BinnenkortFeaturedOperarecensieRecensies

Reinaert V. leuk voor alle leeftijden

Holland Opera brengt weer een familievoorstelling in co-productie met Duda Paiva Company & New European Ensemble.  Dit keer is het een geheel nieuwe kijk op de middeleeuwse fabels van de Vos Reinaert. Het verhaal wordt speciaal voor deze voorstelling bewerkt door tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest. Oene van Geel (winnaar VPRO/Boy Edgar Prijs 2013) maakt een veelzijdige muzikale compositie, waarin elk dier een eigen muzikaal idioom krijgt.

Scènefoto Reinaert V. door Holland Opera met in het midden Niek Idelenburg als Reinaert, links Arnout Lems als Cantecleer en rechts Olivier Wagstaff als Bruun. Foto:©Ben van Duin.

Het is een multi disciplinaire familievoorstelling met de poppenspelers en dansers van Duda Paiva Company, musici van het New European Ensemble en zangers van Holland Opera.

Inhoud

Heel kort de inhoud: Koningin Nobel houdt hofdag. Alle dieren klagen over de kwaadaardige streken van Reinaert de Vos. Reinaert lijkt koningin Nobel met een subliem verhaal te overtuigen van zijn onschuld. Maar Reinaert heeft 1 persoon onderschat: zijn dochter.

Dit keer ging onze speciale verslaggeefster Philine samen met haar moeder Annemarie voor Place de l’Opera naar Amersfoort om de voorstelling in de Veerensmederij te zien. Philine zingt zelf ook en zit op een speciale basisschool, de Koorschool in Haarlem. Ze heeft zangles van de beroemde sopraan Jeanette van Schaik. Hier is haar verslag.

Recensie van Philine

Het is vakantie en vandaag mocht ik met mijn mama naar Reinaert de V. We gingen met de trein naar Amersfoort. Het theater is daar heel dichtbij het station. Mijn mama vertelde mij dat het verhaal van Reinaert de V. al heel oud is, maar daar merk je weinig van.

Foto vanuit de zaal door moeder Annemarie.

Reinaert is een vos die zegt dat het leven kort is dus dat je gul met grapjes moet zijn. Het zijn alleen wel sluwe grapjes. De vos speelde zijn rol als gemenerik heel goed. De vos was een van de dieren die zijn tekst zong. Niet alle dieren deden dat namelijk.

Het is vooral een voorstelling met een leuk verhaal met mooi gemaakte poppen en veel dans. Het konijn danste vooral heel mooi in haar pak en kon de split en de spagaat. De muziek heeft veel snelle ritmes. Ik denk dat Reinaert de V. hierdoor voor alle kinderen van alle leeftijden leuk is.

Scènefoto Reinaert V. van Holland Opera. Foto:© Ben van Duin

Het theater helpt hier ook aan mee door voor de voorstelling een knutseltafel neer te zetten en een speurtocht door het theater.

De knutseltafel van Holland Opera. Foto:© Place de L’Opera, moeder Annemarie.

Wat ik vooral ook leuk vond om te zien was dat er in het begin van de voorstelling ook kinderen meededen, zij waren de muizen of ratten dat weet ik niet. Ik ben dan altijd benieuwd wie dat zijn en hoe ze dat kunnen doen, want ik zou dat zelf ook graag doen, maar dat kon ik niet in het boekje terugvinden.

Aanvullende informatie

De uitvoerenden zijn: Josje Eijkenboom als Rosseline,  Niek Idelenburg als Reinaert, Lucie van Ree en Isable Pronk afwisselend als Koningin Nobel, Arnout Lems als Canteclaer & Tybeer, Oliver Wagstaff als Bruun en Ivana Borsje als | Cuwaert.

Het New European Ensemble bestaat voor deze voorstelling uit James Meldrum, klarinet, Emlyn Stam,altviool, Willem Stam, cello en Porter Ellerman op slagwerk.

De regie is van  Joke Hoolboom en het zeer ingenieuze decor is van Douwe Hibma.

De Familievoorstelling Reinaert V. van Holland Opera is nog te zien op 29 en 30 december om 2 en 4 uur en daarna op 2, 3, 4, 6 en 7 januari in de Veerensmederij in Amersfoort. Daarna is er een  tournee tot en met 13 april 2024. In onze agenda staan alle data, aanvangstijden en de zalen waar Reinaert V. te zien is. Er zijn ook speciale schoolvoorstellingen, die op de website van Holland Opera vermeld staan.

Reinaert de V. is, zoals Philine al schreef, leuk voor iedereen vanaf 7 jaar.

Verder kijken, lezen en luisteren

Hier de video trailer van Reinaert V.

Vorige week schreef Philine over De theorie van alles.

Vorig artikel

Perfecte Elias door Pichon en Pygmalion

Volgend artikel

Ontroerende Suor Angelica van Nootstroom

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen