BinnenkortFeaturedRedactioneel

In de zalen: IVC, Kein Licht, Bernstein

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week de allerlaatste voorstelling van Der Freischütz bij De Nationale Opera  en als u snel bent, de  laatste kans om Der Ring des Nibelungen in het Holland Festival te zien. Verder gaat deze week het Internationaal Vocalisten Concours ’s Hertogenbosch (IVC)  van start, is er twee keer een heerlijke Bernstein op Broadway- avond in het Concertgebouw en is de voorstelling Kein Licht te zien in het Holland Festival.

Scènefoto Kein Licht.©Vincent Pontet

De 55ste editie van het Internationaal Vocalisten Concours ‘s Hertogenbosch gaat het komend weekeinde van start. Het befaamde concours, waar zangers niet alleen opera, maar ook oratorium zingen, vindt dit jaar plaats in De Verkade Fabriek in Den Bosch met uitzondering van de grote finale met orkest op 2 juli. Die vindt plaats in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. De finalisten worden begeleid door philharmonie zuidnederland o.l.v dirigent Hartmut Haenchen.

De jury bestaat dit jaar uit: juryvoorzitter Linda Finnie (mezzo sopraan en voormalig winnaar van het IVC in 1977), Vesselina Kasarova(mezzo sopraan), Charlotte Margiono (sopraan), Leonardo Capalbo (tenor), John Fulljames( operaregisseur en directeur van de Koninklijke Opera Kopenhagen), Damià Carbonell Nicolau (directeur artistieke zaken De Nationale Opera) en Javier Menédez (directeur van de Opera Sevillia).

IVC 2022 Juryvoorzitter Linda Finnie

Naast de competitie, biedt het IVC ook talrijke concerten en masterclasses. Juryleden Vessalina Kasarova, Charlotte Margiono en John Fulljames geven masterclasses in de Verkade Fabriek.

Er is een special concert met Eva Maria Westbroek die samen met jurylid Leonardo Capalbo en de winnares van de Publieksprijs in 2018, Nina van Essen een operaconcert geven op 1 juli, eveneens in De Verkade Fabriek. Ed Spnjaard treedt daarbij dit keer niet op als dirigent, maar als pianist en ook het strijkwartet philharmoniezuid zal de vocalisten begeleiden. Op het programma staan onder meer werken van Donizetti, Puccini, Verdi en Wagner.

Het complete programma overzicht van het IVC is hier te zien.

Place de l’Opera zal de komende weken uitgebreid verslag doen van het IVC.

Der Ring des Nibelungen in het Holland Festival een must.

Alhoewel er nauwelijks een noot gezongen, laat staan uit Wagners Der Ring des Nibelungen, presenteert het Holland Festival Der Ring des Nibelungen door Schauspielhaus Zürich.

Het is een virtuoos theaterstuk waarin de belangrijkste personages uit Wagners Ring aan het woord komen. Niet zingend, maar vertelend. De Duitse schrijver Necati Öziri en regisseur Christopher Rüping maakten een werkelijk fascinerende voorstelling die vreemd genoeg, of juist logischerwijze, naadloos aansluit bij de vertellingen van Wagner.

Scènefoto met links Matthias Neukirch als Wotan en castleden van Der Ring des Nibelungen. Foto:©Sabine Boesch

Actueel, relevant en verassend komen o.a. Wotan, Fricka, Alberich hun ‘verhaal’ doen. In een bespreking hier op Place de l’Opera kunt u spoedig meer lezen, maar voor nu kan ik de voorstelling, die alleen vanavond 22 juni nog te zien is in het Internationaal Theater Amsterdam, niet genoeg aanbevelen voor een ieder die van theater houdt, voor iedereen die van prachtige teksten houdt, die van fris hedendaags (muziek) theater houdt, maar NIET voor mensen die hopen Wagners Ring te zien of te horen.

Hier een korte video introductie.

Een andere Holland Festival productie deze week is Kein Licht, een ‘ Thinkspiel” van componist Philippe Manoury. Samen met regisseur Nicolas Stemann maakte hij een zeer actueel muziektheater werk op basis van een tekst van Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek. Het Holland festival omschrijft het werk als een ‘woedend pessimistische en tegelijkertijd geestig neurotische opera.’

 

Scènefoto Kein Licht ©Foto: Vincent Pontet

Kein Licht gaat over de niet aflatende en vaak rampzalige behoeft van de mens aan energie. Het directe voorbeeld voor de Oostenrijkse schrijver en Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek was een zeebeving op 11 maart 2011 met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter die een tsunami voor de kust van Japan veroorzaakte. Circa twintigduizend mensen vonden die dag de dood. In de kernreactor van Fukushima voltrok zich de grootste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl.

Kein Licht is een theatertekst zonder vastomlijnde karakters, plot of plaatsbepalingen.

Te zien op 24 en 25 juni om 20.30 en op 26 juni om 13.30 uur in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Hier een kleine video kennismaking met Kein Licht.

Bernstein’s Broadway

In het Concertgebouw wordt een begin gemaakt aan het zomerseizoen. Wat is er dan beter dan een avond met muziek van Leonard Bernstein uit diens Broadway repertoire. Behalve delen uit musicals als On the Town, Wonderful Town en  Fancy Free ook muziek uit de operette Candide, maar bovenal natuurlijk muziek uit West Side Story.

Leonard Bernstein foto: ©Jack Mitchell.

Sopraan Laetitia Gerards en tenor Trystan Llyr Griffiths worden begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Alexander Shelley.

U heeft twee kansen om dit concert bij te wonen in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam; op zondag 26 juni om 14.14 uur en op maandag 27 juni om 20.15 uur.

Laatste kans

Links vooraan zittend, Benjamin Bruns als MAx. Liggen Johanni van Oostrum (Agathe) en helemaal rechts Odin Lund Biron (The red one) met het Koor van de Nationale Opera. ©De Nationale Opera. Foto: Bart Grietens.

Franz Straatman gaf in zijn recensie een duidelijke en genuanceerde beschrijving van de voorstelling die hem vooral muzikaal enorm kon behagen. De Agathe van Johanni van Oostrum  en Ying Fan als Ännchen waren voor hem de vocale uitschieters.

Der Freischütz is deze week voor het laatst te zien op 25 juni in De Nationale Opera &Ballet in Amsterdam.

Helaas is een aantal voorstellingen de komende week afgelast ivm Corona-besmettingen onder de medewerkers, zoals het complete Camerata de’Bardi Festival.

 

Vorig artikel

Kort operanieuws: IVC van start, Der Ring

Volgend artikel

Top La Bohème voor een nieuwe generatie

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen