BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 5

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 (26 januari – 1 februari 2013) onder meer aandacht voor La Rondine uit New York, Billy Budd uit Londen en Poulenc in Parijs.

Kristine Opolais (foto: Marco Borggreve).

Rondine in New York
De niet zo bekende opera La Rondine van Puccini was een opdrachtwerk van het Weense Carltheater, dat – vanwege de oorlog – niet daar maar in Monte Carlo in première ging in maart 1917. De uitvoering in de Metropolitan Opera wordt zaterdag live door de NTR-radio uitgezonden. In de hoofdrollen: Kristine Opolais, Anna Christy, Giuseppe Filianoti en Dwayne Croft. Dirigent Ion Marin, die het koor en orkest van de Met leidt, stond daar al vaker in de ‘pit’ en ook in veel belangrijke operahuizen als La Scala, de Opéra Bastille en de Deutsche Oper.
Radio 4: zaterdag 26 januari om 19.00 u.

Billy in Londen
Opera op de BBC, dan zal het dit jaar ook vaak om Benjamin Britten gaan. Diens Billy Budd wordt vanavond uitgezonden in de uitvoering door de English National Opera in London. De opname dateert van vorig jaar, in de hoofdrollen zijn zangers te horen als bariton Benedict Nelson als Billy Budd, tenor Kim Begley als Captain Vere en bas Matthew Rose als Claggart. Edward Gardner dirigeerde het koor en orkest van de English National Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 26 januari om 19.00 u.

Christoph Prégardien (foto: Marco Borggreve).

Schubert weer
Het is regelmatig onder de nul graden, sneeuw en koude: echt weer voor Schubert, ook als het niet gaat om Winterreise. Brava zendt een opname uit van de cyclus Die schöne Müllerin zoals die werd geïnterpreteerd door Christoph Prégardien (tenor) en Michael Gees aan de piano.
BravaNL: zaterdag 26 januari om 22.30 u.

Poulenc-jaar
Had u al begrepen dat het in 2013 óók nog Poulenc-jaar is? De Franse componist overleed vijftig jaar geleden in Parijs, op 30 januari 1963. Het programma Voyage à Paris van verteller Philip Freriks, met pianist Marcel Worms en sopraan Valérie Guillorit, was eerder al even te zien bij Pauw & Witteman. In De Bedding is het drietal uitgebreid te horen met muziek van en verhalen over Poulenc en de kunstscène van de twintiger jaren in Parijs.
Radio 4: zaterdag 26 januari om 23.00 u.

Calleja aan het woord
Over een paar dagen, op donderdag 31 januari, is hij live te horen in het Concertgebouw: Joseph Calleja. Net 35 jaar oud geworden zingt de tenor uit Malta muziek van zijn recente cd Be My Love en werk van onder andere Verdi en Massenet. De NTR-tv besteedt aandacht aan Calleja’s bezoek aan Nederland met een item dat Hans Haffmans met de zanger maakte in München. Verder kijkt Podium achter de schermen bij Guillaume Tell, de nieuwste productie van De Nederlandse Opera.
Nederland 2: zondag 27 januari om 13.00 u.

Fabio Luisi (foto: Koichi Miura / Metropolitan Opera).

Fabio dirigeert Strauss
Voordat Fabio Luisi iets hoogs werd bij de Metropolitan Opera in New York – officieel is hij nu Principal Conductor onder James Levine die als Music Director op de pay-roll staat – was hij geregeld in Europa aan het werk. Bijvoorbeeld in deze productie van Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Zoals vaker is de Marschallin-van-dienst mezzo Anne Schwanewilms. Andere rollen zijn van onder andere Kurt Rydl, Hans-Joachim Ketelsen en Anke Vondung. Het orkest is de Sächsische Staatskapelle Dresden.
BravaNL: zondag 27 januari om 20.09 u.

Weektip

In het programma van het Filmfestival Rotterdam zitten dit jaar op het eerste oog geen links met opera, maar in een vorige aflevering van het filmfeest stond de film Opera Jawa geprogrammeerd. De NTR vertoont de film, die werd gemaakt in het kader van het Mozart-jaar 2006.

De stad Wenen nam destijds het initiatief tot het New Crowned Hope-project, onderdeel van het hele Mozart-project onder leiding van Peter Sellars en Simon Field, die het filmgedeelte onder zijn hoede nam. Dat leidde onder meer tot Opera Jawa van filmmaker Garin Nugroho.

Het verhaal is ontleend aan de Ramayana, het duizenden jaren oude, verhalende gedicht over Prins Rama en zijn vrouw Sita, die worden ontvoerd door de demon Ravana. De festivalprogrammeur die de film ontdekte noemt het een “wervelend meesterwerk van Indonesische cineast die het begrip barok vertaalde naar de Javaanse cultuur. Oeroud verhaal over verlangen en jaloezie, verbeeld door een fantastische samensmelting van oude en moderne muziek, dans en beeldende kunst. Een spektakel.”
Nederland 2: zaterdag 26 januari om 00.10 u.

Vorig artikel

Hoofdredactioneel: Blinde audities

Volgend artikel

Rebeka: 'Waarom staat daar sforzando?'

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.