BinnenkortFeaturedNieuwsRedactioneel

Götterdämmerung Bayreuth live in cinema

Voor alle Wagnerfans is er goed nieuws.  De Bayreuther Festspiele hebben besloten de voor voorstelling van Götterdämmerung, de climax van de nieuwe productie van Der Ring des Nibelungen, op 5 augustus aanstaande, ´uitgesteld live ´ in een groot aantal bioscopen over de hele wereld uit te zenden. Dit wil zeggen dat de hele voorstelling als live wordt uitgezongen, met een paar uur vertraging na de aanvang, om een mooie inleiding en pauze materiaal te kunnen tonen en de lange pauzes in Bayreuth in te lopen, om zo het einde van de voorstelling echt live mee te maken.

Poster voor de bioscoopvertoning van Götterdämmerung uit Bayreuth.

In Nederland zal de voorstelling worden vertoond  in Filmtheater Voorschoten.

Cornelius Meister dirigeert nadat de eerder aangekondigde Pietari Inkinen positief voor Covid testte en Meister de hele Ring moest overnemen. Meister was eigenlijk aangesteld om Tristan und Isolde in Bayreuth te dirigeren. Die serie voorstelling wordt nu overgenomen door Markus Poschner. De regie is van Valentin Schwarz.

De hele Ring zou eigenlijk in 2020 voor het eerst in deze productie van Schwarz (en met Inkinen) in Bayreuth worden uitgevoerd, maar werd afgelast. De premiere van deze geheel nieuwe Ring is op 31 juli met Das Rheingold.  Valentin Schwarz is een groot nieuw regietalent. In 2017 won hij samen met zijn vormgever Andrea Cozzi, de hoofdprijs op de regiewedstrijd Ring Award en de publieksprijs. Hij werd destijds ook beloond met verschillende  regieaanbiedingen en kreeg een studiebeurs in Bayreuth.

Bayreuth sterren

In deze nieuwe Ring wordt de cast gevormd door enkele Bayreuth ´oudgedienden.´

Stephen Gould zingt sinds 2004 in Bayreuth en was te horen in Tannhäuser,  Siegfried, Götterdämmerung, Parsifal en in 2018 ook als Siegmund in Die Walküre. Dit jaar zingt hij zowel Tristan (Tristan und Isolde) als Siegfried in Götterdämmerung.

Iréne Theorin is wederom Brünhilde. Ze begin in 2000 in Bayreuth als een van de Walküres (Ortlinde), zong in vier seizoen twee andere rollen in de Ring (Helmwige en Derde Norn) en haar eerste hoofdrol kwam in 2008 met Isolde (Tristan und Isolde), een rol die ze in vier seizoenen in Bayreuth vertolkte. Haar eerste Walküre -en Götterdämmerung Brünhildes waren gepland voor de geannuleerde Ring in 2020, maar nu zingt de rol die ze in de afgelopen jaren over de hele wereld gezongen heeft, eindelijk ook op de ´Groene Heuvel´.

Hagen is Albert Dohmen, wiens Bayreuth optredens begonnen met Wotan in Das Rheingold in 2007. Sindsdien treedt hij bijna jaarlijks in de Festspiele op met Wotan, Der Wanderer en Alberich en nu dus Hagen in de verschillende delen van de Ring en ook Landgraf Hermann in Tannhäuser op zijn lange staat van dienst.

Waltraute is Christa Mayer wier lange lijst van Bayreuth-rollen begon in 2008 met Erda. In verschillende Ring-producties zong ze Waltraute, Fricka en Schwertleite. Brangäne (Tristan un Isolde), Mary (Der Fliegende Holländer) en Magdalena (Die Meistersinger von Nürenberg) zijn haar andere rollen in Bayreuth.

Olafur Sigurdarson is Alberich in de drie operas in de Ring.  Ook hij zong eerder in Bayreuth. In 2021 zong hij Biterolf in Tannhäuser, een rol die hij dit jaar herhaalt.

Nederlandse sopraan in Bayreuth

In de cast  is er ook een Nederlandse Wagnerzangeres te bewonderen. Kelly God keert terug naar Bayreuth als de Derde Norn. In 2021 zong ze voor het eerst in Bayreuth als Gerhilde, de rol die ze ook dit jaar in Die Walküre zingt. Dit jaar is het echter in een volledig geënsceneerde Ring. In 2021 was Die Walküre een bijzonder concertvoorstelling, vormgegeven door Hermann Nitsch.

Kelly God. foto: © Lutz Edelhoff

Bayreuth debuten

Gutrune wordt vertolkt door Elisabeth Teige  die haar uitgestelde Bayreuth-debuut maakt. Dit seizoen is zij ook als Freia in Das Rheingold en Senta in Der Fliegende Holländer te horen.

Gunter wordt gezongen door Michael Kupfer-Radecky  die daarmee in Bayreuth debuteert, maar sinds 2017 in vele grote Wagenrollen over de hele wereld te zien en te horen is.

 

Kaartjes voor de bioscoopvertoning à 15 euro zijn te koop op de website: https://filmtheatervoorschoten.nl/movies/gotterdammerung-live-opera/

Er is een introductie om 18.00 uur en om 18.15 begint de eerste akte. Het einde van de opera is rond 23.35 uur.

Verder lezen

In 2010 zong Kelly Gold Sieglinde in Die Walküre bij de Nationale (nu Nederlandse) Reisopera. Jordi Kooiman schreef een lovende recensie.

Vorig artikel

In bijzondere zalen, op aparte podia.

Volgend artikel

Maro, monodrama over Georgische heldin

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen