Nieuws

Cité de l’Opera: Enrique, Stephen, Julius

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 291.

Terugblik op Pasen
Op Eerste Paasdag kwam de videoclip online van de Meezing Hallelujah onder leiding van Klaas-Jan de Groot. De productie was een initiatief van de Nederlandse Reisopera.

Moskou – Amsterdam
Enrique Mazzola zat in Montepulciano, is op weg naar Moskou en landt eind van de maand in Amsterdam voor een aangepaste productie van Donizetti-werken bij De Nationale Opera.

Traviata in Luik
De Opéra Royal in Luik presenteert op donderdag 8 april online een semi-geënsceneerde opvoering van La traviata van Verdi. Het artistieke team bestaat uit Speranza Scapucci als dirigent en Gianni Santucci voor de mise-en-espace en het lichtontwerp. De titelrol wordt gezongen door Patrizia Ciofi. Tickets kosten 8 euro.

Merrily we go online
Sinds kort is er de website Sondheim Nederland. Het in maart 2021 opgestarte initiatief om het werk van Stephen Sondheim in Nederland onder de aandacht te brengen is nog in ontwikkeling. Ook in de wereld van de klassieke zang is de maker van onder meer Sweeney Todd een populaire componist. Er komt een encyclopedie aan.

Viotti over de wereld
Nog niet vast aan de slag bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest skiet, surft en fitnest Lorenzo Viotti tussen zijn engagementen door, zo toont zijn veelbekeken Instragam-account. Voor de opera Faust is hij in Parijs.

Julius’ smaak
Nog de hele maand april kunt u een radio-uitzending met Julius Drake terugluisteren. De pianist/liedbegeleider koos zijn favoriete muziek en legt met een stem die zeer BBC-waardig klinkt uit waarom en wat.

Mahler in druk
Onder regie van de Mahler Foundation komt er een nieuwe uitgave van Mahlers werken. Professor Stephen Hefling – die er precies zo uitziet als je je voorstelt bij een Mahler-professor – legt uit vanuit Cleveland, Ohio.

Expositie
De Salzburger Festspiele is nu een museumstuk.

Weerwoord
De Amerikaanse mezzo Stephanie Blythe heeft afgerekend met fatshaming.

Jarige liefde
Niet zoals gepland in de theaters dit voorjaar is de productie van Opera Zuid: Das Liebesverbot. Wagners opera ging 185 jaar geleden in wereldpremière.

Igor herinnerd
Componist Igor Stravinsky overleed vandaag 50 jaar geleden.

Witty
Wat Mae West was voor de filmwereld, is Stravinsky voor die van de muziek. Hij liet een mooie verzameling memorabele quotes na.

Editie
De nieuwe verzamelbox met het complete werk van Stravinsky is net verschenen bij Warner. Op 23 cd’s staan ook zijn vocale werken zoals Oedipus Rex en The Rake’s Progress. De stemmen van onder anderen Schwarzkopf, Dessay en Bostridge zijn op de cd’s te horen.

Making-of
Musici, zangers en een echte ‘Infection control manager’ van Opera Atelier werken aan de productie van Händels La resurrezione. De video met achter-de-schermen-beelden staat nu op YouTube.

Vorig artikel

ROH presenteert seizoen, Pappano blijft langer

Volgend artikel

Nationale Opera neemt deel aan tests met publiek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.