BinnenkortFeaturedOperarecensieRecensiesRedactioneel

Uitstekende Transformations DNOA

De tweede voorstelling van Transformations gaf een tweede cast van acht studenten van de Dutch National Opera Academy de kans te stralen in een heldere, geestige en  bitter- zoete voorstelling in Amare.

Op 7 februari had de eerste cast de première* van Conrad Susa’s kameropera gegeven in de lichte, heldere regie van Rennik-Jan Neggers. Zijn benadering ging echter de onderliggende donkere kanten van de poëzie en de sprookjesvertellingen in het libretto van Anna Sexton niet uit de weg. Tevens gesteund door de vakkundige en geïnspireerde muzikale leiding van Sam Weller, kwam ook de tweede groep van acht DNOA zangers in deze voorstelling uitstekend uit de voeten en over het voetlicht.

Dirigent Sam Weller aan het werk met studenten van DNOA. Foto: © Place de l’Opera

Elisa Maayeshi, Samantha Faina,Rommie Rochell, Sterre Decru, Henrik Enger Holm,  Jack Roberts, Cyprien Crabbé  en Jaap van der Wel lieten zien en horen hoe hard zij aan deze lastige voorstelling gewerkt hadden. De gecompliceerde muzikale structuren, die van de zangers verlangt dat zij als een hecht ensemble vlekkeloze samenzang kunnen combineren met vocaal en psychologisch verre van eenvoudige solopartijen, geven de DNOA Studenten hopelijk een enorme dosis nieuwe ervaringen mee die hen in hun verdere loopbaan goed van dienst kunnen zijn. In de huid van een aantal bizarre sprookjeskarakters die tevens, zo lijkt het, bezig zijn aan een flinke therapie in een psychiatrische instelling, zijn de protagonisten allemaal fysiek sterk aanwezig en hun zang is uitstekend verzorgd.

Kostuumontwerpen van Sanne Oostervink voor Transformations. foto:© Reinout Bos

Neggers maakte een kristalheldere voorstelling met genoeg dubbele lagen en verrassingen om recht te doen aan de briljante, maar soms ook lastig te doorgronden poëzie van Sexton. De voorstelling brengt een unieke kameropera vol dubbelzinnigheden, maar ook schoonheid en plezier.

* Peter ’t Hart zal hier op Place de l’Opera een volledig verslag geven van de première.

Eenieder die van bijzonder muziektheater houdt, mag deze voorstelling niet missen. Er zijn nog twee voorstellingen, op 10 februari om 19.30 en op 11 februari om 14.15 uur in de Conservatorium zaal van Amare in Den Haag.

Transformations door DNOA. Foto: © Reinout Bos

 

Verder lezen

Interview met Rennik-Jan Negger en Sam Weller

 

Vorig artikel

Fred Luiten kwarteeuw in de ban van barok

Volgend artikel

Dirigent Seiji Ozawa overleden

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen