Binnenkort

DNO herneemt Mozarts Idomeneo

De Nederlandse Opera herneemt vanaf 9 november Mozarts Idomeneo, in een productie van het echtpaar Karl-Ernst en Ursel Herrmann. John Nelson dirigeert en Michael Schade zingt de titelrol.

Mozart was 25 jaar toen hij Idomeneo, Rè di Creta in première liet gaan in München. Het werk wordt wel gezien als de eerste ‘volwassen opera’ van het wonderkind. Het stuk gaat over koning Idomeneo, die na de Trojaanse oorlog terugkeert op Kreta, maar zich daar gedwongen ziet zijn zoon te offeren.

De Idomeneo van De Nederlandse Opera (DNO) ging in 2004 in première. De regie (plus decors, kostuums en licht) kwam van het Duitse duo Karl-Ernst en Ursel Hermann. Het echtpaar regisseert opera’s sinds 1982, toen ze in Brussel La clemenza di Tito deden. Ze maakten producties voor onder meer de Salzburger Festspiele en de Staatsoper Berlin.

De reprise van hun enscenering wordt muzikaal geleid door John Nelson, die terugkeert in Amsterdam na vorig jaar de reprise van Les Troyens te hebben geleid. De Amerikaan staat aan kop van het Nederlands Kamerorkest van het Koor van De Nederlandse Opera, ingestudeerd door Martin Wright.

De titelrol wordt vertolkt door Michael Schade. De Canadese tenor staat bekend om zijn Mozart-vertolkingen. Zo was hij eerder bij DNO te gast als Tamino in Die Zauberflöte.

De Franse mezzo Stéphanie d’Oustrac vertolkt de rol van Idamante. Ze maakt haar debuut bij DNO. En ook de Britse sopraan Susan Gritton is voor het eerst te gast bij DNO. Zij zingt Elettra.

De Nederlandse sopraan Judith van Wanroij zingt Ilia. Van Wanroij was de afgelopen seizoenen regelmatig bij DNO te zien. Zo zong ze in Dido and Aeneas, Don Chisciotte in Sierra Morena en Don Giovanni.

Ook Edgaras Montvidas is een terugkerende gast bij DNO. Hij zong in 2008 Belmonte in Die Entführung aus dem Serail, nu zingt hij Arbace. In januari 2012 is de tenor trouwens wederom in Het Muziektheater te bewonderen, dan in De nachtegaal en andere fabels.

Idomeneo gaat op 9 november in première en wordt tot en met 27 negen keer opgevoerd. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder de fototrailer van de productie:

Vorig artikel

Stotijn schittert met Stimme der Sehnsucht

Volgend artikel

Opera in de media: week 45

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.