AchtergrondNieuws

Laula! mengt barok en Baltische volksmuziek

Voor hun derde album op het label Zefir Records vroegen luitist Mike Fentross en klarinettist Maarten Ornstein de in Estland geboren mezzosopraan Kadri Tegelmann. De cd Laula! combineert traditionele volksmuziek uit de Baltische regio met barokliederen. De thema’s zijn vaak vergelijkbaar.

‘Dit album gaat over het leven. Leven in al zijn vreugde, treurnis, angst, glorie en mysterie.’ Zo typeert klarinettist Maarten Ornstein de muziek op de cd Laula!. Het derde album dat hij maakte met luitist Mike Fentross werd afgelopen juni opgenomen de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

De twee Splendor-vrienden Maarten Ornstein en Mike Fentross maakten eerder voor Zefir Records de albums Oblivion Soave en Ombre de mon amant. De titel Laula! is ontleend aan een Ests volksliedje. Speciale gast op de cd is mezzosopraan Kadri Tegelmann. Ze zingt liederen uit de Baltische vocale traditie, die worden gekoppeld aan werk uit de vroege barok. De Baltische componisten zijn onbekend, uit de barok klinkt muziek van Purcell, Kapsberger en Dowland.

Splendor is midden in Amsterdam een ‘club voor alle soorten muziek, verzonnen en opgericht door vijftig topmusici en hun publiek. Splendor is een ontmoetingsplek, een clubhuis, een podium, een muzikaal laboratorium en nog veel meer.’ Jazzmusicus Ornstein en barokspecialist Fentross leerden elkaar bij Splendor kennen en ontwikkelden een samenwerking. Muzikale grenzen verleggen en nieuwe experimenten aangaan is wat de twee graag doen en dat leidde tot een vorige cd in samenwerking met de Libanese zangeres Rima Khcheich.

Maarten Ornstein maakte in de eerste lockdown in 2020 een video over de lege stad Amsterdam, met beelden van de uitgestorven straten. Hij is naast musicus ook componist en arrangeur en leidt het free-funk ensemble DASH! Mike Fentross speelt onder meer luit en theorbe. Hij trad de laatste jaren op met solisten als Nora Fischer en Johannette Zomer. Zijn eigen ensemble is barokorkest La Sferia Armoniosa.

Gast Kadri Tegelmann komt uit Estland en woont in Nederland. Ze studeerde aan de Dutch National Opera Academy en was lid van Opera Studio Nederland. Ze is thuis in het barokrepertoire, maar werkt ook graag samen met eigentijdse componisten als Kaija Saariaho en Martijn Padding.

‘Bij het samenstellen van het repertoire voor deze cd ontdekten we dat de meeste, zo niet alle, volksliedjes uit Estland gaan over onderdelen van de levenscyclus: geboorte, huwelijk, slaapliedjes, weggaan en thuiskomen, en over de dood’, schrijft Ornstein in de toelichting op de cd. ‘Het zijn ook de thema’s in de kunst en ze vormen de basis voor de muziek op onze cd.’

De volksliedjes kregen op de plaat waar mogelijk een equivalent in een lied uit de barok. Kapsbergers ‘Filglio Dormi’ vormt een combinatie met het volksliedje ‘Lauliku lapsepŏli’. Het laatste stuk is een samenvoeging van het volksliedje ‘Kurb laulik’ met ‘Flow my tears’ van John Dowland. Een eigentijds lied, ‘Vater unser’ van de Letse componist Arvo Pärt, staat ook op de cd.

De drie musici namen vorig jaar een video op met één van de stukken van de cd:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Edwin, Anna en Freddie

Volgend artikel

Perfecte Vanessa uit Glyndebourne

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.