BinnenkortFeaturedNieuwsRedactioneel

In bijzondere zalen, op aparte podia.

Deze week is er na een wat rustiger begin aan het zomerseizoen, weer veel te zien op niet allerdaagse concertpodia. Veel festivals gaan van start en er zijn enkele bijzonder operaprojecten.

Zaal in Iepenhof In Delft

Morgen, 31 juli kunt u gaan kijken en luisteren naar het resultaat van twee dagen instuderen van een ´scratch opera´. Eén van de thema´s van het Delft Chamber Music Festival is ´vermomde opera´. In een zogenaamd Scratch concert wordt een mis uitgevoerd die bestaat uit delen van missen de drie grote Italiaanse operacomponisten Verdi, Rossini en Puccini.

Het samengestelde werk wordt in twee dagen tijd onder leiding van dirigent Rick Schoonbeek door amateur zangers ingestudeerd en uitgevoerd.

De professionele solisten zijn Charlotte Janssen, sopraan, Florieke Beelen, mezzosopraan en Frank Dolphin Wong, bariton en pianist is Andrea Vasi. Het geheel staat onder leiding van dirigent Rick Schoonbeek.

Foto van een eerdere ´Scratch Opera´ in Delft. @Foto:Melle Meivogel

De uitvoering vindt plaats op 31 juli om 19.00 uur in de Iepenhof in Delft, een niet alledaagse concertzaal, want het is in het Crematorium in Delft, aan de Hoflaan 18 in Delft.

Blauwbaards Burcht

Tijdens de Muziekzomer Gelderland 2022 speelt het Nationaal Jeugdorkest (NJO) onder leiding van Antony Hermus de opera Blauwbaards Burcht van Béla Bartók. Het stuk, op het gelijknamige sprookje van Charles Perrault. zal worden gespeeld met de Melkfabriek in Arnhem als decor en onder regie van Kenza Koutchoukali.

Campagnebeeld Blauwbaards Burcht

Hertog Blauwbaard wordt gezongen door bas bariton Marc Pantus , Judith is Barbara Kozelj (mezzosopraan) en Lucinda Wessels voorziet de voorstelling van dans. Blauwbaard is te zien van 2 tm 6 augustus in de Melkfabriek in Arnhem. De aanvang  is om 21.00 uur.

Anthony Hermus is recentelijk benoemd tot chef-dirigent van het Belgian National Orchestra en viel vorige week onverwacht in bij zijn nieuw orkest in een concert in het Concertgebouw in Amsterdam.

Marc Pantus heel druk

Marc Pantus heeft het de komende weken heel erg druk , want naast de titelrol in Blauwbaards Burcht, zing en regisseert hij bijzonder uitvoeringen van de derde akte van Richard Wagners Parsifal in de Cenakelkerk in de Heilige Land Stichting. Frank van Aken zingt Parsifal. Hierover volgende week meer.

Maro

In het Delft Chamber Music Festival wordt op 5 august Maro, een monodrama voor mezzosopraan, strijkkwartet en piano twee maal uitgevoerd, Het is een nieuw werk op muziek van Thomas Beijer, die tevens de animaties maakte. De tekst is van Salome Bendze en de regie en dramaturgie is in handen van Klaus Bertisch.

Maro Makashvili

Maro Makashvili was een jong Georgisch meisje met veel dromen en toekomstplannen, die door Russische inval in 1921  bruut onderbroeken werden. Maro hield een dagboek bij, dat later als boek werd gepubliceerd en dat ook als uitgangspunt voor deze voorstelling diende.

Met Nana Dzidziguri, mezzosopraan, Nino Gvetadze, piano en Meccore String Quartet.

Er zijn twee voorstellingen op 5 augustus om 19.00 uur  en om 21.00 uur in Lijm & Cultuur, aan de Rotterdamseweg 272, 2628 AT Delft, ook geen ´standaard´concertlocatie.

Interview

Op maandag kunt u een interview lezen met Nina Gvetadze, artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival. Het idee om Maro komt van haar en Nino vertelt over deze bijzondere voorstelling en haar persoonlijke betrokkenheid.

Via Musica

In het Festival Via Musica in Flevoland, staat dit jaar Erasmus centraal. Zijn liefde en kennis van de Latijnse- en Griekse klassieken zijn bekend en daarom is er een programma met muziek uit Mozarts opera Idomeneo geprogrammeerd. Sopraan Siri Thornhill zal vier arias uit deze opera uitvoeren met het Apollo Ensemble.

Sopraan Siri Karoline Thornhill zingt Mozart

Het concert vindt op een bijzondere locatie plaats namelijk in een tot concertzaal omgebouwde aardappelschuur op het Erf van Boerkok in Lelystad. Het concert begint om 20.00 uur.

Het Erf van Boerkok, foto:@Sandeed H Das

 

U vindt alle informatie over uitvoeringen en concerten in onze agenda.

 

Vorig artikel

Dramatisch einde aan Norma in Barcelona

Volgend artikel

Götterdämmerung Bayreuth live in cinema

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen