FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Bas Kuijlenburg overleden

Afgelopen zaterdag is in een tragisch verkeersongeluk Bas Kuijlenburg overleden. Hij werd 60 jaar. Bas overleed toen hij in frontale botsing kwam met een ambulance. Bas was op weg naar een repetitie in Heiloo waar hij bezig was aan het evenement ‘Koepelscratch’.

Bas was een van de aardigste, meest aimabele mensen in het Nederlandse muziekleven en ver daarbuiten. Als solist en koorzanger was hij een veelzijdige bas-bariton, die zijn talenten inzette in opera, operette, musical en concerten. Daarnaast zette hij zich tomeloos in voor de positie van freelance artiesten en was even geliefd bij collega’s, werkgevers en het publiek. Tevens was hij een bevlogen en vooral enthousiasmerende dirigent.

Bas Kuijlenburg (1962-2022)

Bas werd in 1962 geboren en studeerde sociale wetenschappen en later schoolmuziek en solozang aan het conservatorium in Utrecht. Na zijn afstuderen nam hij les bij de vorig jaar overleden bas Pieter van den Berg.

Bas trad op bij talrijke koren in oratoria, cantates en haast vanzelfsprekend in de passies van Bach. Zijn repertoire was breed en diep. Van Elias van Mendelsohn, via Bach en Verdi, naar hedendaagse werken als The Wounddresser van John Adams. De uitvoering daarvan met het UMA Kamerorkest was voor hem een hoogtepunt in zijn loopbaan, net als uitvoeringen van Moessorgski’s Liederen en dansen van de dood in een bewerking van Kees Olthuis voor het Amstel Strijkers Ensemble.

Muziektheater en opera stonden centraal in zijn muzikale leven. Hij zong in talrijke producties bij De Nederlandse Opera, als koorlid en als solist, maar ook bij BarokOpera Amsterdam, Opera Per Tutti en bij Opera Animous. Concertant zong hij onder meer de partij van Giacomo in Verdi’s Giovanna d’Arco. In 2015 vertolkte hij met ‘Opera Armida’ de rol van Il Conte di Luna in een compacte theaterversie van Il Trovatore. In 2017 zong Bas de rol van Zaccaria in Nabucco bij Opera Festa in Leiden en begin 2018 vertolkte hij Scarpia in Tosca bij Weekend Opera Utrecht.
Andere operarollen waren o.a. Agamemnon in Iphigenie en Aulide (Gluck), Pietro in La Muette de Portci (Auber), Raimbaud in Le Comte Ory (Rossini) en Silvio in I Pagliacci (Leoncavallo).

Bas Kuijlenburg. foto: ©Rafael Martig

In de Nederlandse versie van de musical Jesus Christ Superstar bij Van den Ende producties vertolkte hij met groot succes de rol van hogepriester Kaiaphas.

Als dirigent leidde Bas, in zijn eigen woonplaats, 15 jaar het Culemborgs Mannenkoor.

Persoonlijk heb ik het grote genoegen gehad enkele malen concerten waarin Bas zong te mogen presenteren, onder meer in de Amstelkerk in Amsterdam. Bas was een prachtige zanger en een even mooi mens.

Uit de gehele muziekwereld komen rouwbetuigingen.

Ons medeleven gaat uit naar zijn partner en kinderen, alle nabestaanden, vrienden en collega’s die Bas moeten missen.

 

 

In 2012 zong Bas bij De Nationale Opera in Ringetje, een bewerking van Wagners Ring des Nibelungen.

Bas zong in 2016 ook in een operaconcert in de Amstelkerk.

Vorig artikel

Monique Wagemakers: ´Ik weet wat ik kan.´

Volgend artikel

Dansend en zingend op Viotti’s feest

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen