Binnenkort

ZaterdagMatinee voert Samson et Dalila uit

De ZaterdagMatinee voert op 21 mei de opera Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns uit in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van Giuliano Carello, de hoofdrollen worden vertolkt door Anita Rachvelishvili en Ray M. Wade Jr.

Samson et Dalila is gebaseerd op het bijbelse verhaal over Simson, één van de ‘richteren’ van Israël. Saint-Saëns maakte er een ‘oriëntaals en exotisch werk’ van, aldus de ZaterdagMatinee. ,,Het hoofdthema vormt de keuze tussen maatschappelijke (of religieuze) verantwoordelijkheid en persoonlijke liefde, iets waar Samson in verstrikt raakt”, zo licht de concertserie toe.

Camille Saint-Saëns (1835-1921).

De opera ging in 1877 in Weimar in première, met dank aan een goed woordje van Franz Liszt nadat Parijs het werk van Saint-Saëns had afgewezen. Het is de enige opera van de Franse componist die nog regelmatig op het repertoire wordt gezet.

De Matinee geeft zaterdag een concertante uitvoering. De gerenommeerde maestro Giuliano Carella staat voor het Radio Filharmonisch Orkest. Hij was vorig seizoen ook bij de Matinee te horen, toen met La Wally van Catalani.

Het Groot Omroepkoor speelt een belangrijke rol in de uitvoering, gezien de grote koorscènes van de Hebreeën en Filistijnen die Saint-Saëns schreef. Het koor wordt dit keer ingestudeerd door Martin Wright, de koordirigent van De Nederlandse Opera.

De rol van Dalila wordt vertolkt door Anita Rachvelishvili, een mezzosopraan die de afgelopen jaren in rap tempo populair geworden is. Ze doorliep de academie van de Scala in Milaan en heeft daar inmiddels regelmatig op het toneel gestaan.

De andere titelrol, Samson, zou eigenlijk vertolkt worden door Simon O’Neill, maar hij moest de voorstelling op het laatste moment aan zich voorbij laten gaan. Hij wordt vervangen door Ray M. Wade Jr, een Texaanse tenor die tot nu toe voornamelijk in Duitsland carrière heeft gemaakt, onder meer met de rol van Samson.

De rest van de cast bestaat uit Anthony Heidweiller, Robert Bork, Henk van Heijnsbergen, Pascal Pittie, Hugo Oliveira en Jean-Léon Klostermann.

Volgens de website van het Concertgebouw zijn er nog enkele kaarten beschikbaar. Zie ook de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Kiri te Kanawa heeft het nog steeds

Volgend artikel

Een volkomen waanzinnige Anna Bolena

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.