BinnenkortNieuws

Van Zweden dirigeert Fidelio in Matinee

Jaap van Zweden wordt op 12 december 60 jaar en viert dat door in de NTR ZaterdagMatinee (eveneens 60 geworden) Beethovens opera Fidelio te dirigeren. Het concert is live op NPO Radio 4 te horen en een dag later met beeld op NPO 2 te zien.

Jaap van Zweden in actie. (© Eduardus Lee)

Van Zweden zou zijn verjaardag oorspronkelijk vieren met Götterdämmerung, een nieuwe titel in de inmiddels uitgebreide lijst Wagner-opera’s die hij in de ZaterdagMatinee geleid heeft. Vorig jaar nog dirigeerde hij Die Walküre.

In een interview rond zijn Matinee-uitvoering van Tristan und Isolde in 2015 vertelde Van Zweden over zijn liefde voor Wagner. ‘Door de wereld van Wagner word je bezworen, dat gebeurt vanzelf. De moeilijkheid met deze componist is dat je niet zo onder de indruk mag raken dat je eigenlijk niks meer durft te doen. Elke keer als ik een nieuwe Wagner doe, is dat een verrijking van mijn leven.’

Met het oog op de coronaregels is Götterdämmerung helaas een maatje te groot voor de Grote Zaal van het Concertgebouw, waar de Matinee zijn concerten speelt. Als alternatief heeft de concertserie van de omroep Beethovens opera Fidelio geprogrammeerd, aansluitend bij het Beethovenjaar 2020.

Zoals gepland dirigeert Van Zweden het Radio Filharmonisch Orkest (‘zo’n fantastisch orkest’, aldus Van Zweden) en het Groot Omroepkoor. De cast is grotendeels hetzelfde als oorspronkelijk voor Götterdämmerung gepland. Met de bekende Nederlandse zanger Robert Holl als verteller zingt sopraan Anja Kampe de rol van Leonore, vertolkt tenor Daniel Frank de partij van Florestan en is bas-bariton Georg Zeppenfeld Rocco. Bariton Simon Neal is Don Pizarro, bas-bariton Oliver Zwarg zingt Don Fernando, sopraan Mercedes Arcuri vertolkt Marzelline en tenor Thomas Atkins is Jaquino.

De uitvoering vindt plaats op zaterdag 12 december (zonder publiek) en begint om 14.15 uur. Het concert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Er wordt ook een opname met beeld gemaakt, die op zondag 13 december na Podium Witteman (circa 19.10 uur) op NPO 2 te zien is. De uitzending is later via NPO Start terug te zien.

Vorig artikel

IVC ontsteekt Mozartlichtje in donkere dagen

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jasper, Kirsten, Lisette

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.