Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Gerenommeerd dirigent pleegt zelfmoord

Zürich15 juli 2009 2 reacties

door

De gerenommeerde dirigent Sir Eward Downes is vorige week overleden. Hij pleegde samen met zijn vrouw ‘zelfmoord onder begeleiding’ bij een Zwitserse organisatie. Downes was tientallen jaren actief bij het Royal Opera House en dirigeerde ook het Radio Filharmonisch Orkest.

Downes (geridderd in 1991) begon zijn carrière als hoornist. Hij speelde onder meer mee met de eerste voorstellingen van Peter Grimes van Benjamin Britten in 1945.

De eerste opera die hij dirigeerde was Le Nozze di Figaro. Vanaf 1952 raakte hij betrokken bij het Royal Opera House in Londen. Eerst als repetitor (hij begeleidde onder meer Maria Callas bij Norma), later als dirigent. Niet heel veel later trouwens: al in 1953 maakte hij zijn debuut in La Bohème en Carmen.

Downes bleef tientallen dirigeren in Londen. Hij leidde uiteindelijk 49 verschillende opera’s in meer dan 950 voorstellingen.

Buiten Londen was hij ook actief. Zo dirigeerde hij de allereerste voorstelling van de Australische opera, in 1973 in het bekende Sydney Opera House. Ook was in de jaren tachtig dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Omdat euthanasie in Engeland verboden is, week Downes met zijn vrouw Joan uit naar Zürich, naar de organisatie Dignitas, om onder begeleiding zelfmoord te plegen. Downes was 85 jaar oud, zijn vrouw 74.

2 reacties »

  • ENM zei:

    zou je in het vervolg stilistisch wat smaakvoller willen schrijven. “zelfmoord”? er was toch sprake van euthenasie, beetje respectvoller graag.

  • diny tecker zei:

    ENM: Met respect, maar het is euthanasie ofwel genadedood.
    Deze verbetering heeft niets met stijl, laat staan met smaak te maken.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.