BinnenkortFeaturedNieuws

Kerst in de Zalen en op de podia

De feestdagen bieden enkele speciale operavoorstellingen, naast de meer reguliere zoals Turandot bij De Nationale Opera op 25, 28 en 30 december in de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. Het Lijflied van Opera Zuid is geen specifieke kerstvoorstelling, maar wel een voorstelling voor het hele gezin. Een ontdekkingsreis door het menselijk lichaam op muziek. Te zien op 28, 29 en 30 december in CC Amstel in Amsterdam.

Echte kerstvoorstellingen

Sopraan Johannette Zomer en haar muziekvrienden gaan vanaf dinsdag 20 december 2022 op tournee door Nederland met de nieuwe voorstelling O Kerstspel schooner dan de dagen. Het verhaal, dat wordt verteld door Maartje van Weegen of Alice Zwolschen, neemt ons mee naar Zaal Brink aan het dorpsplein waar de lokale toneelvereniging drukdoende is met de voorbereidingen op de jaarlijkse kerstvoorstelling. Els en Mirjam voeren een vileine strijd over wie de rol van eerste engel mag spelen en zakelijk leider Freek is veel minder stressbestendig dan hij dacht. Cateraar Jaap haakt daags voor de voorstelling af, omdat hij mogelijk is vergiftigd door zijn eigen eten. De oplossing komt uiteindelijk uit onverwachte hoek, en eigenlijk heeft de oma van Jezus daar nooit aan getwijfeld…

Sopraan Johanette Zomer. Foto© Jonas Sacks

Begeleid door haar barokensemble Tulipa Consort omlijst Johannette Zomer, samen met zangeressen Linde Schinkel en Marian Dragt, het verhaal met de mooiste kerstklassiekers van Monteverdi, Vivaldi, Händel en Bach. Pianist Bert van den Brink of pianist Hans Eijsackers nemen samen met contrabassist Marcel Booij de begeleiding van het lichtere repertoire voor hun rekening, dat onder meer Engelse, Spaanse en Franse kerstliedjes omvat. Met het slotlied Have yourself a Merry Little Christmas smelt alles samen. Alice Zwolschen schreef de teksten.

Vanavond, dinsdag 20 december om 20.30 uur in Zaltbommel in de Gasthuiskapel, woensdag 21 december in Utrecht in de Luthersekerk, en verder concerten op 22, 23, 28 29 en 30 december.

Hier een klein voorproefje met Johannette Zomer die I wonder as I wander, zingt, begeleid door Mike Boddé

 

Holland Opera brengt een speciale jeugd-kerstvoorstelling: Odiezee

In deze bewerking van de Odyssee door Abdelkader Benali woont een meisje met haar 3 moeders in een flatje, 3-hoog achter. Ze maakt zich zorgen over het klimaat en de stijgende zeespiegel en krijgt al snel de bijnaam O! die! Zee!

De muziek is van Anne-Maartje Lemereis, het libretto Abdelkader Benali  en de regie is in handen van Rianne Meboer.

Uitvoerenden zijn de zangers: Vera Fiselier, Florien de la Fosse, Erik Slik, Berend Eijkhout en instrumentalist/Bayan: Robbrecht Van Cauwenberghe

Odiezee van Holland Opera.Foto © Ben van Duin

Op 4 en 7 januari zingt het Holland Opera kinderkoor in het voorprogramma van Odiezee. Niek Idelenburg componeerde de Climate Carols, geïnspireerd op de speeches van Greta Thunberg.

Voorstellingen van 23 december tot en met 7 januari. Er zijn wisselende aanvangstijden!

 

Opera Spanga brengt de nieuwe opera van Tjalling Wijnstra op een libretto van Irma Achten in de regie van Corina van Eijk. Madame Scrooge is gebaseerd op ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens.
Een kerstopera voor de hele familie waarin duidelijk wordt gemaakt dat hebzucht tot eenzaamheid leidt.
De voorstellingen zijn te zien in een oude melkfabriek in Langelille. Het is koud in de melkfabriek, dus neem warme kleding mee.

Wivineke van Groningen en rechts Klara Uleman in Madam Scrooge Opera Spanga
Foto: ©Dinand van der Wal

Wivineke van Groningen is Madam Scrooge. Verder onder meer met Klara Uleman als Marley, Scrooge’s business partner, de geest van Vroeger, de geest van Nu en de Geest van Morgen.

De voorstellingen zijn op 24, 26, 28. 29 en 30 december, en op 6,7 en 8 januari 2023. De aanvangstijden zijn verschillend!

Kerstconcerten

Op 22 december bijvoorbeeld voeren Les Talens Lyriques en het Nederlands kamerkoor het Weihnachts Oratorium van Bach uit in Amare in Den Haag.  Solsiten zijn Zachary Wilder – Evangelist, tenor, Johanna Winkel, sopraan, Sophie Harmsen, alt en Krešimir Stražanac, bas. Aanvang 19.30 uur

Of u kunt naar Tivoli Vredenburg. Daar is op 22 december een kerstconcert met het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Arjan Tien.Eric Coton is de gastheer van een concert vol winterse filmmuziek, zoals muziek uit Frozen en het Zwanenmeer en ook The Sound of Music en Polka’s van Strauss, maar ook echte kerstklassiekers, met sopraan Leonor Amaral, zoals Santa Claus is coming to TownHave yourself a merry little ChristmasAll I want for Christmas is you.  

Aanvang van dit concert is 20.15 uur

Kerst met het Noord Nederlands Orkest en sopraan Leonor Amaral

Op 23 december is er  in dezelfde zaal het AVRO TROS vrijdagconcert met Gewijde muziek voor de Kerst. Dirigent Jan Willem de Vriend, het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor leiden door een avond met gewijde koormuziek. Te horen is een eerbetoon van Igor Stravinsky aan zijn favoriete componist Bach. Vervolgens de stralende koraalcantate Vom Himmel hoch da komm ich her van Mendelssohn, en als afsluiting een van de fraaiste missen van Joseph Haydn, waarin de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia zelfs de sopraansoli zong! Sarah Brady, sopraan, Nina van Essen, mezzosopraan,Caspar Singh, tenor en André Morsch, bas-bariton zijn de solisten.

Op de 24ste geeft Vox Lumines een Kerstconcert in de NTR Zaterdag Matinee in het Concertgebouw in Amsterdam met muziek van Schütz, Hammerschnmidt en Rosemüller. Aanvang 14.15 uur.

Vox Luminis Foto: © Mario Leko

NPO Kerstconcert

Ook op de 24ste, maar dan echt op Kerstavond, vindt het NPO Radio 4 Kerstconcert in de Jacobikerk in Utrecht plaats. Het Groot Omroepkoor en musici uit het Radio Filharmonisch Orkest voeren de mooiste kerstmuziek uit. Dirigent is Ed Spanjaar, solisten zijn Maartje Rammeloo (sopraan), Linsey Coppens (mezzosopraan) en Linard Vrielink (tenor). Werken van onder meer Gabrieli, Poulenc,Bach en Gruber.

Maartje Rammeloo. Foto:© Roy Beusker

Aanvang 20.15 uur Dit concert is ook live op NPO Radio4 te beluisteren.

Oudejaarsfeest

Om het oudejaar vrolijk uit te leiden is de voorstelling Operetta Land van De Nationale Opera een absolute aanrader. Een operettefeest van Steef de Jong met teksten van Paulien Cornelisse en Steef de Jong zelf. Aldert Vermeulen heeft de muzikale leiding, De voorstellingen op 28 en 30 december zijn officieel uitverkocht, maar het is het proberen waard om een kaartje te bemachtigen.

Banquet scene Operetta Land met vlnr. Ian Castro, Elenora Hu, Raoul Steffani, Frederik Bergman en Marc Pantus/ Foto: ©De Nationale Opera , Bart Grietens

 

De opera’s met alle gegevens over de uitvoeringen zijn terug te vinden in onze agenda.

Fijne Feestdagen!

 

Vorig artikel

Componist Wim Henderickx overleden

Volgend artikel

Gespannen uitvoering Mahler 3 van Phion

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen