Achtergrond

Cecilia Bartoli in 15 quotes

Het grote publiek kent haar sterren vaak enkel door quotes. Quotes die niet altijd waarheidsgetrouw zijn, maar die wel bepalend zijn voor het beeld van de massa. En dus niet onbelangrijk. In het laatste deel van een zomerserie 15 quotes van en over Cecilia Bartoli.

(Foto: Decca / Uli Weber.)

Cecilia Bartoli werd geboren in 1966 in Rome. Ondanks haar beperkte volume bereikte ze wereldfaam met haar optredens in het barok- en belcantorepertoire, haar inspanningen om vergeten repertoire opnieuw onder de aandacht te brengen en haar vele cd’s, die steevast erg goed verkocht worden. Haar unieke stem, met een groot bereik en razendsnelle coloraturen, heeft haar de bijnaam ‘Queen of Agility’ bezorgd.

,,Ik herinner met dat ik in de Caracalla speelde tijdens een zomerfestival. Het was zoiets natuurlijks voor mij om naar opera te luisteren. Ik herinner me vooral Aida. Al de dieren en de muziek, alles op het toneel was magisch.”
Bartoli over haar jeugd, toen ze enkele keren meedeed aan operaproducties.

,,Er komt zoveel geluk bij kijken. Natuurlijk heb je talent nodig, en ik wist dat ik een goed instrument had en dat ik wist hoe ik het moest gebruiken, maar het is een kwestie van geluk om op het juiste moment een auditie te doen.”
Cecilia Bartoli.

,,Het is belangrijk je goed te voelen met je lichaam. Het lichaam is extreem belangrijk. Als je je goed voelt, zit er meer energie in je zang.”
Cecilia Bartoli.

,,Zingen is als het bouwen van een huis. De techniek is heel belangrijk.”
Cecilia Bartoli.

,,De stem is een instrument waar je de tijd voor moet nemen om het te ontwikkelen. Het is als een goede rode wijn. Geef het tijd.”
Cecilia Bartoli.

,,Mijn stem is mijn baas. Zij beslist.”
Cecilia Bartoli.

,,Het doel is altijd om een mooi schilderij te maken met de stem. Proberen meer kleur te vinden, meer schaduw. Altijd moet je meer nuance en kleuren zoeken.”
Cecilia Bartoli.

,,Vóór alles moet je houden van wat je doet. Op het moment dat je geniet van wat je doet, probeer je jezelf te uiten en je eigen weg te vinden. En iedere keer is dat weer anders.”
Cecilia Bartoli.

,,Ik heb het idee dat muziek steeds belangrijker wordt. Het is een grote bron van inspiratie. Met wat er in de wereld gaande is, voelen we ons bijna wanhopig. Muziek kan je vrede brengen.”
Cecilia Bartoli.

,,Muziek is een manier om samen te dromen en in een andere dimensie te komen.”
Cecilia Bartoli.

,,Ze zong twee uur. Nog eens twee uur lang gaf ze handtekeningen. Daarna sprong mezzosopraan Cecilia Bartoli in een limo die haar afzette bij een nachtelijk souper.”
De Los Angeles Times in een verslag van één van haar optredens in Amerika (1995).

,,Ik dacht dat het de repetitiepianist was, maar het was Cecilia. Ik was absoluut overrompeld.”
Daniel Barenboim over Bartoli, toen hij haar een Bach-prelude hoorde spelen op de piano.

,,Ze heeft laten zien dat namen die we heel goed kennen uit de geschiedenisboeken geweldige muziek hebben geschreven waar we ons nooit zo om bekommerden. (…) Ze heeft een onverwachte interesse in de studie achter een productie. Niet alle diva’s hebben die kwaliteit.”
Dirigent en klavecinist Christopher Hogwood over Bartoli.

,,Ze heeft de prachtige kwaliteit om al haar vreugde over te brengen. Mensen komen naar buiten met een glimlach op hun gezicht. Ze lijkt er zelf zo van te genieten, dat ze het publiek zelf ook laat genieten.”
Voormalig Wigmore Hall-directeur William Lyne, die in de jaren negentig het Britse debuut van Bartoli programmeerde.

,,Als je haar hoort, weet je direct dat het Bartoli is. Het is als met Fritz Wunderlich, die je ook direct herkent. Maar het gaat er ook om hoe deze stem gebruikt wordt en dat is een kwestie van intelligentie. Er zijn zangers met geweldige stemmen, maar met een gebrek aan intelligentie om er het beste resultaat mee te behalen. Cecilia heeft alles.”
Nikolaus Harnoncourt over Bartoli.

Vorig artikel

BravaNL verwelkomt 9 miljoenste kijker

Volgend artikel

NTR Podium viert jubileum Matinee op Ned 2

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.