Binnenkort

Opera in de media: week 45

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 (zaterdag 5 – vrijdag 11 november) onder meer aandacht voor alweer een feestje voor Plácido Domingo, een moeilijk te vermijden Robert Lepage en het Combattimento Consort Amsterdam.

Domingo 70 Gala in Londen
Operaster Plácido Domingo zong in zijn carrière niet minder dan 26 grote rollen in het Royal Opera House Covent Garden in Londen. Alle reden om zijn zeventigste verjaardag ook daar te vieren. Domingo zong op 27 oktober jongstleden in steeds één akte uit drie opera’s. Samen met Marina Poplavskaya als Desdemona was Domingo te horen in Verdi’s Otello.

Domingo in Simon Boccanegra (foto: Monika Rittershaus).

De tenor/bariton moest er zeventig voor worden, maar uiteindelijk zong hij op zijn eigen gala de rol van Rigoletto, voor het eerst in Covent Garden. De recensent van The Guardian constateerde: ‘It was here that the limitations of a tenor singing in baritone range kicked in’. Waarbij, nog altijd volgens George Hall, de avond eindigde met een opmerkelijke nobele sterfscène van Domingo als de Doge in Simon Boccanegra.

Andere vocale medewerkers waren onder andere Ailyn Pérez, Justina Gringyte en Francesco Meli. Antonio Pappano stond voor het koor en orkest van het Royale Opera House. Grote kans dat er een video van gemaakt is, maar de avond werd in elk geval voor radio opgenomen. Ook BBC Radio 3 zendt het gala vanavond trouwens uit.
Radio 4: zaterdag 5 november om 19.00 u.

Een Fries op het dirigentenpodium van de Met
Zijn naam valt niet meer dagelijks op bijvoorbeeld Radio 4, maar Richard Hageman stond tussen 1914 en 1932 geregeld voor het orkest van de Metropolitan Opera in New York. Geboren in Friesland, opgegroeid in Leeuwarden en ooit, tijdens een tournee als begeleider van Yvette Guilbert, in de Verenigde Staten blijven hangen, maakte hij naam als dirigent en componist. Edward de Groot maakte voor De Bedding een radioportret van de man wiens opera Caponsacchi zelfs in de Met werd opgevoerd, met Lawrence Tibbett in de hoofdrol. De programma’s in De Bedding zijn ook als podcast later terug te horen.
Radio 4: zaterdag 5 november om 23.00 u.

Bryn Terfel in Siegfried (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Niet te ontlopen: Robert Lepage
U kunt vanavond voor Robert Lepage de deur uit, maar u kunt ook voor hem thuisblijven. In de New Yorkse Metropolitan Opera staat Siegfried van Wagner in de matinee gepland, onder regie van Lepage. Die voorstelling is vanavond in een aantal bioscopen te zien. Maar als u – mogelijk terecht – het moment vreest dat Bryn Terfel op enig moment in de tweede akte door een technisch probleem zo The Machine (de bijnaam van het decor) in ‘wandert’ en voorgoed verdwijnt, is het veiliger thuis te blijven.

Mezzo zendt namelijk La Damnation de Faust van Hector Berlioz uit, met Marcello Giordani als Faust, John Relyea als Méphistophélès en Susan Graham als Marguerite. James Levine was dirigent en voornoemde Robert Lepage verzorgde de regie van deze opvoering in de Met van 22 november 2008.
Mezzo: zaterdag 5 november om 20.30 u.

Requiem op zondag
De Vlaamse tv nam afgelopen september een concert op in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Het Festival van Vlaanderen Gent bracht de Hofkapelle Stuttgart en het Kammerchor Stuttgart onder leiding van Frieder Bernius op het priesterkoor van die kerk. Naast de ‘Onvoltooide Symfonie’ van Schubert en ‘Vater Unser’ van Liszt stond het Requiem KV 626 van Mozart op het programma. Solisten: Maria Keohane (sopraan), Margot Oitzinger (alt), Thomas Hobbs (tenor) en Sebastian Noack (bas). Dirigent Frieder Bernius zal een korte toelichting op het programma geven.
Canvas: zondag 6 november om 12.00 u.

Ernst Daniël Smid.

Idomeneo bij Ernst
Ernst Daniël Smid laat in zijn naar hem genoemde radioprogramma deze week veel opnamen horen van opera-aria’s van Puccini en Mascagni door Renée Fleming. Er is muziek uit Jevgeni Onjegin en hij kijkt vooruit naar Idomeneo. Uit deze opera, die komende week in Amsterdam in première gaat, is ‘Quando avran fine omai’ en ‘Padre, Germani, addio’ te horen. Elly Ameling zong het stuk ooit bij het Radio Kamerorkest onder leiding van Michael Gielen en die opname werd bewaard in het omroeparchief.
Radio 4: zondag 6 november om 18.00 u.

Puccini in New York
Daar is hij weer: Marcello Giordani, vaste kracht in de voorstellingen van het New Yorkse operahuis in Lincoln Center. Eerder deze week te zien als Faust, nu in de rol van Le Chevalier des Grieux. Manon Lescaut van Puccini, om die opera gaat het. De opera, gebaseerd op een roman van l’Abbé Prévost werd in februari 2008 in de Metropolitan Opera uitgevoerd onder leiding van James Levine en onder regie van Desmond Heeley. Dwayne Croft zong Lescaut, Dale Travis was Geronte en Karita Mattila zong de titelrol.
Mezzo: dinsdag 8 november om 20.30 u.

Spotlight op het Combattimento Consort
Het bijna dertig jaar bestaande Combattimento Consort Amsterdam met een volstrekt eigen positie in het Nederlandse muziekleven staat uitgebreid in de spotlights van BravaNL. Op woensdag kunt u kijken naar het Paas-oratorium La Resurrezione van Händel. Deze productie werd nog niet eerder uitgezonden door BravaNL. Jan Willem de Vriend dirigeert het ensemble. Solisten zijn onder andere María Cristina Kiehr, Nancy Argenta, Marijana Mijanovic, Marcel Reijans en Klaus Mertens.
BravaNL: woensdag 9 november om 22.00 u.

Nog meer Combattimento
Nederlandse opera-artiesten met internationale allure zijn te zien in de versie die het Combattimento Consort Amsterdam maakte van Händels Agrippina. In deze productie staan onder andere Annemarie Kremer, Quirijn de Lang, Jan Alofs en Robbert Muuse (wiens nieuwe cd op 6 november uitkomt).
BravaNL: donderdag 10 november om 18.00 u.

Weektip

Snelle composities
NTR Podium Première vroeg drie componisten binnen twaalf uur een nieuw muziekstuk te maken en dat op diezelfde dag in première te brengen voor publiek. De componisten in dit waagstuk waren Mayke Nas, Joey Roukens en Merlijn Twaalfhoven. Ze schreven voor één van de ensembles: het New European Ensemble, het Ragazze Kwartet en Slagwerk Den Haag. We zouden u er niet op wijzen als we niet bijna zeker Wouter Pleijsier op Radio 4 hoorden zeggen dat de dames van het Ragazze Kwartet ook even gezongen hebben…
Nederland 2: zondag 6 november om 13.10 u.

Vorig artikel

DNO herneemt Mozarts Idomeneo

Volgend artikel

Siegfried in New York en Enschede

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.