AchtergrondInterviews

Opera Magazine: Michael Wilmering en Daan Boertien

Op de nieuwe cd Winterreise geven bariton Michael Wilmering en pianist Daan Boertien hun visie op de klassieke liederencyclus van Franz Schubert. Dankzij corona was er veel tijd voor de voorbereiding van de opname op het TRPTK-label. De cd werd in Digital eXtreme Definition (DXD) opgenomen in Schiedam.

Na een korte impressie van de opnamesessie in september 2021 hoort u in deze aflevering van Opera Magazine Michael Wilmering en Daan Boertien aan het woord over hun project. Ze vertelden na afloop van een radio-optreden in Spiegelzaal over de totstandkoming van het project. Michael twijfelde aanvankelijk of hij de legendarische serie van 24 liederen van Schubert wel moest opnemen. Een interview met Maxima inspireerde hem om toch ja te zeggen en vanuit zijn hart dit project aan te gaan. ‘Zo’n kans krijg je niet vaak, en ik bedacht dat Schubert toen hij dit componeerde ongeveer mijn leeftijd had.’

Met pianist Daan Boertien dook Wilmering in de teksten en de muziek. ‘We hebben veel gesproken over de interpretatie van de tekst, de uitspraak van het Duits, subtekst en de manier waarop de pianopartij en de zangpartij zich tot elkaar verhouden’, vertelt Daan in het interview. De twee namen Winterreise op voor het label TRPTK van Brendon Heinst, die ook de opname leidde. Hij legde zang en piano vast in hoge 32-bitskwaliteit audio (zestien maal beter dan cd-kwaliteit en in Dolby Atmos).

Impressies van de opnamen van ‘Gute Nacht‘ en ‘Die Krähe‘ staan op YouTube. Michael Wilmering en Daan Boertien zullen later recitals met het programma geven. Vast staat een optreden op 22 april in het Amsterdamse Concertgebouw.

Meer informatie over de cd is te vinden op de Bandcamp-pagina. In een nieuwe podcast van het Concertgebouw door Gijs Groenteman en Thomas Oliemans wordt uitvoerig op de liederen uit Winterreise ingegaan.

U kunt onze podcast op deze pagina beluisteren en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(Beeld homepage: Daan Boertien en Michael Wilmering © Brendon Heinst)
(Beeld podcast © Place de l’Opera)

Vorig artikel

Oliemans maakt 25-delige podcast over Winterreise

Volgend artikel

Reisopera toont virtuoze Giulio Caesare

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.