FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Sopraan Angelina Ruzzafante overleden

Gister bereikte ons het trieste bericht dat de Nederlandse sopraan met Italiaanse ouders Angelina Ruzzafante dinsdagnacht na een lange ziekte in Geleen is overleden. Angelina werd 57 jaar.

Angelina Ruzzafante (1965-2023). Foto: © Claudia Heysel

Angelina studeerde bij Mia Besselink in Maastricht waar ze cum laude afstudeerde en had reeds tijdens haar studie op het conservatorium in zeer positieve zin van zich laten horen in uitvoeringen van Barbe Blue van Jacques Offenbach.

Prijzen en eerste rollen

Angelina won in 1992 de 1ste Prijs in het 39ste Internationale Vocalisten Concours ’s Hertogenbosch, in datzelfde jaar ook de 1ste Prijs in het Cristina Deutekom Concours en was ze finaliste in de Hans Gabor Belvedere Competitie.

Engagementen kwamen er bij Opera Zuid, waar ze als studente al haar debuut had gemaakt als bruidsmeisje in Le Nozze di Figaro en er volgden Berta in De barbier van Sevilla en Najade in Ariadne auf Naxos. Ook bij de toenmalige Nederlandse Reisopera was Angelina te gast als Marguerite in Faust van Gounod onder leiding van Ed Spanjaard en bij Summerborn Opera zong ze in de ‘De zijden ladder’ (La scal di seta) en L’occasione fa il ladro van Rossini. Bij de Nederlandse opera was ze in 1997 te gast als Bloemenmeisje in Wagers Parsifal onder leiding van Simon Rattle.

Angelina Ruzzafante als Violetta in La Traviata in Hagen in 2001. Foto: ©Olaf Struck

Hagen en Dessau

Toch moest Angelina, zoals veel operatalenten van eigen bodem, in het buitenland haar naam als soliste in hoofdrollen vestigen.

Ze vertrok naar Duitsland waar ze eerst geëngageerd werd in Hagen. Daar zong ze met veel succes Mimí in La Bohème en talrijke andere rollen, waaronder Violetta in La Traviata. In Hagen leerde ze de Nederlandse dirigent Antony Hermus kennen, die haar later vroeg naar Dessau te komen. Daar was Angelina van 2009 tot 2016 als soliste verbonden aan het Anhaltisches Theater. Ze debuteerde als Elvire in La muette de Portici en zong daarna in opera’s als Turandot, Die Fledermaus, Così fan tutte, La bohème, Faust en in 2013 in de veeleisende titelrol van Massenets Esclarmonde.

Angelina Ruzzafante als Cunegude in Candide in Dessau in 2009 Foto: ©Claudia Heysel).

In de integrale uitvoering van Der Ring des Nibelungen in 2015 speelde Angelina Ruzzafante een grote rol in alle vier delen. Ze zong Freia (Das Rheingold) , Sieglinde (Die Walküre), Waldvöglein (Siegfried) en Gutrune (Götterdämmerung).

Afscheid

In 2016 werd ze bij haar afscheid geëerd met een Opera Gala en daarna keerde ze nog één keer terug in de titelrol van Lakmé.

In Dessau werkte Angelina veel samen met haar Nederlandse collega’s en grote vrienden; dirigent Antony Hermus en bariton Wiard Witholt, ook winnaar van het Cristina Deutekom Concours in 2006. Ze vormden een hecht Nederlands trio in den vreemde.

Angelina was een veelgevraagde en geliefde soliste in enorm scala aan rollen; van de Koniging van de Nacht in Die Zauberflöte en Lakmé tot Lìu in Turandot en van Gänsemagd in Königskinder tot Gutrune in Götterdämmerung.

Angelina Ruzzafante als Die Gänsemagd in Königkinder, met Marilyn Bennett als de heks in Hagen in 2003 Foto: ©Stefan Kühle

Angelina trad op in Mexico in Il Trittico, van Puccini, in Shanghai en in Wenen. In de Opéra de Rennes zong Angelina Donna Anna in Don Giovanni. Ook op het concertpodium had Angelina een uitgebreid repertoire; van Mozart tot hedendaagse werken en liederen van talrijke componisten, waaronder Richard Strauss.

CD’s

Angelina is te horen op enkele bijzondere Cd-opnames van niet veel gehoorde opera’s: in 1996 zong ze met de opera van Haagen de hoofdrol van de Prinses in Das Himmelskleid van Ermanno Wolf Ferrari, uitgebracht door Naxos, met onder meer de ook Nederlandse Anna Maria Dur en zong ze dat jaar ook de rol van Metchhilde in Silvana van Carl Maria von Weber met de opera van Haagen, uitgebracht op het Marco Polo label. Op CPO verscheen de opname van La muette de Portici van Daniel Auber, opgenomen in 2011 met het ensemble van het Anhalt Theater Dessau, onder leiding van Antony Hermus.

Cd-omslag La muette de Portici.

Na haar afscheid van de operabühne keerde Angelina terug naar Nederland, waar ze door haar familie en later in een verzorgingshuis, liefdevol verzorgd werd tot haar overlijden.

Ons medeleven gaat uit naar al haar nabestaanden, vrienden, collega’s en de vele fans die Angelina had.

 

Verder lezen, luisteren en kijken

Jordi Kooiman schreef in 2016 over het afscheid van Angelina in Dessau.

  onder leiding van Antony Hermus en met Angelina Ruzaffante.

Een toepasselijk afscheid is de opname van ‘Beim Schlafengehen’, en ‘Im Abendrot’ uit de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss. Angelina zong deze liederen in 2015 met het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Antony Hermus.  Onder een aangenomen alias, (een operanaam) plaatste zeer goede vriend en collega Wiard Witholt dit ontroerende in memoriam op YouTube.

Vorig artikel

Spectaculaire Adriana Lecouvreur Duisburg

Volgend artikel

Onegin De Munt: strak, poëtisch, topzang

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen