Nieuws

Bas Jaco Huijpen (57) overleden

De Nederlandse bas Jaco Huijpen is op 13 september op 57-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt Alferink Artists Management. Huijpen maakte sinds de jaren tachtig een succesvolle carrière in Nederland en daarbuiten.

Jaco Huijpen groeide na zijn zangstudie in Amsterdam en Hilversum en zijn operadebuut in de jaren tachtig uit tot een geliefde en veelgevraagde bas in binnen- en buitenland. Hij begon zijn loopbaan met twee seizoenen in het zangersensemble van het Musiktheater im Revier in Gelsenkirchen en daaropvolgend een vast engagement bij het Gärtnerplatztheater in München. In 1989 vertegenwoordigde hij Nederland bij de BBC Cardiff Singer of the World Competition.

In eigen land debuteerde Huijpen al snel bij de grote operahuizen. De afgelopen decennia zong hij veel rollen bij De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera, waaronder de grootinquisiteur in Don Carlos, Klingsor in Parsifal, Ramfis in Aida, Dikoj in Katja Kabanova en Atinoo in Il ritorno d’Ulisse in patria.

In het buitenland was Huijpen te gast bij onder meer de Komische Oper Berlin, de Staatsoper Berlin, de Deutsche Oper Berlin, de Oper Frankfurt, de Opéra national de Paris, de Munt in Brussel en Opera Vlaanderen. In Vlaanderen zong hij onder meer de Commendatore in Don Giovanni.

Bekende rollen van Huijpen waren onder meer Osmin in Die Entführung aus dem Serail (gezongen in Brussel, Frankfurt, Trieste, Barcelona en Rome) en Kaspar in Der Freischütz (Berlin, Montpellier, Luik, Leipzig, Genève).

Op de website van Alferink Artists Management heeft Huijpens manager Theo van den Bogaard een in memoriam geplaatst.

Hieronder ter nagedachtenis twee clips van zijn vertolkingen en optredens: Osmin in Die Entführung aus dem Serail en de bassolo in de achtste symfonie van Mahler.

Vorig artikel

Matinee wervelend van start met Dante

Volgend artikel

Berlioz' Faust geen kers op Gergievs taart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.