BinnenkortNieuws

Ongehoorde muziek uit Kroatië op cd

Op initiatief van Yala Music kwam in december een cd uit van het ensemble Musica Adriatica. Dat legt zich toe op het vastleggen van vergeten barokmuziek uit het gebied rond de Adriatische Zee. De muziek van de cd krijgt zondag 21 maart een Nederlandse doop in De Muziekfabriek op NPO Radio 4.

Musica Adriatica nam zijn cd eind 2019 in Split op. (© Yala Music)

De cd werd al in 2019 opgenomen, kort na de oprichting van het oudemuziekensemble Musica Adriatica. Yala Music, een in Nederland gevestigde internationale organisatie waarvan Meneka Senn de artistieke leiding heeft, zocht samenwerking met dirigent Sara Dodig Baučić uit Kroatië. Ze is volgens de mensen van Yala een ‘visionaire musicus’ die past in het profiel dat Yala Music zich voorstelt bij samenwerkingen. De cd bevat muziek van Ivan Lukačić en werd opgenomen in Split, de stad waar de in 1587 geboren componist van muziek uit de laatrenaissance en vroege barok werkte.

Lukačić’ 27 Sacrae Cantiones werden gecomponeerd tijdens de bijna twee decennia die hij vanaf 1600 in Italië verbleef. Ze werden gepubliceerd na zijn terugkeer naar Split, waar hij prior zou worden in het Franciscaner klooster en in 1648 zou overlijden. De motetten zijn grotendeels gebaseerd op Bijbelse en liturgische teksten.

De cd werd eind 2019 opgenomen in een samenwerking tussen het toen net opgerichte Musica Adriatica en Schola Cantorum Split. De locatie was historisch, want de kathedraal van St. Dominus was vier eeuwen geleden de plaats waar de componist werkte.

Hieronder een impressie van een optreden van het ensemble:

Het initiatief van Yala Music werd ondersteund door de stad Split, het Kroatische ministerie van cultuur en de universiteit in de stad. Onder muzikale leiding van Sara Dodig Baučić musiceerden de drie instrumentalisten van Musica Adriatica met vijf vocale solisten die grotendeels in Nederland werken of studeren, zoals artistiek leider sopraan Meneka Senn, sopraan Rosemary Carlton Willis, die in Amsterdam en York studeerde, en de Portugese tenor Felipe Neves Curral, die in Maastricht zijn opleiding volgt.

De uitzending van De Muziekfabriek is op zondag 21 maart om 12.00 uur op NPO Radio 4. In het eerste deel besteedt Hans van den Boom aandacht aan de cd.

Zie voor meer informatie de website van Yala Music, waar de cd ook te bestellen is, en het Instagram-account van Yala Music (@yalamusiceu).

Vorig artikel

Dirigent James Levine (1943-2021) overleden

Volgend artikel

Westbroek zingt en speelt sterke Anna

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.