Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Dirigent Bruno Bartoletti (86) overleden

Florence10 juni 2013 5 reacties

door

Zondag 9 juni, een dag voor zijn 87e verjaardag, is dirigent Bruno Bartoletti overleden. De Italiaanse maestro debuteerde in 1953 in Florence en bleef tot op zeer hoge leeftijd actief op het opera- en concertpodium.

Bruno Bartoletti, 1926-2013 (foto: Roberto Ricci).

Bruno Bartoletti, 1926-2013 (foto: Roberto Ricci).

Bartoletti werd in 1926 geboren in Sesto Fiorentino, vlakbij Florence. Hij studeerde aan het Cherubini-conservatorium in de Toscaanse hoofdstad en maakte daar ook zijn debuut, met Rigoletto in 1953.

Bartoletti stond tijdens zijn carrière aan het roer van de Maggio Musicale Fiorentino, het Teatro dell’Opera di Roma, de opera van Kopenhagen en de Lyric Opera of Chicago. Vooral bij dat laatste operahuis bouwde hij een grote reputatie op.

De maestro arriveerde in 1956 voor het eerst in Chicago en werd in 1965 artistiek directeur, samen met Pino Donati. In 1975 nam hij alleen de leiding over en dat bleef hij tot 1999 volhouden. Hij dirigeerde meer dan 600 voorstellingen van 55 opera’s in Chicago en bezorgde het operahuis het predikaat ‘La Scala West’.

Bartoletti werkte bij nog vele andere operahuizen van naam en werkte samen met de grootste zangers. Zo nam hij Verdi’s opera Un ballo in maschera op met Renata Scotto en Luciano Pavarotti.

Tot op hoge leeftijd bleef Bartoletti dirigeren. Zo was hij in oktober 2011 in Amsterdam te zien in een concertante uitvoering van La Gioconda bij de NTR ZaterdagMatinee. “De stokoude maestro gaf Ponchielli’s meesterwerk haarfijn en uiterst krachtig vorm”, aldus de recensent.

In 2009 werd Bartoletti erelid van Florence. Na een langdurige ziekte overleed hij daar, in een ziekenhuis, op zondag 9 juni.

5 reacties »

 • Antonio zei:

  RIP, Maestro!

 • kersten zei:

  Bruno Bartoletti zal ik altijd blijven associëren met
  zijn registratie van Rossinis Barbiere (Capecchi, D`Angelo,
  Monti, Tadeo, Cava), meer dan een halve eeuw geleden
  mijn eerste plaat-Barbiere: stijlvolle en elegante
  opname van een dito dirigent.

 • Iconische Dode van de Week: Saskia Holleman - Gele Kanarie zei:

  […] een magere week, die werd beheerst door stervende Duitse hoogleraren en Italiaanse dirigenten uit de b-categorie, ging de eretitel Dode van de Week – terecht – naar Saskia Holleman. Een […]

 • Antonio zei:

  Hoe moet ik het opvatten????
  Is het een spam?

 • Saskia Holleman: de Nederlandse Che Guevara zei:

  […] een magere week, die werd beheerst door stervende Duitse hoogleraren en Italiaanse dirigenten uit de b-categorie, ging de eretitel Dode van de Week van de Gele Kanarie naar Saskia Holleman. […]

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.