AchtergrondBuitenlands nieuwsNieuws

Ruzzafante neemt afscheid in Dessau

De Nederlandse sopraan Angelina Ruzzafante heeft op zaterdag 25 juni afscheid genomen van het Anhaltisches Theater in Dessau. Ze was zeven seizoenen lid van het solistenensemble van het Duitse operahuis. Met een operagala werd ze uitgezwaaid.

Angelina Ruzzafante. (© Claudia Heysel)
Angelina Ruzzafante. (© Claudia Heysel)

Ruzzafante werd in seizoen 2009/2010 ensemblelid in Dessau, op hetzelfde moment dat de Nederlandse dirigent Antony Hermus daar de positie van Generalmusikdirektor innam. De sopraan debuteerde als Elvire in La muette de Portici en zong daarna in opera’s als Turandot, Die Fledermaus, Così fan tutte, La bohème en Faust.

In de integrale uitvoering van Der Ring des Nibelungen in 2015 speelde Ruzzafante een grote rol. Ze nam de partijen van Gutrune, Waldvöglein, Sieglinde en Freia op zich.

Eén van de grootste successen van de sopraan in de afgelopen jaren was haar titelrolvertolking in Esclarmonde in 2013. Het was de eerste keer dat de opera van Massenet in Duitsland werd opgevoerd. “Vocaal was ze onberispelijk. Ze nam het vocale vuurwerk van Massenet krachtig en accuraat onder handen”, schreef Place de l’Opera.

Met een operagala werd Ruzzafante afgelopen zaterdag gehuldigd. Helemaal weg uit Dessau is ze echter nog niet. Volgend seizoen keert ze terug om de titelrol in Lakmé van Delibes te zingen.

Ruzzafante studeerde in Maastricht bij Mya Besselink en won in 1992 de eerste prijs op het Internationaal Vocalisten Concours. Hetzelfde jaar was ze ook finaliste op het Belvedere-concours in Wenen. Voordat ze in vaste dienst trad in Dessau zong ze bij onder meer De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera en verschillende huizen in met name Duitsland en Frankrijk.

Hieronder zingt Ruzzafante ‘Non mi dir’ uit Don Giovanni bij de Opéra de Rennes:

https://www.youtube.com/watch?v=7Zx2Xdy4C5I

Vorig artikel

Dr. Miracle: magische operapastiche

Volgend artikel

Drie opera's van Spontini teruggevonden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. theo laceulle
    1 juli 2016 at 16:40

    Angelina Ruzzafante is een voortreffelijke zangeres; ik heb haar meerdere malen in Dessau mogen horen: als Marguerite in Faust (met Wiard Witholt als Valentin), als Hanna Glawari in een mooie Lustige Witwe (met Wiard als Danilo) en als een fantastische Esclarmonde. Ik wens haar een mooie voortzetting van haar carrière en ik hoop dat ze ook nog eens in Nederland komt zingen!