Nieuws

ROH presenteert seizoen, Pappano blijft langer

Het Royal Opera House (ROH) blikt vooruit. Het Londense operahuis heeft het contract van zijn muziekdirecteur Antonio Pappano verlengd en hoogtepunten van zijn seizoen 2021/2022 gepresenteerd.

Antonio Pappano. (© Sim Canetty-Clarke / ROH)

Antonio Pappano is al sinds 2002 muziekdirecteur van de Royal Opera in Londen. Hij heeft zijn contract opnieuw verlengd en blijft tot het einde van seizoen 2023/2024 aan. Vanaf september 2024 wordt hij chef-dirigent van het London Symphony Orchestra.

Pappano laat komend seizoen weer veel van zich horen in het beroemde huis in Covent Garden. Hij leidt nieuwe producties van Rigoletto en Samson et Dalila en staat op de bok bij reprises van Le nozze di Figaro en Cavalleria rusticana & Pagliacci. Het ROH verklapt ook alvast dat hij vanaf 2023 een nieuwe productie van Der Ring des Nibelungen gaat leiden, samen met regisseur Barrie Kosky.

Het ROH presenteerde meer details van zijn aanstaande seizoen, ‘het eerste volledige Royal Opera House-seizoen sinds 2019’. In de nieuwe productie van Rigoletto, die het seizoen zal openen, zingen Carlos Álvarez, Lisette Oropesa en Liparit Avetisyan de hoofdrollen.

Katie Mitchell regisseert een nieuwe productie van Händels oratorium Theodora, met in de cast onder anderen Julia Bullock, Joyce DiDonato en Ed Lyon. Claus Guth regisseert Janáčeks opera Jenůfa, met Asmik Grigorian in de titelrol.

Enige tijd geleden startte de Royal Opera een serie Britten-opera’s. De serie wordt vervolgd met een productie van Peter Grimes, een samenwerking met het Teatro Real in Madrid. Deborah Warner regisseert, Mark Elder dirigeert. In de cast onder anderen Allan Clayton, Bryn Terfel en John Tomlinson.

De nieuwe Samson et Dalila wordt geregisseerd door Richard Jones en gezongen door onder anderen Nicky Spence en Elīna Garanča. De 75ste verjaardag van de Royal Opera wordt in januari 2022 gevierd. Details daarover volgen later.

Op de repriselijst staan producties van onder meer Nabucco (met Anna Netrebko), Tosca (Angela Gheorghiu), Madama Butterfly (met Sonya Yoncheva) en Macbeth (Simon Keenlyside). Ook La traviata keert terug op het toneel, met maar liefst zes sopranen afwisselend in de hoofdrol. Onder hen Lisette Oropesa, Pretty Yende en Angel Blue. Russell Thomas is de hoofdrolzanger in een reprise van Otello en Jonas Kaufmann zingt de beide hoofdrollen in de double bill van Cavalleria rusticana en Pagliacci. Met twee concertante uitvoeringen van Attila maakt Speranza Scappucci haar debuut bij het Londense huis.

Op 1 juni presenteert het ROH alle details van het nieuwe seizoen. Zie voor meer informatie de website van het Royal Opera House.

Vorig artikel

Vroege Verdi’s: Giovanna d’Arco uit Milaan

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Enrique, Stephen, Julius

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.