Nieuws

Van Wanroij wint Grachtenfestivalprijs 2010

Sopraan Judith van Wanroij heeft de Grachtenfestivalprijs 2010 gewonnen. Ze kreeg de prijs gisteren uitgereikt in Felix Meritis in Amsterdam. De prijs bestaat uit een optreden in de Hermitage St. Petersburg in Rusland en een optreden tijdens de volgende editie van het Grachtenfestival.

De uitreiking van de prijs (foto: Grachtenfestival).

De Grachtenfestivalprijs bestaat sinds 2007 en wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge, talentvolle musicus. Een aantal klassieke muziekjournalisten draagt de genomineerden voor, waarna de vijf meest genoemde namen op een shortlist belanden. Het publiek kan op hen stemmen. Aan de hand van het aantal stemmen, en aan de hand van het oordeel van een jury, wordt de winnaar bepaald.

De genomineerden van de editie van dit jaar waren naast Van Wanroij slagwerker Ramon Lormans, bariton André Morsch, violiste Rosanne Philippens en het pianotrio Trio Suleika.

Van Wanroij kreeg de meeste stemmen en de meeste lof van de jury, die bestond uit dirigent Jan Willem de Vriend, radiopresentator Hans Haffmans en muziekjournalist Peter van der Lint.

,,Opvallend aan Van Wanroij is haar pure, oprechte benadering van de muziek. Dit straalt zij niet alleen uit op het podium, maar ook als persoon”, aldus jurylid De Vriend, die haar ook de prijs uitreikte.

Vorig artikel

Mozart en Salieri kruisen hun degens

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Helsinki

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.