Buitenlands nieuwsNieuws

Gerenommeerd dirigent pleegt zelfmoord

De gerenommeerde dirigent Sir Eward Downes is vorige week overleden. Hij pleegde samen met zijn vrouw ‘zelfmoord onder begeleiding’ bij een Zwitserse organisatie. Downes was tientallen jaren actief bij het Royal Opera House en dirigeerde ook het Radio Filharmonisch Orkest.

Downes (geridderd in 1991) begon zijn carrière als hoornist. Hij speelde onder meer mee met de eerste voorstellingen van Peter Grimes van Benjamin Britten in 1945.

De eerste opera die hij dirigeerde was Le Nozze di Figaro. Vanaf 1952 raakte hij betrokken bij het Royal Opera House in Londen. Eerst als repetitor (hij begeleidde onder meer Maria Callas bij Norma), later als dirigent. Niet heel veel later trouwens: al in 1953 maakte hij zijn debuut in La Bohème en Carmen.

Downes bleef tientallen dirigeren in Londen. Hij leidde uiteindelijk 49 verschillende opera’s in meer dan 950 voorstellingen.

Buiten Londen was hij ook actief. Zo dirigeerde hij de allereerste voorstelling van de Australische opera, in 1973 in het bekende Sydney Opera House. Ook was in de jaren tachtig dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Omdat euthanasie in Engeland verboden is, week Downes met zijn vrouw Joan uit naar Zürich, naar de organisatie Dignitas, om onder begeleiding zelfmoord te plegen. Downes was 85 jaar oud, zijn vrouw 74.

Vorig artikel

Il combattimento di Ponnelle e Audi

Volgend artikel

Metropolitan-directeur strijkt 1,5 miljoen op

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. ENM
  24 maart 2011 at 21:29

  zou je in het vervolg stilistisch wat smaakvoller willen schrijven. “zelfmoord”? er was toch sprake van euthenasie, beetje respectvoller graag.

 2. diny tecker
  25 maart 2011 at 01:18

  ENM: Met respect, maar het is euthanasie ofwel genadedood.
  Deze verbetering heeft niets met stijl, laat staan met smaak te maken.