Nieuws

Arthaus/TDK brengt veel opera op Blu-Ray

Vandaag (29/9) hebben de labels Arthaus Musik en TDK zes operatitels op de Nederlandse markt gebracht. Daaronder een wereldpremière op dvd van Puccini’s Edgar. Opvallend is dat veel uitgaven op Blu-Ray zijn verschenen. De opvolger van de dvd wint terrein.

Layout 6De afgelopen maanden bracht Arthaus al de vier afzonderlijke delen van Richard Wagners Der Ring des Nibelungen uit op dvd en Blu-Ray. Nu is de productie van het Nationaltheater Weimar in z’n geheel te verkrijgen in een Blu-Ray-boxset. Het is volgens Arthaus voor het eerst dat de cyclus in die hoedanigheid op de markt verschijnt.

De Ring uit Weimar is een moderne enscenering van regisseur Michael Schulz. Carl St. Clair leidt de Staatskapelle Weimar en het koor van de Deutsches Nationaltheater Weimar. Onder de solisten bevinden zich zangers als Erin Caves (momenteel bij de Reisopera te zien in Das Rheingold), Catherine Foster, Mario Hoff, Tomas Möwes en Johnny van Hal.

Een minstens even bijzondere uitgave van Arthaus is Edgar van Puccini. Het is voor het eerst sinds de première van de onbekendere opera van de Italiaanse componist in 1889 dat de originele versie, met vier akten, wordt opgevoerd. Een wereldpremière dus op dvd.

Doorgaans wordt Edgar met drie akten opgevoerd. Puccini’s kleindochter Simonetta Puccini vond echter het originele manuscript, met de veertig minuten durende laatste akte. Expert Linda B. Fairtile reconstrueerde het stuk.

De hoofdrol – en volgens veel media glansrol – van de productie is weggelegd voor José Cura. Hij zingt Edgar. De opname is live gemaakt in het Teatro Regio di Torino in 2008 (het Puccini-jaar).

Van Puccini is ook Il Trittico verschenen (alleen op Blu-Ray). TDK nam de productie van het Teatro Comunale di Modena live op in 2007. Amarilli Nizza vertolkt in alle drie de eenakters de vrouwelijke hoofdrol.

Andere uitgaven van Arthaus en TDK zijn Lady Macbeth of Mtsensk van Shostakovich (een productie van het Teatro Comunale Firenze uit 2008), Tannhäuser van Wagner (een productie van het Festspielhaus Baden-Baden uit 2008) en Elektra van Strauss (een productie van het Opernhaus Zürich uit 2005 met Eva Johansson in de hoofdrol).

Opvallend is dat het merendeel van de uitgaven op Blu-Ray verschijnt. Blu-Ray is de opvolger van dvd en biedt een hogere kwaliteit, zowel qua beeld als qua geluid.

Zie voor details over de uitgaven www.censentertainment.nl.

Vorig artikel

Dido and Aeneas: voor elk wat wils

Volgend artikel

Dido van Opera Zuid is leuk maar lastig

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.