AchtergrondBinnenkortFeatured

Hermus leidt grote Giovanni in Stuttgart

Het operaseizoen van de Oper Stuttgart eindigt op 25 juli en dat wordt gevierd met een grootschalige live-première. De Nederlandse dirigent Antony Hermus leidt een uitvoering van Don Giovanni die via tv, internet en ook in het park voor het operagebouw mee te beleven valt. De dirigent heeft er, dankzij de cast en de werksfeer, alle vertrouwen in.

Antony Hermus (foto: Michael Kleinrensing).

Het is zaterdag 21 juli, eind van de middag. In Stuttgart heeft Antony Hermus net de voorgenerale repetitie voor Don Giovanni achter de rug. Er is vele uren gewerkt om de laatste details nog goed te krijgen. Het is een voorstelling in het theater, maar via de tv, satelliet en internet gaat de uizending van het seizoensslot de hele wereld over. Toch klinkt de dirigent vooral opgewekt als we vragen naar de voorstelling.

,,Met de regisseur, Andrea Moses, heb ik al eerder gewerkt, bij het Anhaltisches Theater in Dessau. Ze plaatst deze Don Giovanni in een moderne regie, met een eigen stempel, maar wel vanuit de partituur”, vertelt Hermus. ,,Ze werkt vanuit de muziek en dat spreekt mij als dirigent erg aan. Er is in de recitatieven wat gecoupeerd maar we doen wel de twee Don Ottavio-aria’s.”

,,De opera speelt zich af in de sfeer van een hotel, of een cruiseschip”, vervolgt hij. ,,Het decor draait alle kanten op, de scènes spelen zich af in de kamers, de gangen en het trappenhuis.”

,,We hebben vandaag hard gewerkt. Zo’n voorgenerale is de eerste keer dat je de opera ‘tutti completi’ doorspeelt en dan zijn er altijd nog dingen om aan te sleutelen. Vandaag waren ook voor het eerst de camera’s van de Südwestrundfunk erbij. Die zenden de avond live uit.”

Lachend zegt de dirigent: ,,Vandaag ben ik even ‘divo’ geweest. Met de mensen van de tv krijg je soms een botsing van belangen. Laat ik het zo zeggen: de SWR staat op nummer 1b, maar wij staan nog wel op nummer 1! Het is voor gemeente Stuttgart, voor het operahuis en voor de zangers en musici een groot evenement, maar onze première is het eerste doel. Ach en dat begrijpen die tv-mensen uiteindelijk ook wel.”

Scène uit Don Giovanni (foto: Martin Sigmund).

,,Het schema is voor iedereen waanzinnig. We hadden hier heel kort geleden, op 13 juli, de laatste voorstelling van een serie van Platée van Rameau, onder regie van Calixto Bieito. Enkele zangers die nu in Don Giovanni staan, zaten daar ook in, zoals hoofdrolspeler Shigeo Ishino en André Morsch, die nu Leporello zingt. Dat gaf grote druk op het repetitieschema en was voor de zangers hartstikke zwaar.”

,,Maar iedereen is erg betrokken bij deze voorstelling; geconcentreerd en professioneel. En toch hebben we ook veel gelachen met de cast. Ik probeer me te verplaatsen in wat de zangers allemaal doormaken. Bouw positieve druk op. Ik ga niet lopen duwen, daar maak je meer mee kapot dan dat je wat bereikt. En juist in een druk schema is humor belangrijk. Als iedereen echt wil, zoals nu, dan kun je in een goede sfeer werken. Ik ben daar nogal direct in, dat vinden ze hier erg Nederlands.”

,,Of ik er vertrouwen in heb? Zeker! Het is een hele goede voorstelling geworden, heel levendig en speels, met humor. Alle zangers hebben echt een eigen karakter gekregen. Dat het door de tv-uitzending een avond is voor een groot publiek, daar ben ik zelf niet zo mee bezig, al is het wel heel leuk. Pas nadat ik gevraagd was voor deze productie ontstond het plan voor de tv uitzending.”

De opera Don Giovanni wordt door 3sat uitgezonden. Verder is er bij de SWR een gemodereerde versie te zien met talkshow-host Harald Schmidt en wordt de uitvoering wereldwijd uitgezonden op Arte Live Web. Zie voor meer informatie de SWR-pagina over de opera.

Antony Hermus is in augustus ook in Nederland te horen, met een serie concerten van het Nederlands Jeugdorkest. De oorspronkelijke dirigente moest wegens ziekte afzeggen. Er zijn drie concerten, waarvan één op 19 augustus op het popfestival Lowlands in Biddinghuizen.

Vorig artikel

Nikitin verlaat Bayreuth vanwege tatoeage

Volgend artikel

Wildbad brengt Rossini-rariteit Adina

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. kersten
    23 juli 2012 at 18:39

    Heb een week geleden via Mezzo zeer genoten van de reprise van de Don Giovanniproductie van Achim Freyer uit Rennes, niet op de laatste plaats ook door het aandeel van Antony Hermus in dit succes. Zie dus uit naar overmorgen.