Buitenlands nieuwsNieuws

Royal Opera House maakt Twitter-opera

Het Royal Opera House is bezig een heuze ‘Twitter-opera’ te maken. Via de netwerksite kan jan en alleman meeschrijven aan het libretto voor de opera, dat vervolgens op muziek wordt gezet door componist Helen Porter. In september wordt het werk uitgevoerd.

Twitter is een sociale netwerksite waar mensen op de hoogte blijven van elkaars bezigheden door hele korte berichtjes (tweets) te plaatsen.

Het Royal Opera House besloot de website te gebruiken om een ‘opera van de mensen’ te maken. Een (vooralnsog titelloze) opera waaraan iedereen die dat maar wil, kan meeschrijven. Het doel van het Londense operahuis is mensen meer betrekken bij de creatieve kant van opera.

Het operahuis verwerkt de tweets tot een libretto en laat Helen Porter een deel daarvan op muziek zetten, terwijl voor een ander deel bekende operamelodieën worden gebruikt. Van 4-6 september staat de wereldpremière gepland in Covent Garden.

De aanzet van het verhaal is door het operahuis zelf gegeven. Het gaat over ene William, die ontvoerd is en vastgehouden wordt in een toren door een groep vogels. Hans heeft beloofd hem te komen redden en krijgt daarbij hulp van de ‘Vrouw Zonder Naam’, die een middeltje bereid om met vogels te kunnen praten.

Het getwitter is inmiddels in volle gang en leidt zo nu en dan tot verwarring, omdat niemand meer weet waar het over gaat. Niettemin zijn er bijna twee scènes afgerond.

Nog steeds kunnen er bijdragen geleverd worden. Ga daarvoor naar twitter.com/youropera.

Het initiatief van het Royal Opera House heeft onder operavolgers tot verdeelde reacties geleid. Sommigen prijzen het idee, omdat het opera dichtbij veel mensen brengt. Anderen waarschuwen dat de stunt de reputatie van het huis – één van de meest prestigieuze in de wereld – kan beschadigen.

Vorig artikel

Opera over de grens

Volgend artikel

Youtube-portret: Dmitri Hvorostovsky

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.