leider Bart Schneemann licht de liederen toe, mezzosopraan Carina Vinke voert ze uit, in een nieuw arrangement van Willem van Merwijk. U kunt dit concert vanavond nog zien, als u snel bent, in Cultura Ede. Het concert begint 20.15 uur. Met iets meer tijd om u voor te bereiden, kunt u dit concert op de volgende dagen zien die om 20:15 uur tenzij anders vermeld : op 26 mei in de Stadsgehoorzaal in Leiden, op vrijdag 27 mei in de Grote Kerk in Enschede (aanvang 20.00 uur), op zaterdag de 28ste in het Concertgebouw in Amsterdam, op de 29ste in Tivoli/Vredenburg in Utrecht waar het al om 16.00 uur begint en daarna op de 31ste in de Nieuwe Kerk in Den Haag (aanvang 20.00 uur) en op 1 juni in Schouwburg Ogterop in Meppel.

Carina Vinke met Het Nederlands Blazers Ensemble Foto:Peter Lodder

 

Scene foto Arabella met Heiko Trinsinger (Mandryka), Jessica Muirhead (Arabella). Op 29 mei zingt Barbara senataro de rol van Arabella. © Aalto Musiktehater Essen Foto: Matthias Jung

Wilt u iets verder reizen voor meer Strauss, dan is de uitvoering van zijn Arabella in Essen een goede optie.  Barbara Senator zingt de titelrol en Heiko Trinsinger is haar ‘ware’ Mandryka. De regie is van Guy Joosten en muzikaal directeur van Aalto Musiktheater Essen, Tomáš Netopil dirigeert. De voorstelling op  zaterdag 28 mei begint om 19.00 uur . Een half uur voor aanvang is er een inleiding.

 

O.Festival  gaat ook nog door tot en met 29 mei met elke dag een rijk aanbod aan bijzondere voorstellingen. Misschien de First date van Jeannette van Schaik & Adil Chaoui & Mohamed Ahaddaf bijwonen of Sun& Sea, dé internationale muziektheater hit en award winning opera performance over klimaatverandering. Nog te zien op 26, 27, 28 en 29 mei in Ferro, Rotterdam

Vorig artikel

Veel toptalent in tweede helft Zeist

Volgend artikel

Uitbundige avond countertenor Orliński

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen