Buitenlands nieuwsNieuws

Parijse opera presenteert nieuw seizoen

De Opéra National de Paris heeft eind vorige week haar seizoen 2010/2011 gepresenteerd. Er staan zeventien opera’s op het programma, waaronder veel klassieke titels als Le nozze di Figaro, Madama Butterfly, Tosca en Otello. De nodige operasterren ontbreken uiteraard niet.

Het seizoen van de Parijse opera – die huist in de Opéra Bastille en het Palais Garnier – begint op 9 september met een sterk bezette productie van Der fliegende Holländer. Zangers zijn onder andere Matti Salminen, Adrianne Pieczonka en Klaus Florian Vogt. De regie is van Willy Decker, die later in het seizoen ook Evgeni Onegin op zich neemt.

Na deze Wagner-opening volgen zestien andere opera’s, veelal bekende titels. Zo kunnen de Parijzenaren L’Italiana in Algeri, Evgeni Onegin, Le nozze di Figaro, Il Trittico, Ariadne auf Naxos, Madama Butterfly, Tosca, Otello en Così fan tutte horen. Ook wordt het Ring-project van het operahuis voortgezet met de slotdelen Siegfried en Götterdämmerung.

Bijzondere werken in het repertoire voor 2010/2011 zijn Mathis der Maler van Hindemith en de wereldpremière van Akhmatova van Bruno Mantovani.

Beroemde solisten zijn er te over. Een kleine handgreep:

– Lawrence Brownlee zingt in L’Italiana in Algeri
– Juan Pons zingt de titelrol in Gianni Schicchi
– De Nozze di Figaro-productie kent namen als Barbara Frittoli, Luca Pisaroni, Erwin Schrott en Robert Lloyd
– Diana Damrau zingt Zerbinetta in Ariadne auf Naxos
– Natalie Dessay zingt de rol van Cleopatra in Giulio Cesare
– Juha Uusital zingt Der Wanderer in Siegfried
– Krassimira Stoyanova en Marcelo Álvarez zingen samen in Luisa Miller
– Renée Fleming zingt Desdemona in Otello, een productie waarin Aleksandrs Antonenko de titelrol en Lucio Gallo Jago zingt

Zie voor meer informatie de website van de Opéra National de Paris.

Vorig artikel

Ewa Podles is meesterlijk als Glucks Orfeo

Volgend artikel

Moldaviërs gaan op tournee met La Traviata

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.