Nieuws

Cité de l’Opera: Jasper, Kirsten, Lisette

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 274.

Onbekende Donizetti
Opera Rara presenteerde onlangs een opname van Il Paria van Donizetti. Hier is een video uit de studio, met sopraan Albina Shagimuratova in baan 3 en bas-bariton Marko Mimica in baan 4.

Carbon footprint
Nu door corona het reizen voor klassieke musici veel lastiger is geworden, duikt de vraag op of al dat gereis in vliegtuigen – vooral dirigenten lijken zo ongeveer te wonen in Boeings – wel goed is voor het klimaat. Jasper Parrot van het agentschap HarrisonParrott heeft er ideeën over.

Award voor Larry
Net als Dame Janet Baker en Cecilia Bartoli ontving tenor Lawrence Brownlee een Opera News Award. Vorig jaar was de Amerikaan te gast in de speciale kerstpodcast van Studio Nibelheim.

Flagstad-list
Eergisteren was het de sterfdag van sopraan Kirsten Flagstad. Wie over Spotify beschikt, is twee klikken verwijderd van meer dan tien uur Flagstad-zang met werk van onder anderen Wagner, Mahler en Grieg.

Reduceren en combineren
Jean Michel Pennetier van Forum Opéra denkt graag even mee over de komende bezuinigingen bij de Parijse opera. ‘Voor de Opéra de Paris zou Franse opera het DNA van het huis moeten zijn, maar de data spreken voor zich: Guillaume Tell (Francesca Zambello, 2003-2003), La Juive (Pierre Audi, 2007-2007), Les vêpres siciliennes (Andrei Serban, 2003-2003), Ariane et Barbe-bleue (Anna Viebrock, 2007-2007).’ Pennetier vraagt zich af: ‘Zijn ze nog beschikbaar?’

Kerstcadeausuggestie
Sopraan Katrien Baerts is te horen op een nieuwe cd met vijf werken van Claude Vivier. Bas Wiegers leidde het WDT Sinfonieorchester.

Opera met afstand
De stream van Simon Boccanegra die dit weekend werd opgevoerd in Zürich met onder anderen Christian Gerhaher en onder leiding van Fabio Luisi staat op Arte Concert.

Jarige Jaap
Dirigent Jaap van Zweden wordt deze week 60 jaar. Hij was te gast bij Podium Witteman.

Amsterdam en Leeds
Beethoven componeerde maar één opera, dus nu zijn geboortedag wordt gevierd, ligt het voor de hand dat niet alleen in het Concertgebouw, maar ook in Leeds zijn werk wordt uitgevoerd.

Brimberg als Brünnhilde
De Göteborg Opera brengt Siegfried van Wagner in delen online. Gratis te zien en met Ingela Brimberg als Brünnhilde.

Sterke schakel
Chazia Mourali duikt in het werk van Puccini voor een serie van de NTR.

Lisette zonder debuut
Ze zou de eerste Amerikaanse zijn die de hoofdrol zingt in de Scala-seizoensopener, maar Lisette Oropesa had de pech dat de productie na twee weken repeteren werd afgelast vanwege corona-infecties in koor en orkest. Ze zit nu in Barcelona voor La traviata, maar ook die uitvoeringen zijn opgeschort.

Sterrengala
Het enorme gala dat La Scala afgelopen maandag presenteerde, is online terug te kijken voor (betalende) abonnees van Medici.tv. Niet in alle landen, maar wel in Nederland is de opname beschikbaar. Het gala zat stampvol grote namen uit de operawereld, onder wie Lisette Oropesa in een chique jurk.

Terfel Live
Bryn Terfel bereidt zich voor op zijn optreden voor de Metropolitan Opera in de serie #MetStarsLive. Voor twee dollar-tientjes bent u er zaterdag live bij.

Vorig artikel

Van Zweden dirigeert Fidelio in Matinee

Volgend artikel

Raoul Steffani treedt op met Lucie Horsch

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.